Akne Nedir, Akne Kremi İşe Yarar Mı, Akne Tedavisi İle İlgili Bilmek İstedikleriniz
Akne nedir, akne en kısa anlatımıyla tıkanmış cilt gözenekleridir. Kir, makyaj kalıntısı, ter, iltihap, yağ ve benzeri pek çok yabancı madde ve toksinle dolan cilt gözenekleri, bu durumu sivilce/akne olarak dışarı yansıtır. Akne oluşumuna, yüzde, boyunda, omuzlarda ve kollarda sıkça rastlanır. Her ne kadar ergen ve genç nesilde daha fazla görülse de, yine de akne oluşumunu belli bir yaş grubuna bağlamak yanlıştır. Orta yaştaki kişilerde de akne problemine rastlanabilir.
Akne, ciddi bir sağlık problemi değildir; ancak hoş olmayan bir görünüm arz ettiği için kişiye sıkıntı verir ve çözüm yolları aramaya sevk eder. Ancak akne geniş bir bölgeye yayılmışsa ve iyileşmiyorsa, cilt üzerinde kalıcı izlere sebebiyet verebilir.
Akne tedavisinde, akne lezyonlarını ortadan kaldırmak ve yeni lezyonların oluşumunun önüne geçme amacı güdülür. Özellikle tedavi aşamasında akneler asla sıkılmamalı, dezenfekte edilmemiş elle kurcalanmamalı, kaşınmamalıdır. Bu hareket, aknenin cildin sağlıklı bölgelerine yayılmasına sebep olur. Akne oluşumuna zemin hazırlayacak kozmetik ürünler kullanılmamalı, illaki kullanılacaksa, hekimin de önerebileceği dermokozmetik ürünler ve akne kremi kullanılmalıdır.
Akne tedavisi sürerken, tedavi amaçlı kullanılan merhem, preparat, krem gibi ürünlerden bazıları, cildin güneşe karşı hassasiyet geliştirmesine sebep olabilir veya bu hassasiyeti arttırabilir. Akne tedavisi süresince güneş ışınlarından uzak durulmalıdır.
Akne problemini yalnızca dermatoloji uzmanları çözebilir. Bu yüzden akne probleminiz varsa muhakkak bir dermatoloğa başvurmalısınız.
Akne probleminde çoğunlukla; akne kremi tedavisi, ilaç tedavisi, cilt mezoterapisi olarak adlandırılan “Mezolifting” yöntemi, bitkisel kimyasal Peeling, medikal cilt bakımı tedavisi ve Co2 fraksiyonel lazer gibi yöntemler uygulanır.
Bunun dışında iyi ve kaliteli uyku, kan dolaşımını olumlu etkileyen egzersiz, yeterli su tüketimi gibi faktörler, akne oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Imex Sabun, imex sivilce kremi, Monodoks Kapsül, Benzamycin, Cleocin-T SiveX Losyon, Isotrexin Jel, Tretin Krem veya Acnelyse gibi akne ilaçları da yine hekim gözetiminde alındığında büyük faydalar sağlar.
Akne tedavisinde kullanılan son derece etkili bir ilaç olan aknetrent, sadece hekim tarafından yazılacak reçeteyle kullanılmalıdır. Yüksek dozda A vitamini içeren Aknetrent, vücuttaki yağlanmayı en aza indirerek, fazla salgılanan yağın sivilce oluşumuna zemin hazırlamasına da mani olmuş oluyor. Roaccutane muadili bir hap olan Aknetrent, karaciğeri yorduğu için, alkol tüketimini sınırlamayı da gerektiriyor. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilerle, emzikli kadınlar, Aknetrent tedavisine başlatılmazlar.
Deriyi soyan bir hap olduğu için, kullanım boyunca güneşten kaçınmayı gerektirecek özelliktedir. Kansızlık, sersemlik, yorgunluk hissi de verebilen Aknetrent, ciltte solgunluk, sırt, kas ve eklem ağrısı, gözlerde kuruluk ve tahriş, baş ağrısı, hafif burun kanamaları, boğaz ve burunda yara, kızarmış ve hassaslaşmış yüz, kan yağları seviyelerinde değişiklikler gözlemlenebilir. Tüm bunlar Aknetrent yan etkileri olarak prospektüste verilmektedir.
20 mg yumuşak jelatin kapsül şeklinde satışa sunulan Aknetrent, 2015 yılı itibariyle, 17.32 TL’den satışa sunulmaktadır.
Aknetrent kullananlar, prospektüste öngörülen yan etkilerin bazılarına rastladıklarını, bazılarını ise hiç yaşamadıklarını dile getiriyor. Genel düşünce Aknetrent’in ağır bir hap olduğu ve sersemlik yaptığı yönünde olsa da, çoğu yan etkiyi hiç yaşamadığını belirten hastalar da var. Her bünyenin doğal olarak farklı reaksiyon verdiği Aknetrent, doktor kontrolünde kullanıldığında, asla çekinilecek bir hap değil.
Akneye ne iyi gelir sorusunda, akneyi kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biri öncelikle cildi temiz tutmaktır diyebiliriz. Su ve ciltle uyumlu anti bakteriyel bakım sabunlarıyla cildi her gün düzenli olarak yıkamak ve mecbur kalmadıkça makyajdan uzak durmak gerekir. Yüzü yıkamak, gözeneklerin yağla dolmasını da engelleyecektir.
Akne tedavisi için kullanılan ürünlerde çoğunlukla salisilik asit ve benzol peroksit bulunmaktadır. Gözeneklerin, kullanılacak ilaç ve kremlerle açıldığı, ciltteki gerilme hissinden anlaşılabilir. Bu olumlu bir işarettir. Çerez, cips, yağlı yiyecekler, kızartmalar, çikolata ve buna benzer gıdaların akneye sebep olduğu yaygın inanışı doğru değildir. Dışardan alınan gıdalardaki yağlar, cilt gözeneklerini tıkamaz.
Akneye iyi gelen şeylerden biri domatestir. Domatesi küçük küçük doğrayıp sivilcelerinizin üzerine koyabilirsiniz. Yahut domatesi rendeleyin ve elde ettiğiniz maskeyi cildinizde bekletin. Ayrıca günde 3 bardak içeceğiniz domates suyu da cildinizin hem içerden hem de dışardan toksinlerinden arınmasına yardımcı olacaktır.
Hayvansal yağları olabildiğince az tüketmek; hatta tamamen kısıtlamak da akne tedavisinde olumlu sonuçlar doğurur. Süt ve et yağlarından uzak durmak; hazır et yemekleri, dondurma, sosis gibi gıdaları tüketmemek gerekebilir. Yeşil sebzeler ve turunçgiller, sağlıklı sıvı yağlar ve hekimin önediği antibiyotikler, akneye iyi gelen çözümlerdir.
Akne için doğal çözümler işe yarar mı diyenler için ilaç tedavisi ve tıbbi çözümler ilk sırayı almalı demek her zaman en sağlıklı yanıt olacaktır. Ama tıbbi çözümlerin yanı sıra doğal ve bitkisel çözümlerden de faydalanılabilir. Yeşil çay, sarımsak, aspirin, çay ağacı yağı, aloe vera, elma sirkesi, limon suyu, domates, çemen otu, lavanta yağı, salatalık, yumurta akı gibi bitki ve besinler akne tedavisinde haricen ve dahili olarak kullanılabilecek çözümlerdir.
Akne izleri peeling ve mikro iğneler vasıtasıyla ve daha farklı tıbbi yöntemlerle yok edilebilmekte, hasta sorunsuz ve sağlıklı bir ciltle yaşamına devam edebilmektedir.
Akne Nedir, Akne Ne Anlama Gelir?
Akne, bir tür deri hastalığıdır. Yüz, boyun ve sırt bölgesinde daha fazla görülen bu cilt sorunu, yağ bezeleri ile ilgili bir sorundur. Daha çok ergenlik dönemi dediğimiz 14-20 yaş arası gençlerde görülse de zamanında tedavi edilmediğinde bazı yetişkinlerde de görülebilir. Kaşıntı, yara, kızarıklık gibi etkileri de olan akne sorunu, tedavisi ve önlenmesi mümkün olan cilt sorunlarındandır.
Akne, kadın ve erkeklerde en sık görülen cilt sorunlarındandır. Özellikle yüz bölgesinde ortaya çıktığında görüntü açısından daha fazla rahatsız edici olan akneler genel olarak;
- Genetik olarak cildin yatkın olması,
- Bazı hormonal bozuklukların mevcudiyeti,
- Vücudun aşırı yağ üretmesi,
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi,
- Kadınların yüz bölgesine kullandığı kapatıcı ve kremlerin etkisi,
- Kadınlarda polikistik over denilen hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Akneler kendi aralarında da farklı isimler ile adlandırılır. Bu farklı isimler ve haklarında kısa bilgileri özetleyecek olursak;
Akne vulgaris: Aknelerin en yaygın çeşididir. Genel olarak ergenlik döneminde ortaya çıkar ve bazı durumlarda ileriki yaşlarda da devam eder. Tedavi edilmediğinde daha fazla yayılan ve büyüyen bu cilt sorunları için krem ya da karışımlar kullanılabilir. Cildin temiz tutulması, aşırı yağlı yemeklerden kaçınmak, çok fazla makyaj yapmamak ve yüz bölgesinde yer alan akneleri sıkmamak, tedavi sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken noktalardandır.
Kistik akne: Büyük, iltihaplı ve iyileşmesi günler süren akneler kistik akneler olarak bilinirler. Genel olarak boyutları yarım santim civarında olan bu cilt sorunları, yüz ve sırt bölgesinde sıkça görülür. Üzerine bastırıldığında akne içindeki sıvının ele gelmesi, sertliğinin belli olması, kistik akne olmasının belirtilerinden sayılabilir.
Nedenleri ve tedavisi diğer akne türleri ile aynıdır. Büyük sivilceler oldukları için iyileşme sonrasında iz kalma ihtimali vardır.
Akne rozasea: Daha çok teni beyaz olan insanlarda ortaya çıkan bir akne türüdür. Gül hastalığı olarak da bilinir. Yüzün orta kısmında kırmızımsı ve beyaz uçları olan sivilceler ile ortaya çıkan bu akne türü kadınlarda daha fazla görülür. Orta yaştan sonra daha fazla görülse de nadiren gençlerde de ortaya çıkabilir. Tam olarak nedeni belli olmayan akne rozasea, krem ve losyonlar ile tedavi edilebilir.
Akneler ile ilgili merak edilenlerin arasında akne tedavisi nedir, sorusu da ilk sıralarda yer alıyor. Akne tedavisi, doktor kontrolünde yapılması gereken bir tedavidir. Akne nedenleri ve türlerinin doğru belirlenmesi tedavi için önemlidir. Yukarıdaki belirttiğimiz akne türlerinden hangisinin var olduğu konusunda doktorun doğru teşhisi ve nedenlerinin doğru belirlenmesi, tedavinin etkisi ve süresi için önemlidir.
Akne tedavisinde ilk olarak belirlenen nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedaviler uygulanır. Örneğin hormonal dengelerden kaynaklanan bir sivilce sorunu için ilk olarak hormonların düzenlenmesi gerekir. Hormon dengesinin sağlanmasının ardından daha önce çıkan aknelerin kurutulması ve izlerinin yok edilmesi için özel krem, losyon ve ağızdan alınan tablet ilaçlar kullanılabilir.
Doktor kontrolünde alınması gereken bu ilaçların kullanımında mutlaka dozuna ve kullanım şekline dikkat edilmesi gerekir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktora danışılması da dikkat edilmesi gereken diğer önemli etkenlerden biridir.
Akne tedavisinin ardından bazen bu cilt sorunlarının izleri kalır. Bu izlerin tedavisi için evde doğal karışımlar ya da doktor kontrollü ilaçlar kullanılabilir. Evde tedavinin yanında özel kliniklerde uygulanan sivilce izleri için lazer tedavileri de mevcuttur. İzlere ve yapılan uygulamalara göre değişen bu lazer tedavilerinde seans süreleri de izlere göre değişiklik gösterir.
Akne Kremi
Akne kremi, akne tedavisinin olmazsa olmazları arasındadır. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekilen bu kremler, cildin alt tabakasına kadar inip akneye sebep olan faktörleri yok eder. Cilt alt tabakasında yer alan bakteriler ya da hasarların tedavisinde akne kremlerinin kullanımı yaygındır. Bu yazıda en etkili ve en çok kullanılan akne kremleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Akne kremleri, mutlaka doktor kontrolünde alınıp kullanılması gereken kremlerdir. Doktor muayenesi ile alınan krem, losyon ya da tablet haplar, kişiye özel tedavinin yanı sıra bilinçli ilaç kullanımı için de önemlidir. Piyasada reçetesiz olarak satılan içeriğinde ne olduğu belli olmayan çok sayıda sahte akne kremi mevcuttur.
Bu kremler tedaviden çok aknelerin daha da fazlalaşması ve yara halini almasına neden olabilir. Bunun için reçete ile satılan gerçek akne kremlerini kullanılması gerekir. İşte doktorlar tarafından da önerilen bazı akne kremlerinin isimleri ve etkileri…
Akne kremlerin kullanımında dikkat edilmesi gerekilen en önemli noktalardan bir tanesi, kremlerin her kişide farklı neticeler vereceğidir. Herkesin cilt tipi ve cildindeki aknelerin türü değişik olduğu için iyi gelen kremler de değişik olabilir.
Imex Akne Kremi: Doktorlar tarafından en fazla önerilen akne kremlerinin başında gelir. Tıkanmalara bağlı akne oluşumları için etkilidir. Diğer akne ilaçlarından farklı olarak cildin altında tıkanmaya neden olan yağların eritilmesi ve cilt yüzeyine çıkarılmasında etkili şekilde kullanılır. Fondöten içerikli bu kremi cildinize sürdüğünüz andan itibaren hoş ve pürüzsüz bir görüntü oluşturur.
Sinoz Akne Kremi: Doğal bitki özleri ve vitaminler ile elde edilen bu özel krem, aknelerin yanında siyah nokta oluşumunun önlenmesi ve tedavisinde de kullanılır. Cilde derinlemesine işleyerek tedavi sağlayan bu özel krem, önceden oluşan, yok olan ancak izleri kalan sivilceler için de etkilidir. Cildin daha pürüzsüz ve mat görünmesini sağlar. Doğal güzellik sağlamak için düzenli kullanılması gereken Sinoz Akne Kremi, çok kısa sürede aknelerden ve siyah noktalardan kurtulmak için kullanılabilir.
Sebi Ixir Akne Kremi: Hücre yenilemesi yöntemi ile aknelerin yok edilmesinde kullanılan Sebi Ixir akne kremi, pürüzsüz bir cilt için kullanılabilir. Antibiyotik kullanmadan kısa sürede sivilcelerden kurtulmak ve yeni akne oluşumunu engellemekte etkilidir. Sebi Ixir akne kremi kullananlar, genel olarak bu krem için olumlu görüşlerde bulunmuşlardır. 4 mevsim uygulanabilen Sebi akne kreminin içeriğinde hiç bir asit türü bulunmamaktadır.
Yukarıda isimlerini verdiğimiz akne kremleri, piyasada en fazla kullanılan akne kremleridir. Bu kremlerin düzenli kullanımı sonucunda genel olarak akne sorunundan kurtulmak mümkündür. Ancak kullanım sırasında mutlaka doza, kullanma şekline dikkat edilmesi gerekir. Hangi akne kremini kullanırsanız kullanın mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı özel noktalar vardır. Bu özel noktaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Kremin, prospektüste belirtilen dozun üzerinde kullanılmaması gerekir.
- Uygulama sonrasında kremin yan etkilerinden biri ya da bir kaçı ortaya çıktığında konu hakkında bir sağlık merkezine başvurulması gerekir.
- Akne kremlerinin düzenli ve talimatlarına uygun şekilde kullanılmaları gerekir.
- Akne kremleri mutlaka temiz ve kuru cilde uygulanmalılar.
- Akne kremlerinin bazıları kullanım sonrasında durulama gerektirir, bazıları gerektirmez. Bu konuda mutlaka bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.
- Akne kremi kullanırken sadece bir çeşit krem ya da ürün kullanılması gerekir. Birden fazla aynı özellikte akne kremi kullanmak iki kremin de etkilerinin kaybolmasına neden olur.
- Bazı akne kremleri, cilt tipine göre çeşitleri ayrılır. Bu kremlerin seçiminde cilt tipinize uygun çeşidi alıp kullanmaya özen gösterin.
Akne Tedavisi
En çok yüz, boyun ve sırt bölgesinde görülen akne; iltihaplı, kızarık, kaşıntılı ve kanamalı olabilir. Farklı çeşitleri olan aknelerin büyümesi ve yayılması durumunda mutlaka tedavisinin yapılması ve yeniden oluşmalarını önlemek için önlemlerin alınması gerekir.
Yüz ve boyun bölgesinde ortaya çıkan akneler, sırttakilere göre daha fazla rahatsız edicidir. Dışarıdan bakıldığında hemen göze çarpan bu yağ bezelerinin tedavisinde, türüne, yaygınlığına ve büyüklüğüne göre uygulamalar yapılabilir.
Kimilerinde sadece bir kaç adet olan akneler, evde tedavi edilebilirken, kimilerinde de fazla sayıda olmalarından dolayı klinik ya da güzellik merkezlerinde tedavi edilebilir. Akne ve akne izi tedavisi için profesyonel yardım almak isteyenler, uygulama merkezi ve uygulamayı yapacak olan uzmanın deneyiminden emin olmalıdır.
Eğer akneleriniz az sayıda ve küçük boyutta ise evde de tedavisini yapabilirsiniz. Bunun için bir doktora gidip yardım alınabilir. Doktor kontrolünde kullanılan bazı akne ilaçları ile kısa sürede aknelerden kurtulmak mümkün olabilir. Bu ilaçlardan en fazla Sebi İxir ve İmex, akne tedavisi için kullanılmaktadır. Doktor kontrolünde verilen krem, losyon ya da ağız yolu ile alınan ilaçların dışında doğal yöntemler ile evde akne tedavisi yapmak mümkündür.
Ancak bu doğal tedavilerden önce de mümkünse bir doktor onayı alınması, aknelerin gösterilmesi gerekir. Yanlış tedaviler ile aknelerin daha fazla yayılmasına daha fazla büyümesine neden olunabilir. Bunun için akne nedenlerinin doğru şekilde belirlenmesi şarttır. Vücudun hangi bölgesinde olursa olsun, aknelerin oluşmasının genel nedenleri;
- Hormonal bozukluklar
- Genetik yatkınlık
- Beslenmeye bağlı bazı sorunlar
- Cildin yeteri kadar temizlenmemesi
- Dönemsel stres faktörleri olarak sıralanabilir.
Bu faktörlerden biri ya da bir kaçı akne oluşumunu tetikleyebilir. İlk olarak bu faktörün belirlenmesi gerekir. Akne nedeni ya da nedenlerinin belirlenmesinin ardından bu faktörleri ortadan kaldırmaya yönelik tedavilere başlanabilir.
Evde akne tedavisinin ilk aşaması olarak cildinizi düzenli olarak temizleyin. Bunun için sabah-akşam ılık su ile cildinizi yıkayın.
Yıkamadan sonra yağlı, karma ya da normal ciltlere özel doğal bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirip yumuşaklığını sağlayabilirsiniz. Aknelerin temizlenmesi, ciltten arındırılması için buhar banyosu ve akne temizleme çubuklarından yardım alınabilir.
Bu uygulama için ilk olarak yüzünüzü sıcak su dolu bir kap yahut tencerenin üzerine tutun. Bu şekilde aknelerin yumuşamasını sağlayın. Yumuşayan aknelerin temizlenmesi için parmak uçlarınız ya da tırnaklarınızdan yardım almayın. Bunun için özel olarak hazırlanan akne temizleme çubuklarından satın alıp kullanabilirsiniz. İşlem sonrasında cildinizin temizlenmesi için bir maske ya da tonik hazırlayıp uygulayabilirsiniz. En son nemlendirici toniğinizi uygulayıp cildi rahatlaması için serbest bırakın.
Akneli cilde sahipseniz güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi kullanmaya özen göstermelisiniz. Güneş kremi cildinizi korumanın yanında aknelerin de yayılmasını önleyecek, hassas olan aknelerin yara haline gelmemesi için koruyucu tabaka görevi görecektir. Evde akne tedavisi için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise zeytinyağı ve bal karışımıdır.
Zeytinyağı ve balı macun kıvamı alana kadar karıştırdıktan sonra cildinize masaj yaparak uygulayın. Uygulama sonrasında maskeyi bir müddet bekletin ve ılık su ile durulayın. Aknelerin kuruması için etkili doğal karışımlar arasında bulunan ballı zeytinyağı uygulamasından sonra da nemlendirici krem ya da tonik kullanabilirsiniz.