Antibiyotik Alerjisi Nasıl Olur, Belirtileri, Tedavisi Ve Testi Nasıl Yapılır, Öldürür Mü?
Makalede Neler Var?
Antibiyotik Alerjisi Nasıl Olur? Antibiyotik alerjisi günümüzde oldukça yaygın olan ve hatta bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar da doğuran bir rahatsızlık türüdür. Antibiyotikler çok sık kullanılan ilaç çeşitleridir. Antibiyotik ilaçlar içinde hekimlerin verdiği en önemli ilaç penisilindir. Bu ilaç diğerlerine göre daha etkili olduğundan bazı insanlarda olumsuz etkiler gösterebilmektedir.
Antibiyotik alerjisi olan kişilerin vücutları diğer insanlara göre daha hassastır. Bu sebeple bu kişiler, kullandıkları antibiyotik ilaçlara son derece dikkat etmek zorundadır. Zira bu tür alerjiler çok ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Antibiyotikler asla reçetesiz ve hekime danışılmadan keyfe keder kullanılmamalıdır.
Oysa hiç de azımsanmayacak bir çoğunluk, en ufak bir iltihaplanmada, soğuk algınlığında, dii apsesinde ve buna benzer durumlarda evde bulduğu antibiyotiği rastgele kullanmaktadır. Bu şekilde kontrolsüz antibiyotik kullanımlarında insanlarda antibiyotik alerjisi meydana gelebilmektedir.
Bir de üstüne üstlük bu alerjiler fark edilmediğinde yahut fark edilse de gereken müdahale yapılmadığında ölümcül sonuçlara sebep olabilmektedir. Bazı antibiyotik alerjileri bazılarında oldukça şiddetli seyrederken, bazılarında da oldukça hafif seyreder. Bu durum antibiyotiğin çeşidine ve kişinin vücut yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Eğer alınan antibiyotiğe karşı alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz o antibiyotiği zararlı olarak görecektir. Eğer vücudunuzda virüs yahut bakteri varsa, vücudun bir de antibiyotiğe alerjik reaksiyon göstermesi son derece kötü olacaktır. Zira vücudunuz zaten bakteri yahut mikroplarla savaş halindedir.
Bazen de antibiyotiği kullanırken vücudunuz hemen değil birkaç gün sonra tepki gösterebilir.
Antibiyotiğe duyulan alerjinin bazen genetik olabildiği de bilinmektedir. Ailenizde antibiyotiğe alerjisi olan birileri varsa, sizin de antibiyotiğe alerji geliştirme olasılığınız yüksek olacaktır. Alerji testi yaptırarak böyle bir durum için önlem alabilirsiniz.
Bebeklerde ve çocuklarda antibiyotik alerjisi de sıkıntılı ve endişe verici süreçlerdir. Bebeklerde en yaygın belirtisi ishaldir. Ve bu ishal 1 hafta sürebilir. Böyle bir durumda evsel çözümlerle yetinmeyip bebeği mutlaka bir uzman hekime muayene ettirmek gerekir. Yetişkinlerde de antibiyotik alerjisi tedavisi vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
Antibiyotik Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
- Nefes darlığı
- Karın ağrısı ve ishal
- Deride kızarıklık ve kaşıntı
- Karaciğer ve böbreklerde zehirli madde birikmesi
- Yüzde ve dudaklarda şişme
- Kurdeşen ve ürtiker
- Sıcak basması
- Kulak ağrısı
- Hapşırma
- Dilde aft
- Uyuşukluk ve sersemlik hali.
Bu belirtiler, antibiyotiklere karşı geliştirilen alerji belirtileri arasında yer alır. Bunlara ilave olarak antibiyotik alerjisi belirtileri arasında baş dönmesi, burun akıntısı, ateş, kabızlık, iştahsızlık, karaciğerde zehirli madde birikmesi, mantar enfeksiyonu, göz bebeği titremesi, kırmızı adam sendromu, işitme kaybı, ışığa duyarlılık, ağızda tuhaf bir tat ve serum hastalığı gibi belirtiler de sayılabilir.
Antibiyotik alerjisi belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir. Aksi takdirde belirtiler daha da hızlı bir şekilde ilerleyerek daha büyük zararlar verebilir.
Antibiyotik Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Antibiyotik kullanımından evvel alerji testi yapılması hayati açıdan bir gerekliliktir.
İlaç alerji testi deri altına enjeksiyon uygulamasıyla yapılır. Deri altı alerji testi kas gevşeticiler, insülin ilaçları ve penisilin ilaçları kullanımı için uygulanan bir tekniktir. Bu ilaçlar risk taşıyan hastalık grubunda olduklarından, alınmadan evvel deri testi uygulanmalı ve ona göre önlem alınmalıdır.
Penisilin için deri testi uygulamasında sonucun negatif çıkması, penisilin tedavisinin sonlandırılması gerektiğine işaret eder. Bir başka alerji testi de ilaç yama testidir. Alerjen ihtiva eden alüminyum bir disk sırt bölgesine yapıştırılır ve en az 2 gün boyunca bu şekilde deriye temas eder vaziyette bekletilir.
Bu test sayesinde vücudun hangi ilaca alerjisi olduğunu tespit etmek de mümkündür. İlaç alerjisi testi belli başlı aşamalarla yapılır. Önce deri testiyle vücudun hangi ilaca karşı reaksiyon verdiğine bakılır. Daha sonra 20 dakikalık aralıklarla alerji testi uygulanır ve alerji durumuna bakılır. Alerjiye sebebiyet veren ilaçlar tespit edilmez ise ilaç tedavisine başlanır ve reaksiyon vermesi beklenir. Alerji testi ortalama 2 yahut 3 saat sürer. Test sonucuna göre kesin karar verilir.
Antibiyotik Alerjisi Tedavisi
- Alerjiye sebep olan antibiyotiğin kullanımı kesilmeli ve hekimin belirleyip reçete edeceği başka bir muadil antibiyotik kullanılmalıdır.
- Tedavi olarak hekim antihistaminik yahut steroid ilaçlardan reçete edebilir. Kalamin losyonlar ve hidrokortizon içeren kremler de antibiyotik alerjisinde kullanılabilecek türden ilaçlardır.
- Anafilaktif şok denilen daha ciddi antibiyotik alerjilerinde epinefrin enjeksiyon uygulamaları da yapılabilir.
- Kullanılan ve alerjiye sebep olan antibiyotiğin alternatifi yoksa ve fakat antibiyotik kullanımı da zaruriyse hastaya hekim gözetiminde ve düşük dozlarda antibiyotik verilebilir. Ancak bu antibiyotik miktarı, bağışıklık sisteminin kabul edebileceği dozda olmalıdır.
Antibiyotik Alerjisi Öldürür mü?
İlaç içtikten sonra gözlerde, yüzde ve vücudun diğer bölümlerinde şişlik ve nefes alma zorluğu yaşanıyorsa, bayılacakmış gibi bir his yaşanıyorsa antibiyotik alerjisi yaşanıyor olabilir. Böyle bir durumu ilacın yan etkisi diye düşünmek ve kendi kendine geçebileceğini düşünerek herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmamak ölüm getirebilir.