Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık, kirpik köklerinde iltihaplanma sonucu göz kapağında şişkinlik, kaşıntı ve ağrıyla kendini gösteren bir çeşit enfeksiyondur. Sivilceye benzeyen bu şişlik, özünde irinle dolu bir apse olarak bilinmektedir. Göz kapağında doluluk hissi, ağrı ve kaşıntı ile belirti veren arpacık, daha sonrasında kirpik diplerinde şişlik, ağrı, batma, sulan ve kaşıntıyla gelişen bir ağrılı süreç başlar. Arpacık çoğunluk ile dışarıdan bakıldığında belli olacak boyutta bir kızarıklık ve şişlik ile gelişse de bazen göz kapağının derinlerinde oluşabilmektedir.

Arpacık Neden Oluşur?

Arpacık genel olarak stafilokok adlı bakterinin sebep olduğu göz enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Kirpik dipleri yahut burada yer alan bezler fazla yağ ve bakteri nedenlerden tıkanıp apse yapabilmektedir. Arpacık çoğu zamanda zararsız ve ufak tefek çözümler ile kendiliğinden iyileşebilmektedir. Sıcak pansumanlar ile olgunlaştırılıp, içerisindeki cerahatin akıtılması ile iyileştirilebilen bu şişlikler, tıp dilinde hordeolum olarak bilinmektedir. Tedavi edilmediğinde iyileşmeyen ve ilerleyen arpacık kiste dönüştüğünde şalazyon ismini almaktadır. Eğer arpacık kiste dönüşür ise ileri derecede bir müdahale gerekebilmektedir.

Arpacık Tedavisi

Arpacık mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonudur bu enfeksiyonlar dışarıdan gelebilir, direnci düşen vücuda saldıran bakterilerin enfektesi ile de gerçekleşebilmektedir. İnsan bedeninde yer alan bakteriler, direnç düştüğü vakit harekete geçer ve çeşitli organ ve dokularda enfeksiyon olarak kendilerini gösterebilmektedirler. Vücut direnci düştüğü zaman kişi eğer uykusuz kalmış ise bu bakteriler gözü etkiler ve arpacık çıkmasına neden olur olurlar. Pis ve mikroplu ortamlar da hijyene önem verilmediğinde, yetersiz gıda alımında, kaygı, stres, endişe, gerginlik gibi negatif psikolojik durumlar da bakterilerin hücuma geçmesine neden olur.

Arpacık tedavilerinde ilk akla gelen çözüm hekime gitmektir. Bir göz doktorunun vereceği ila merhem gibi antibiyotikler daha etkili ve güvenilir çözümdür. Arpacıkta evreler bulunmaktadır. Eğer başlangıç evresi iyi yönetilirse doğru tedavi edildiğinde tekrar etme riski de ortadan kalkmış olur. Arpacıkta kişi kendi kendine tedavi uygulamamalıdır. Arpacıklı bölgeye sarımsak sürmek gibi bitkisel yöntemler bir uzman hekimin uygulayacağı tıbbi müdahalenin yerini de tutmayacaktır.

Evde Yapabilecekleriniz

  • Sarımsak halk arasında arpacık tedavilerinde oldukça yaygın olarak bilinmektedir. İçerisindeki mikrop öldürücü özelliklerinden dolayı da pek çok rahatsızlıkta, en önemlisi bağışıklık rahatsızlıklarında içten ve dıştan antibiyotik olarak sıkça kullanılan sarımsağın ezilerek arpacıklı bölgeye bastırılması ile bilinen yöntem bir çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Fakat hekimlerin çoğu bunu önermemektedir.
  • Patatesi soyup rendeleyerek bir bezin içine koyup arpacıklı bölgeye kapatabilirsiniz.
  • Demlenmiş ılık mayıs papatyası çayına batırılmış pamuğu göze bastırmak.
  • Bol miktar çip sebze, meyve ve sarımsak tüketmek.
  • Demlenmiş keten tohumu çayı ile göze kompres yapmak.
  • Haşlanmış patates, yumurta sarısı ve sıcak süt ile hazırlanacak lapayı bir bezin üzerine sürüp göze bastırmak.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.