Ayurveda’da Banyonun Etkileri Ve Önemi

Ayurveda’da Banyonun Etkileri Ve Önemi

Banyo Yapmak Neden Önemli?

Sağlıklı ve zinde bir hayat sürmenin şartlarından birisi vücut temizliğidir. Vücudu temiz ve sağlıklı tutmanın yolu da banyo yapmaktır. Hem güzellik için hem de cildin boşaltımına ve tazelenmesine yardımcı olmak için düzenli olarak banyo yaparak temizlenmek gereklidir. Özellikle sıcak havaların yol açtığı bunalma ve ağırlık hissini banyo yaparak veya soğuk bir duş alarak üzerimizden atabilir taze bir enerjiyle vücudumuzu tekrar zinde tutabiliriz.

 

Banyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Nemli ve soğuk havaların olumsuz etkisinden vücudumuzu korumak için iyi yıkanmak gerekir. Ancak iyi yıkanmak çok sıcak veya buharlı banyo yapmak anlamına gelmez. Çünkü fazla sıcak ve buharlı banyolar vücudun mineral dengesini bozar ve banyo yaparak arttırılmak istenen vücut direnci tam tersine düşer. Bunun yanında vücudu et ve tuz tüketiminden kaynaklanan olumsuzluklardan temizlemek amacıyla nadir de olsa sıcak banyo uygulanabilir. Saç ve kafa bölgesi yıkanırken ise mutlaka soğuk su kullanılmalıdır. Çünkü saç dökülmesinin sebeplerinden biri olan saç kökünün zayıflaması kafa bölgesindeki sinirlerin sıcak su ile fazla uyarılmasından kaynaklanmaktadır.

 

Ayurveda’da Banyo Yapmanın Önemi?

Hindistan, Nepal ve bazı Güney Asya ülkelerinden doğan Ayurvedik sağlık yöntemleri banyo yapmaya çok önem verir. Bu bölgelerde banyo yapmak ve vücudu temizlemek adeta kutsal bir tören olarak algılanmaktadır. Özel yağlarla yapılan masajın ardından dualar ve bir takım dini ritüellerle banyo yapma sürecine geçilir. Banyo öncesi masaj yapılmadıysa eğer temizliğin tam olarak yapılmadığına ve bunun uğursuzluk getireceğine inanırlar.

 

Hangi Vücuda Hangi Banyo Uygun?

Ayurveda, banyo özelliklerine göre vücutlara Vata, Pitta, Kapha gibi isimler vermiştir.

Vata tip vücuda sahip insanlar sıcak ve uzun banyoyu tercih edeler. Sıcaklığın rahatlık hissi verdiği bu vücut tipleri banyonun ardından hemen yatağa girmeli ya da serin suyla duş almalıdır. Serin duş derideki gözeneklerin açılmasına, dolaşımın daha sağlıklı olmasına ve cildin parlamasına katkı yapar.

Pitta tip vücuda sahip olanlar sıcak banyolarda, buhar odalarında vücut dirençlerini kaybederler ve kendilerini iyi hissetmezler. Bu yüzden soğuk duş ve soğuk banyo tercih ederler. Vücutlarının sıcaklık değerlerini dengelemek için bu gereklidir.

Kapha tip vücuda sahip olanlar lüks ve donanımlı banyolarda uzunca vakit geçirmeyi tercih ederler. Ilık su kullanarak lif ve yumuşak fırça yardımıyla yıkanmaları gereklidir.

 

Hangi Sabunlar Tercih Edilmeli?

Sağlıklı bir cilt ve iyi bir banyo için marketlerden satın alınan sabunlar yerine kendi sabununuzu yapmak daha sağlıklıdır. İşte tarifi;

 

 Mazlemeler

– Yarım bardak bitki çayı veya su

– 1-2 çorba kaşığı badem yağı

– 5 damla esans içerikli yağ ( limon, portakal, nane vb.)

– 1 bardak saf kokusuz sıvı sabun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.