Amele Yanığı Nedir, Nasıl Olur, Nasıl Geçer Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Amele Yanığı Nedir, Nasıl Olur, Nasıl Geçer Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Amele Yanığı Nedir, Nasıl Olur, Nasıl Geçer Ve Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Amele Yanığı Nedir?

Yaz aylarında en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de güneş yanıklarıdır. Güneş altında uzun süre ve korunmasız kalmak ciltte kızarıklık, tahriş ve hatta iltihaplanmalara sebep olur. Amele yanığı da bir güneş yanığı türüdür. Ama bilinen bronzluktan farkı, kıyafetle kapalı alanlar dışındaki bölgelerde yanık oluşmasıdır.

Bu yanık türünün halk arasında “amele yanığı” olarak adlandırılma sebebi, inşaat işçilerinin güneş altında atletle çalışırken vücutlarının açıkta kalan bölgelerinin yanmasıyla oluşan görüntüdür.

Amele Yanığı Nasıl Olur?

Yaz aylarında kısa kollu ve açık kıyafetlerle güneş altında dolaşanlar bilirler, kıyafetin olmadığı kol bacak, boyun, dekolte gibi bölgelerde oluşan bölgesel yanıklar istenmeyen bir görüntüye sebep olur. Çaresi ise deniz yahut havuza gidip güneşin altında birkaç gün adamakıllı kalıp tümden bronzlaşmaktır ama güneşin cilt için zararları düşünüldüğünde bu da akıllıca ve sağlıklı bir çözüm olmasa gerek. Güneş altında, dik gelmediği saatlerde ve korunmalı olarak güneşlenmek ve vücudun beyaz kalan yerlerini uzun vadede bronzlaştırmak daha sağlıklı olacaktır.

Güneşe çıkmadan evvel muhakkak cilde en az 30 faktör içeren kremlerden sürmeniz, amele yanığı denilen yanık türüne maruz kalmamak için güneş altında dolaşırken daha korunaklı kıyafetler giymek gerekir.

Amele Yanığı Nasıl Geçer, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Amele yanığı hem görüntü hem de fiziksel ızdırap açısından oldukça sıkıntılı bir durumdur. Özellikle deniz mevsiminde ilk kez plaja gidecekler için amele yanıklarıyla deniz kenarında oturmak da öyle. Oluşmuş amele yanıklarını ve onların verdiği ızdırabı hafifletmenin doğal çözümleri de vardır. Yanıklar çok ileri derecede değilse bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir.  Öncelikle bol sıvı tüketmelisiniz, sonrasında ise aşağıda vereceğimiz yöntemler ile destekleyebilirsiniz.

Soğuk Kompres: Yanıklara bağlı yanma ve sızıyı hafifletmenin en iyi yollarından bir tanesi, o  bölgeye soğuk kompres uygulamaktır. Soğuk kompres ile kılcal damarların daraltılması ve olası iltihaplanmalar azaltılabilir. Derin dondurucudan aldığınız buz parçalarını bir plastik torbaya koyarak yahut fanila türü yumuşak bir kumaşa sararak yanık bölgelere uygulayabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde yanık bölgesinde ferahlama hissedersiniz. Buzu doğrudan uygulamayın; zira cildiniz zarar görebilir.

Çiğ Patates: Bir diğer doğal çözüm yanık üzerine çiğ patates uygulamaktır. Patatesteki nişasta içeriği cildin ısısını düşürür ve yanık sızısını bir nebze azaltır. 1 yahut 2 adet patatesin kabuklarını soyun ve rondodan geçirin yahut rendeleyin. Püre haline gelmiş patatesi yanık olan bölgelere sürün ve kuruması için bekleyin. Kuruduktan sonra o bölgeyi serin sularla yıkayın ve bu işlemi sızılarınız dinene kadar her gün devam ettirin.

Yoğurt: Güneş yanıkları için en çok başvurulan çözümlerden birisi de yoğurttur. İçinde pek çok mineral, enzim ve probiyotik bulunan yoğurt da cilt sorunlarına son derece iyi gelir ve yanık söz konusu olduğunda hızır gibi yetişir. Deniz yanığı olan bölgelere buzdolabından yeni çıkardığınız soğuk yoğurdu sürerek rahatlama sağlayabilirsiniz.

Siyah Çay: Siyah çay da antioksidan yapısıyla tahriş olmuş ciltlere iyi bir çözüm olmaktadır. Çayda bulunan tanen maddesi cildi UV ışınlarının yaratacağı tahribatlara karşı korur. Aynı zamanda cildin ph dengesini de korumaya yardımcı olur. Birkaç tatlı kaşığı siyah çayı yahut 2-3 adet siyah poşet çayı kaynar suya atın ve 5 dakika demleyin. Çay soğuduktan sonra temiz ve pamuklu bir bezi soğumuş çaya batırıp güneş yanığı olan bölgeye tampon yaparak bekletin. Bu işleme yanık sızılarınız geçene kadar devam edin.

Karbonat: Karbonatın da yanıklara iyi geldiğini söyleyebiliriz. Karbonatta bulunan alkali içeriği, güneşten yanan cildi iyileştirmeye yarar. Antiseptik içeriği sayesinde de yanıkların sebep olduğu kaşıntıyı hafifletir. Dört çorba kaşığı karbonatı biraz suyla karıştırıp macun haline getirin ve güneş yanığı olan bölgelere sürüp 10 dakika kadar bekleyip yıkayın. Bu işlemi günde 1-2 sefer uygulayabilirsiniz.

Lavanta Yağı: Lavanta yağı da cilt yanıklarına iyi gelen özelliktedir. Güneş yanıklarına iyi gelen bu yağ hem nemlendirir hem de ağrıları giderir.

Aloe vera: Aloe vera jeli güneş yanıklarınıza iyi gelecektir. Nemlendirici özelliği belirgin olan aloe vera yanık bölgelere uygulanabilir.

Zeytin Yağı: Zeytinyağının da ağrı ve acıları azaltan bir etkisi vardır.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi yanma hissi ve batma duygusunu azaltır. Ama elma sirkesini sulandırarak kullanmanız gerekir.

Salatalık: Taze salatalığın suyunu yanık bölgeye sürdüğünüzde cildinizin tazelendiğini görebilirsiniz.

Ağrı Kesici: Amele yanıklarının verdiği ağrı ve sızıyı geçirmenin bir yolu da ağrı kesicilerdir. Eczacınıza güneş yanığı için etkili bir ağrı kesici vermesini söylerseniz sizin için en uygun ağrı kesiciyi verecektir. Eğer yanıklarınız için hekime müracaat ederseniz size en uygun ağrı kesiciyi de önerecektir.

Kremler: Amele yanığında kremler ile sızıyı hafifletebilir ve ciltteki gerginliği yumuşatabilirsiniz.Eczanelerde satılan Bepanthen krem de yanıklar için son derece etkili ve acıyı azaltan bir kremdir.

Eğer yanıklar sebebiyle hem ağrı ve  sızılarınız var, hem de ateşiniz yüksekse mutlaka bir hekime başvurmanızda fayda vardır.

Amele Yanığı Kaç Günde Geçer?

Amele yanığı ne zaman geçer sorusunun yanıtı ise yanığın derecesine ve kapladığı alana göre değişir. Ama ileri derecede olmayan amele yanıklarının verdiği sızı etkili bir bakımla 1 hafta içinde geçecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.