Balgam Nasıl Atılır, Balgamı Ne Söker, Balgam Söktürücü Bitkiler Neler?
Makalede Neler Var?
Balgam: Solunum organlarının salgılamış olduğu ağızdan dışarıya atılan sümüksü maddeye denir. Balgam soluk borusuna kaçmış olan yabancı maddeler ve tozları kendine yapıştırmak ve dışarıya atmak için meydana gelir. Soluk borusunda iki hücre bulunmaktadır. Bunlardan birisi Goblet hücresi. Goblet hücresi bu salgıyı oluşturur.
Goblet hücresinin yanında bulunmuş olan Sili adındaki tüycüklerin bulunduğu hücreler tek yönde hareket etmiş olduklarından dolayı bu salgıyı dışarı atarlar. Genel olarak yapısı sudan meydana gelmekte saydam ve renkli olmaktadır. Bu gibi durumlarda balgam iltihaplı olmaktadır. Bronşit ve astım gibi olayları kapsamakta olan bu durum balgamın yoğunluğunu artırır ve koyulaşır.
Balgamın çok yoğunlaştığı dönemde silialar bunu dışarıya atmak da zorlanırlar. Balgam dışarı atılmadığı zaman öksürük ortaya çıkar. Böyle bir durumda alınmış olan ilaçlar sayesinde balgam dışarı atılır. Bol su içilerek balgamın yoğunluğu azaltılmış olur.
Balgama Ne İyi Gelir?
Balgamın yapısı ve rengi sizleri endişeye sokuyorsa bir doktora giderek kontrol olmanız gerekir. Balgam neden olmaktadır, Balgamın altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Solunum yolları tedavisi ve Antibiyotikler ile tedavi edilmekte gerek duyulursa en son çare ameliyat olmaktadır. Balgamdan kurtulmak için iyi beslenmeli ve nemlendirme yöntemleri yapılarak istirahat şeklinde balgamdan kurtulmak gerekir.
Evde yapacağınız tedavi yöntemleri balgam belirtilerini hafifletir. Ağzınızı tuzlu su ile gargara yapılır. Oda içerisinde nemlendirici kullanınız. Okaliptüs yağı veya Vicks gibi açıcılar kullanarak balgam belirtilerini hafifletmiş olursunuz. Balgamdan korunmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ise şunlardır.
Sıvı kaybını engellemek için sıvı tüketimini artırmanız gerekir. Balgamdan kurtulmak için evinizde nemlendirici kullanabilirsiniz. Soğuk ortamlarda çalışırken başınıza ve kulaklarınıza
Koruyucular takmanız gerekiyor. Evcil hayvanlar gibi alerjik ortamlardan kaçınmalısınız. Süt ürünleri ve sütten az kullanmaya bakınız. Soya gıdalarını azaltınız. Yapılan diyetlere tarçın ve baharatlı gıdalar ilave ediniz Balgama limon, zencefil, acı biber, zerdeçal, soğan, bal ve havuç iyi gelmektedir.
Balgam Neden Olur?
Balgam insanlar için rahatsız edici olsa da vücutta önemli işler görmektedir. Balgam akciğerler, sinüsler, ağız, burun hatlarına faydalı olmaktadır. Buraların yağlanmasına yardımcı olur ve vücuda girmek isteyen yabancı maddelerin atılmasında filtre görevi yapmaktadır. Balgam diğer adı ile mukus vücuda girmek isteyen Virüs ve bakterileri tanıyarak ve bunların öldürülmesine yardımcı olan enzimler ve antikorlar bulundurmaktadır.
Balgam vücut tarafından aşırı derecede fazla üretilmektedir. Soğuk algınlığı, grip, solunum enfeksiyonları ve alerji gibi durumlarda vücutta çok miktarda balgam oluşur. Çok olan balgam vücut için hayati bir önem taşıyarak vücutta bulunan Virüslerin dışarı atılmasını sağlar. İnsanları rahatsız eden aşırı balgam göğüs tıkanıklıklarına ve burun tıkanıklığına neden olarak öksürüklerinin çok olmasını sağlamaktadır.
Boğazda birikmiş olan balgam bazı belirtiler ortaya çıkarır. Balgam başlangıç Virüslerin ve mantar enfeksiyonunun sonucu olarak ortaya çıkar. Balgamın nasıl olduğunu anlamak için balgam belirtileri şunlardır. Vücutta ateşin olması, vücutta titremeler, burunda ve boğazda tıkanıklık, boğazda öksürük, burun akıntıları, gözlerde kaşıntı nefes darlığı ve baş ağrısı olarak belirtileri ortaya çıkar. Boğazda birikmiş olan balgamın belirtileri yalnızca boğaz tıkanıklığı balgamlı öksürük ve nefes darlığı olabilmektedir. Boğazda balgamın birikmesi genel olarak geniz akıntısına bağlanır. Bu gibi durumlara soğuk algınlığı, grip ve alerjiler neden olmaktadır. Balgamın oluşmasına neden olan diğer etkenler şunlardır.
- Bademcik iltihaplanması
- Boğaz enfeksiyonu
- Krup hastalığı
- Farenjit
- Mononükleoz
- Hava kirliliği
- Sigara içmek
- Hamilelik
- Kimyasal ve uçucu maddeler
- Anksiyete
Bu nedenler haricinde aşırı balgam oluşmasına bazı gıdalar neden olmaktadır. Bu gıdalar şunlardır.
- Yoğurt
- Süt
- Tereyağı
- Dondurma
- Peynir
- Soya ürünleri
Diğer yandan mevsimsel olan alerjiler ve üst solunum yollarındaki enfeksiyonlardan taşımakta olanlar soya ürünlerinden ve sütlerden uzak durmaları gerekir. Aşırı derecede sigara içme veya sigarayı bırakma dönemlerinde akciğerler kendilerini temizlemeye başlarlar. Bu dönemde oldukça fazla balgam oluşur. Rutubetli ortam balgamın oluşmasına neden olur.
Balgam Söktürücü Ev Yapımı Kesin Doğal Tarifler
Sosyal yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen balgam çoğu zaman can sıkıcı bir hal verir. Evde uygulayacağımız basit yöntemler ile bu sorunu ortadan çözmüş oluruz. Balgam sorunundan kurtulmak için doğal bitkiler ile hazırlanmış olan balgam söktürücü yöntemler şunlardır.
Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu’nun balgam söktürücü tarifi şu şekildedir.
Kaynamakta olan yarım litre su içerisine 15 adet kadar tere atılıp hafif ateşte 3 dakika kadar haşlamasını yapınız. Bu haşlama yapılırken haşlamanın yapılacak kabın ağzı kapalı olmalıdır. Daha sonra haşlanan tere soğumadan süzülmelidir. Süzüldükten sonra soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra yemeklerden veya aç karına haşlanmış olan suyun tamamı içilir. Bu karışım 5 gün boyunca içilmelidir. Bu karışımı her gün yani 5 gün süreyle devamlı olarak taze yapılmalıdır.
Bu karışımın kullanıldığı üçüncü günden itibaren bronşların açılması ile yüksek oranda balgamın dışarı atıldığını göreceksiniz. Diğer balgam söktürücü ev yapımı kesin doğal tarifler şunlardır. Bir tatlı kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı tereyağını karıştırınız. Bu karışımı yatmadan önce her gece yemelisiniz. Bu karışım bir hafta boyunca devam etmelidir. Diğer bir yöntem ise buhar soluma olmaktadır. Balgam sorunu olan kişiler buhar tedavisini ilk uygulamaları gerekir. Buhar tedavisi ile balgam vücuttan çok hızlı bir şekilde atılır. Bir leğen içerisine sıcak su doldurmak şartıyla bu sıcak suyu soluyarak balgam sökmesi ne yardımcı olursunuz.
Bu işlemi yaparken başınıza bir havlu tutarak buharın ağız ve burun yoluyla ciğerlere geçmesini sağlamış olursunuz. Balgam söktürücü olarak evinizde kolay bir şurup yapabilirsiniz. Bunun için gerekli malzemeler şunlardır. Bir yemek kaşığı hatmi kökü, bir kaşık ada çayı, bir yemek kaşığı keten tohumu, bir bardak su, bir bardak siyah şeker ve bir adet dilimlenmiş limon gerekir. Bu malzemelerden ilk önce şeker ve suyu karışım yaparak eriyinceye kadar kaynatmaya devam ediniz.
Daha sonra diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın ve ateşten alınız. Yapılmış olan bu karışım 20 dakika kadar bekletildikten sonra süzülerek günde 3 defa bir yemek kaşığı kadar tüketilir. Buhar soluma sırasında kaynar suyun içerisine bir miktar ada çayı, kekik ve nane katarak bunların buharını soluyabilirsiniz.
Balgam Söktürücü Bitkiler Neler?
Balgam söktürücü bitkilerin en önemlilerinden birisi ıhlamur olmaktadır. Ihlamur kullanılırken tek başına değil yanında karanfil, tarçın ve zencefil karışımı yapılarak balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Bu karışım öksürüğe, bronşite ve boğaz ağrısına iyi gelir. Genel olarak balgam söktürücü olarak kullanılan bitkilerin çayları çok faydalı olmaktadır.
- Bu bitkileri demleme yaparken süreleri kısa tutulmamalıdır.
- Nedeni ise bu bitkilerin balgam söktürücü etkileri suya biraz geç geçirmektedir.
- Demleme süresi uzun oldukça çayın kıvamı da artar.
- Balgam sökücü olarak kullanılan diğer bitkiler şunlardır.
- Ada çayı, meyan kökü, çörek otu ve bal karışımı, ısırgan otunun tohumları, Antep fıstığı ve bal karışımı, anason çayı civanperçemi çayı.
- Bu bitkiler balgam söktürücü olarak rahat bir şekilde kullanılır,