Adet Kanaması Nasıl Durdurulur

Adet Kanaması Nasıl Durdurulur

Kadınların, ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar süren adet döngüsü, her ay genellikle 28 günlük periyotta gerçekleşen, çeşitli hormon değişikliklerine ve yumurta üretime bağlı, rahim dokularının vücuttan atılması sırasında gerçekleşen kanamadır. Eğer yumurta, sperm ile döllenirse bu kanama olmaz. Yani rahim içi adet döngüsü içinde kalınlaşarak, döllenen yumurtanın tutunması için uygun ortam oluşmasını sağlar. döllenmeyen yumurta olmayınca da rahim bu kalınlaşmayı ve oluşumları atmak için kanar. Yaklaşık 3 ila 7 gün arasında süren kanama sırasında, 100 ml ye kadar kan kaybedilir. Bu da iter istemez vücudu yorgun, isteksiz, bazı durumlarda ağrılı durumda bırakıp, sık sık tuvaleti ziyaret etmeye ve ped değiştirmeye yönlendirir.

Kadınlarda çalışan iki hormon adet döngüsüne etkisi vardır. Bunlar progesteron ve östrojendir. Progesteron miktarının azalması ise başlayan adet kanaması, östrojen hormonun artışa geçip tekrar rahimi yeni adet görülecek aya hazırlamaya başlamasıyla biter. Yani adet kanaması doğrudan progesteronun azalması ile ilintilidir

Adet kanaması gününün başlangıcı periyodu düzenli olan kişiler için genelde sürpriz değildir. Ancak tatil, özel davetler ve iş gezileri, balayı, ramazan günleri ya da hac gibi dönemlere rastlanması istenmez. Çünkü ne ibadet etmek ne deniz-güneşten faydalanmak ayrıca sıcağın kavurucu etkisinden kaçınmak, ne de istediğiniz kıyafeti giymekten sizi alıkoyan, gittiğiniz yerde sizi huzursuz eder bir hal alan bu kanamalar, her şeyin önüne geçer. Ayrıca düzensiz adet olan kişilerde ne zaman adet olunacağı önceden bilinemediğinden, bir anda olan kanama, istenmeyen bir zamana denk geldiğinde, insanı psikolojik yönden rahatsız eder. Katılanacak etkiliği ertelemek zorunda kalmanın yanında, eğer tatile denk gelirse oturduğu yerden denizi, ya da manzarayı izlemek zorunda kalınır.Adet Sancısı

 

Adet Kanaması Nasıl Geçer

Bahsedilecek yöntemler genel yöntemler olup, kişiden kişiye, herkesin yönelik etki etmede faklılık gösterebilir. Bitkisel olanların birkaçını, bazı adet dönemlerinde deneyerek sizin için en etkili olanı bulabilirsiniz.

Adet kanaması, eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız 21. gün biten hapın ardından hiç ara vermeden ikinci kutu hapa başlayarak adet kanamasının başlamasının önüne geçilebilir. Doğum kontrol hapları yumurta oluşumunun önüne geçip progesteron salgısını arttırdığı, östrojen salgılatmadığı için kanama olmaz.

Primolut-N denilen hormon içen ilaç, kanama başlamadan 3 gün önce içilmeye başlanır. Reglisi düzenli olanlar genelde bu ilacı içerek kanama gününü erteleyebilir. 8 saatte bir olmak üzere günde 3 kez içilir. Kanamayı durduğu için bazı yan etkileri vardır. Karında şişlik, sıcak basması, duygu değişimleri, bulantı, kusma, baş dönmesi, ayakta duramama gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Regli en fazla 14 gün ertelenebilir. Bu süreden sonra ilacı içip regliyi ertelemek çok ciddi sorunlara yol açabilir. İlacı bıraktıktan sonra 2-3 gün içinde kanama kendiliğinden başlayıp, yan etkiler ortadan kalkar. Ancak şiddetli karın ağrıları ile gelen kanama en çok karşılaşılan komplikasyonlardandır. Bu ilaç mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Karaciğer yetmezliği, damar tıkanıklığı, aşırı alerjik olan kişilere tavsiye edilmez. Bu tip hormonlar üzerinde etkisi olan ilaçlar ile yapılan ertelemeler senede en fazla 1 kez yapılmalıdır.

Adet Kanamasını Azaltan Yiyecekler

C vitamini içeren meyve ve sebzeler aynı zamanda progesteron hormonu içerirler. Adet başlamadan önce veya adet başladıktan sonra doğal yollarla alınan C vitamini adet kanamasını durdurur. C vitamini açısından zengin olan limon, suyu içilerek etkili bir çözüm sağlanabilir. Sadece limon suyu içemezseniz, 1 bardak suya 1 adet limonu sıkarak içebilirsiniz. Ayrıca portakal, kivi, greyfurt, biber, maydanoz, dereotu, çilek, kuşburnu, lahana, kırmızıbiber, kavun, mandalina, ahududu, mango, turp, karnabahar, ıspanak en çok C vitamini içeren besinler arasındadır. Tüm bu besinlerin çiğ olarak tüketilmesi, C vitamininden maksimum fayda sağlamak açısından önemlidir. Pişirilerek yenilirse, C vitamini büyük ölçüde kaybolur.

Çünkü ısıya karşı dirençsizdir. Ayrıca kesildikten veya doğrandıktan sonra da hava ile temas etmeye başladığında okside olduğundan çok çabuk tüketilmelidir. C vitamini açısından en zengin meyve (bir avuçta 1500 mg) olan kuşburnunu ister çay ister taze olarak tüketebilirsiniz. Çayı için bir bardak kaynar suya eklenen 1tatlı kaşığı kurutuluş kuşburnu ve yapraklarıyla birlikte eklenip, içilir. Yine C vitaminini bünyesinde bol bol barındıran kırmızıbiberi adet kanamasını durdurmak için tüketmek isterseniz; 1 bardak sıcak suya, yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber eklenip, karıştırılır. Tadını yumuşatmak için, 1 çay kaşığı bal da eklenebilir. 8 saat arayla günde 3 kez tüketilerek içilir.

Adet Kanamasını Nasıl Durdurabilirim

Adet kanamasını durdurabilirim diyenler adet kanamasını nasıl durdurulur bitkisel yöntemler vererek yardımcı olmaya çalışacağım. Adetin nasıl kesebilirim diyenler mutlaka bu yöntemlerden birini uygulayarak kesin sonuç almaları mümkündür.

Sıcak duş ya da karın bölgesine uygulanan sıcak kompresler adet kanamasını durdurmaktadır. Ancak en fazla birkaç saatlik çözüm sağlar.

Her derde deva elma sirkesinin adet kanaması üzerinde de etki vardır. 1 bardak suya, 2 çorba kaşığı elma sirkesi koyup 8 saat arayla tüketilmesi önerilir.

Zencefilin içeriğine bulunan etken maddeler sayesinde, kanamayı azaltan hatta durduran çay için, başparmağınız büyüklüğündeki taze zencefili rendeleyerek, 1 bardak kaynar suyun içine atın. 6-7 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzün. Tatlandırmak için 1-2 çay kaşığı bal koyarak için. Dilerseniz aynı çayı 1 tatlı kaşığı toz zencefille de yapabilirsiniz. Kaynama süresi 10 dakikayı geçmemelidir. Sabah ve akşam içilmelidir.

Özellikle yoğun adet kanamasını durdurmak için kişniş tohumundan faydalanabilinir. Progesteron hormonunu artmasını tetikleyerek kanamayı ortadan kaldırır. Bunun için 500 ml suya 1,5 tatlı kaşığı kişniş tohumu atılarak, sudan bir bardak kalıncaya kadar kaynatılır. Ilındıktan sonra içine bir miktar bal eklenip, içilir. Hormonu tamamen kontrol altına almak için 8 saatte bir olmak üzere günde 3 kez içilmelidir.

Magnezyum içeren besinler ise adet kanamasını neredeyse durduracak duruma getirir. Her öğünde ve ara öğünlerde magnezyum içeren yiyecekler yiyerek, vücuttaki magnezyum seviyesini arttırarak, istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Magnezyum içeren besinleri saymak gerekirse; kabak, avokado, yulaf ezmesi, %80 ve üzeri kakao içeren bitter çikolata, kabak çekirdeği, ıspanak, soya, barbunya fasulye, susam, kara lahana, esmer pirinç, Hindistan cevizi, ton balığı, brokoli, dereotu, mercimek, kuşkonmaz, domates, kimyon, ayva sayılabilir.

Hardal tohumu ise kişniş tohumu ile aynı etkiye sahiptir. Dönüşümlü olarak da tüketilebilinir. Taze olarak öğütülen hardal tohumlarından 1 çay kaşığı, bir bardak süte eklenerek içilir. Günde 3 kez hazırlanıp, tüketilmelidir.

Meyve olarak yenilen papaya adet kanamasını durdurur. Papayayı taze olarak bulamazsanız, katkısız meyve sularından alarak, gün içinde belirli aralıklarda tüketebilirsiniz.

Adet Kanaması Nasıl Azaltılır

Adet kanaması nasıl azaltılır yada adet kanamasının çabuk bitmesi için ne yapılır hakkında biliniz yoksa bitkisel ve doğal yöntemler en etkili ve kesin sonuç veren yöntemlerdir.

Adet gününü geciktirmek istiyorsanız hatta adet kanamanızın miktarını azaltarak durdurma noktasına getirecek tarçın kürü, kanama başlamadan 3 gün önce tüketilemeye başlanmalıdır. Çubuk tarçın kullanabileceğiniz gibi toz tarçın da kullanılabilir. Kaynamakta olan 1 bardak suya ya 2 adet çubuk tarçın atarak 15 dakika demlendirilir, ya da 1 tatlı kaşığı toz tarçın koyarak 10 dakika demlenmesi beklenip, ılındıktan sonra içilir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tüketilmelidir.

Hayıt otu, progesteronu arttıran bir bitki olduğundan, regli olmadan önce tüketilerek, adet kanaması zamanını erteleyebilirsiniz. Ekstresi kullanılabileceği gibi, aktardan kurutulmuş ya da taze alarak çayını demleyerek tüketebilirsiniz. Ekstresi gün de 3 kez 30 damla alınmalıdır. Çayı için 1 bardak kaynayan suya bir avuç hayıt otu atarak 7-8 dakika demlendirilip, günde 4 defa içilmelidir. Her defasında taze olarak hazırlanıp, tüketilmesi tavsiye edilir.

Çemen otu tohumunu, kanama başlamadan önce içmeye başlarsanız, yan etkisiz bir erteleme süreci yaşayabilirsiniz. Bunun için 1 çorba kaşığı çemen otu tohumlarını, yarım bardak ılık suda yumuşaması için bekletin. Bu süreç yaklaşık 1 saattir. Çıkan suyu, seyreltip, her gün içerek progesteron miktarını arttırmak suretiyle kanamayı durdurmuş olursunuz.

Adet kanaması başladıktan sonra saatler içinde kanamayı çok çok azaltan hatta durduran çobançantası ot olarak satılmaktadır. Bir avuç alarak, çok az su yardımıyla ezerek özünü çıkartın. Suya bırakılan özü 8 saatte bir içerek kanamanın hiç gelmemesini sağlayabilirsiniz. Aksattığınız öğünden sonra kanama hemen başlayacaktır.

Isırgan otu çayı ise aç karnına sabah içilmesi, kana karışmasını kolaylaştıracağından, kısa zamanda etki ederek, kanamayı durdurur. Çayı hazırlamak için 1 bardak suya, 2 çay kaşığı öğütülmüş ısırgan otu konulup, 10 dakika kaynatılır. Ilındıktan sonra 1 çay kaşığı bal konularak içilir.

Muz çiçeği bitkisi ile birlikte yenilen lor ise progesteron seviyesini arttırır. Belirli saat aralıklarında kanama başlamadan önce 1-2 çorba kaşığı tüketilmelidir.

C vitamini bakımından zengin Bektaşiüzümünü sadece yiyerek adet kanaması durdurulabilir. Günde en az 3 öğün bir avuç kadar yenmesi yeterlidir.

Taze sıkılan brokoli suyunu tüketmek ise âdeti durduran diğer bir kürdür. Ancak tadı biraz kötü olduğundan C vitamini içeren diğer meyvelerin suyu veya elma suyu ile karıştırılabilinir. Günde en az 3 bardak içilmelidir.

Demirhindi bitkisi şerbet yapımında kullanılmasıyla bilinir. 10 adet demirhindi yarım litre suya konulup bir gece bekletilir. Sabah ise yumuşayan bitki suyun içinde ezilir. Karışım her sabah yarı yarıya sulandırılarak adet kanamasını ertelemek istenen gün kadar içilerek, kanama olmaması sağlanır. Aç karnına içilmelidir.

Tampon kullanımı ise adet kanamasının dışarıda çıkmayıp, tampona emdirilmesinden ibarettir. Maksimum 4-5 saatte bir yenisi ile değiştirilmelidir. Ancak tampon kullanımın yanlışlığı, sık tampon değiştirmeme ve devamlı olarak tampon kullanmak bazı mantar ve kadın hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca denize ve havuza girildiğinde, sudan dolayı şişerek kişiyi rahatsız edebilir.

Sizlere bu yazımızda adet kanaması nasıl durdurulur, adet kanaması nasıl azaltılır ve adet kanamasını durduran bitkisel yöntemlerden bahsetmeye çalıştım.  Adet durdurma yolları arasında uygun olan yöntemi deneyebilirsiniz. Adet kanaması nasıl azaltılır, adetimi nasıl kesebilirim hakkında aklınıza takılanları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.