Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var?
Ayak ağrısına ne iyi gelir? Ayak, 26 kemikten, ligamentlerden (bağlardan), tendonlardan ve vücudun hareket etmesine izin vermek için birlikte çalışan kaslardan oluşan inanılmaz derecede karmaşık bir yapıdan oluşmaktadır. Ayaklar sadece hareketliliği sağlamaktan değil, vücudun tüm ağırlığını taşımaktan da sorumlu için hem yaralanma hem de ağrıya karşı oldukça savunmasız bir konumdadır.
Ayak ağrısı, cilt, sinirler, kaslar, eklemler, tendonlar, kemikler, bağlar, kan damarları ve bağ dokusu dâhil olmak üzere ayaktaki yapıların herhangi birini etkileyen koşullar sonucunda meydana gelebilmektedir.
Ayak Ağrısı Belirtileri
Ayak ağrısı nasıl anlaşılır? Ayak ağrısının belirtileri ağrının konumu ve nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Ayaktaki ağrı topukta, kemerde, ayağın üstünde ve altında hissedilebilmektedir.
Ayak ağrısına ek olarak yaşanabilecek bazı belirtiler ise şunlar olabilmektedir:
- Şişme
- Hassaslık
- Kızarıklık
- Kısıtlı hareket imkânı
- Ağrının acı verici olması ya da bıçaklayıcı olması
- Düz duramamak
- Yürüme problemleri yaşamak
Ayak Ağrısı Nedenleri
Ayak ağrısı neden olur? Ayak ağrısı ayakların aşırı zorlanması sonucunda yaralanma, doğrudan fiziksel olarak yaralanma ya da altta yatan sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
En yaygın ayak ağrısı nedenleri şöyle sıralanmaktadır:
- Artrit
- Stres kırıkları dâhil olmak üzere ayak kemiği kırıkları veya ayak bileği kırıkları
- Bünyonlar
- Diyabetin neden olduğu ayaklarda ağrı veya karıncalanma olan diyabetik nöropati
- Çekiç parmak
- Enfeksiyon
- Metatarsalji veya ayak topunun iltihabı
- Plantar fasiit
- Tendinit
Daha az yaygın olarak, ayak ağrısına yırtılmış bir Aşil tendonu, kemik tümörü veya Paget hastalığı neden olabilmektedir.
Ayak Ağrısı Tedavisi
Ayak ağrısı nasıl geçer? Ayak ağrısı özellikle de günlük aktivitelere müdahale ediyorsa, görmemezlikten gelinmemelidir. Çoğu zaman nedeni geçici olsa da, tüm tedbirleri almak için zamanında uzman yardımı alınması en doğrusu olacaktır.
Basit ayak yaralanmaları genellikle dinlenme, buz kompresi, bandajlama, sabitleme ve ağrı kesici ilaç alma gibi evde tedavi yöntemleriyle kolayca kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte, bazı vakalarda ayak ağrısı evde tedavi yöntemlerine rağmen düzelmemekte ya da giderek kötüleşmektedir. Bu durumda tıbbi yardım alınmalıdır. Böylece, ayak ağrısı nedenine bağlı olarak tedavi edilebilmektedir.
Ayak ağrısı belirtisi olmayanlar bile, özellikle diyabet gibi altta yatan tıbbi koşullara sahip olan insanlar, düzenli ayak bakımı alışkanlığı edinmelidir.
Ayak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ayak ağrısı tanısı ve tedavisi için ortopedi bölümüne başvurulmaktadır.
Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Ayak ağrısına ne iyi gelir bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri:
Ayak Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Okaliptüs yağı: Okaliptüs yağı, tıbbi özellikleri bulunan okaliptol adı verilen bir madde içermektedir. Bu nedenle de okaliptüs yağı antienflamatuar ve analjezik faydalar sunmaktadır. Ayak ağrısını hafifletmek için oldukça etkili olabilmektedir.
Nane yağı: Nane yağı da ayak ağrısını hafifletmek için kullanılabilmektedir. Mentol isimli güçlü bir antienflamatuar bileşik içermektedir. Bu nedenle antienflamatuar özellikler sunarak hem ağrıyı hem kızarıklığı hem de şişkinliği hafifletebilmektedir.
Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı her tür ayak ağrısını tedavi etmek için kullanılabilmektedir. Antienflamatuar, antimikrobiyal ve analjezik özelliklere sahip olan yağ asitleri içermektedir. Hindistan cevizi yağı sadece ayak ağrısını tedavi etmekle kalmamakta aynı zamanda mikroplarla savaşmakta ve enfeksiyondan korumaktadır.
Susam yağı: Susam yağı ile yapılan hafif bir masaj, ayak ağrısının hızla hafiflemesini sağlayabilmektedir. Susam yağı, ayak ağrısının şiddetini hafifletmenin yanı sıra, iltihaplanmayı da azaltabilecek iltihap önleyici ve antinosiseptif özelliklere sahiptir.
Zencefil: Zencefil ayak ağrısını tedavi etmek için kullanılabilecek bir diğer yöntemdir. Ayak ağrısı ve iltihabı ile mücadele etmeye yardımcı olan mükemmel analjezik ve antiinflamatuar özelliklere sahip zingibain isimli bir enzim içermektedir.
Hardal tohumu: Hardal tohumları, antienflamatuar özellikler taşıyan çeşitli besin kaynakları içermektedir. Bu nedenle ayak ağrısını hafifletebilmektedir. Ayrıca şişme, iltihaplanma ve hassasiyet gibi diğer belirtileri de azaltabilmektedir.
Acı biber: Acı biber kapsaisin isimli zengin bir bileşik içermektedir. Kapsaisin ise ayak ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek mükemmel antienflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir.
Ayak Ağrısı Evde Tedavi Yöntemleri
Sıcak ve soğuk kompres: Sıcak ve soğuk kompresler ayak ağrısını tedavi etmek için oldukça etkili olabilmektedir. Sıcak kompres, ayaktaki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Soğuk kompres ise etkilenen bölgeyi uyuşturarak ağrıyı ve iltihabı hafifletmektedir.
- Etkilenen bölgeye sıcak su şişesi yerleştirin.
- 5 ila 10 dakika boyunca bekleyin.
- Sıcak su şişesini bir buz torbasıyla değiştirin.
- Etkilenen ayak üzerinde 10 dakika kadar bekletin.
- Bunu 2 ila 3 kez tekrarlayın.
Epsom tuzu: Epsom tuzu, magnezyum sülfattan oluşmaktadır. Epsom tuzundaki magnezyum, antienflamatuar ve yatıştırıcı özellikler sunmaktadır. Yaygın olarak kas ağrıları ve spazmlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ayak ağrısı için de harika bir iş çıkarmaktadır.
- Büyük bir bardak sıcak suya yarım bardak Epsom tuzu ekleyin.
- Tuz eriyene kadar iyice karıştırın.
- Ayaklarınızı 10 ila 15 dakika kadar Epsom tuzu suyunda bekletin.
Karbonat: Karbonat antienflamatuar, yatıştırıcı ve nötrleştirici özelliklere sahiptir. Bu nedenle özellikle ayak ağrısı ve iltihabını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Vitaminler: Vücuttaki bazı vitaminlerin eksikliği de bazı kişilerde ayak ağrısının gelişmesine yol açabilmektedir. Örneğin, B vitamini eksikliği ayak ağrısı ile ilişkilidir. Ayrıca, D vitamini eksikliklerinin kronik ağrı ve güçsüzlüğe neden olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle, sağlıklı kalmak için tüm önemli vitaminleri ve mineralleri içeren bir diyeti takip etmeniz önemlidir.
B ve D vitaminleri içeren bazı yiyecekler arasında balık, et, yumurta, süt, peynir, portakal, soya sütü ve tahıllar bulunmaktadır. Bu vitaminler için ek destek almak istiyorsanız, bunu yapmadan önce bir doktordan onay almalısınız.