Vücut Temizliği Nasıl Yapılır?

Vücut Temizliği Nasıl Yapılır?

Kişisel temizlik, sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak adına yapılan uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüne denmektedir. Kişisel temizlik vücut salgılarının, atıklarının ve dışarıdan gelen mikroorganizmaların vücuttan atılmasıyla vücut temizliği sağlanmaktadır. Bu durum da genel görünümü olumlu hale getirmektedir. Kişi kendini rahatlatabilmesi için dinlenmesi ve gevşemesini sağlar. Kas gerilimini üzerinden azaltır ve vücuttaki kötü kokular uzaklaştırılır.

El Temizliği

blank

Eller yemeklerden önce ve sonra, yemek hazırlamadan önce, diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce, kirli, tozlu bir iş yaptıktan sonra, dışarıdan eve girildiğinde ve hayvanlara dokunulduktan sonra yıkanmalıdır.

Ellerinizi yıkarken, akan su altında ilk olarak eller ıslatılır daha sonra ise sabunlanır ellerin bütün yüzeyleri iyi ovalanmalıdır. Elin içerisini ve dışarısını parmak aralarını, tırnak uçlarının içine kadar iyi yıkanması gerekmektedir. Akan su altında durulandıktan sonra havlu ya da kağıt peçete ile kurulanmalı.

Tırnak Temizliği

blank

Yumuşak fırça ile tırnaklar fırçalanmalı, düzenli bir şekilde kesilmelidir. Kesim yapıldıktan sonra sabun ve suyla iyice yıkanmalı ve el tırnakları yarım ay, ayak tırnaklar ise düz olarak kesilmesi gerekmektedir.

Yüz Temizliği

blank

Her sabah bol suyla yıkanmalıdır. Her akşam su ve sabunla yıkanılmalı ve mutlaka kağıt havlu ya da peçete ile kurulanmalıdır.

Ayakların Temizliği

blank

Ayaklar gün sonunda yıkanır ve yıkandıktan sonra parmak aralarının ayak havlusuyla iyice kurulanması gerekmektedir. Parmak araları ıslak kaldığı zaman mantar oluşumu olabilmektedir.

Saç Temizliği

Saç temizliği genel olarak sağlığı etkilemektedir. Bazı bulaşma etkenleri ve parazitler kirli saçlara daha kolay bir şekilde yerleşmektedir. Saçlar haftada en az 2 defa sabun veya şampuanla yıkanmalı ve iyice durulandıktan sonra kurutulmalıdır. Her gün taranmalı, fırçalanmalı ve saçlara parmak uçlarıyla masaj yapmak kan akımını hızlandırır ve böylelikle saçları beslemiştir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş temizliğinde amaç biriken yiyecek atıklarının temizlenmesidir. Ağız temizliğine dikkat edilmediğinde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülmektedir. Dişler günde en az 2 defa 3 dakika süreyle florlu diş macunu kullanılarak ve tüm diş yüzeyini kapsar bir şekilde diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi ise yemekten sonra ilk 20 dakika içerisinde yapılmalıdır. Düzenli olarak ise 6 ayda bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Diş fırçası ise 3 ay da bir değiştirmelidir.

Beden Temizliği

Deri vücudunun diş yüzeyini kapsayan ve hayati öneme sahip olan bir yapıdadır. Deri üzerinde biriken mikroorganizmaların, kirlerin, terin atılabilmesi için su ve sabun kullanılması gerekmektedir. Hafta da en az 2 defa banyo yapılmalıdır.

Üreme Organ Temizliği

Önden arkaya doğru temizlenilmelidir. Dış üreme organları kuru ve her zaman temiz olmalıdır. Pamuk ve açık renkli iç çamaşırları kullanılmalı her gün düzenli olarak değiştirilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.