Baş Dönmesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir Ve Baş Dönmesi Neyin Habercisidir?
Makalede Neler Var?
Baş Dönmesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir Ve Baş Dönmesi Neyin Habercisidir? Baş dönmesi, ya da diğer adıyla vertigo çok yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Bir hareket yanılsamasıdır ve yaşayan kişi aslında olmayan bir hareket varmış gibi algılar. Baş dönmesinde dengesizlik hissi en belirgin şikayettir, çoğu kez mide bulantısı ile birlikte yaşanır ve kişinin yaşam kalitesini etkiler.
KBB polikliniklerine başvuran hastaların neredeyse yarıya yakını vertigo sebebiyle başvuruyor. Altında yatan, en sık akla gelen problemlerden ilki beyinle alakalı problemler ve özellikle de tümörler olsa da, büyük bir oranda altından kulak hastalıkları çıkar.
Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi ve denge bozukluğu şikayetiyle hastanelerin acil servisine başvuran kişi sayısı hiç de az değildir. Baş dönmesi ve bununla alakalı şikayetler daha çok ileri yaştaki kişilerde sık rastlanılan bir durumdur. Çocuk ve ergenlik çağındakilerde ise daha seyrek görülür.
Baş dönmesinin altında farklı sebepler yatabilir. Bu bazen çok basit ve önemsiz bir sebep olabildiği gibi, daha ciddi bir problemin de habercisi olabilir. Sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Baş Dönmesi Neden Olan Hastalıklar
- Menier Hastalığı: Kulak çınlaması,kulakta dolgunluk,işitme kaybı ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan Menier hastalığı, baş dönmesine sebep olabiliyor. Bu baş dönmeleri adeta kriz şeklinde hissediliyor ve bazen saatlerce sürdüğü oluyor. Böyle bir durumda kahve, çikolata ve tuz gibi yiyecek ve içeceklerden uzak kalmak gerekiyor. Hekim gerekli görürse kulak zarını çizerek duruma müdahale edebiliyor.
Bu tedaviler oldukça başarılı sonuçlar verebiliyor. Bu hastalıkta yoğun stresin etkili olduğu söylenebiliyor. Bu sebeple bu tür bir hastalıktan korunmak için stresten olabildiğinde uzak kalmak gerekiyor. - İç Kulak Nezlesi: İç kulak nezlesine bağlı baş dönmelerinde, duruma şiddetli mide bulantısı ve kusma da eşlik edebiliyor. Bu rahatsızlığa nezle denmesinin sebebi, nezleye benzeyen şikayetlerin yaşanması oluyor. Ana sebep ise yakın zamanda yaşanılıp atlatılmış olan soğuk algınlığı oluyor.
- Kronik Orta Kulak İltihapları: Fistül denile iç kulak sıvıları da kaçak yaparak baş dönmesi meydana getirebiliyor. Kimi zaman da ani bir hapşırma ve basınç değişimleriyle oluşabiliyor. Gerekirse cerrahi müdahale gerekebiliyor.
- Migren: Migreni olanlar bilirler ki şiddetli baş ağrısının yanı sıra baş dönmesi şikayeti de yaşanır. Baş dönmesi ataklarında kulakta ve başta basınç ve dolgunluk hissi yaşanabiliyor. Baş dönmesi atakları migren tedavisi uygulandığında ortadan kalkabiliyor.
Varis, hipertansiyon ve aritmi gibi kalp damar sistemi rahatsızlıkları, kansızlık, diyabet, tiroit hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklar da baş dönmesi nedenleri arasında gösterilebiliyor.
Baş Dönmesi Neden Olan Önemli Nedenler
Basit ve geçici sebepleri olduğu gibi ciddi sebepleri de olabileceğini söylemiştik. Bu ciddi sebepler arasında;
- Kafa travmaları
- Epilepsi
- Beyin dokusunun yıkımıyla alakalı rahatsızlıklar
- Merkezi sinir sistemindeki tümörler sayılabilir.
Baş dönmesi sebepleri sadece fiziksel rahatsızlıklara bağlı olarak gelişmiyor. Psikolojik sebeplere dayalı baş dönmelerinden de söz etmek mümkündür. Anksiyete, depresyon ve kaygı gibi faktörler de baş dönmesi atakları yapabiliyor.
- Deniz ve uçak yolculuklarında ortaya çıkan basınç değişikliklerinin de baş dönmesini tetiklediğini söylemek mümkün.
- Araç tutması olan kişilerde baş dönmesi şikayeti daha sık görülebiliyor.
- Tansiyon, anksiyete, depresyon ve uyku problemlerinde tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar da baş dönmesi yapabiliyor.
- Alerjik yapısı olan kişilerde şiddetli hapşırma da, baş dönmesi problemini tetikleyebiliyor.
Hekimler, baş dönmesinin altında yatan ana sebebi görebilmek için denge ve işitme testi yapılması gerektiğini belirtiyorlar.
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer sık yaşanıyorsa ve mide bulantısı ile birlikte yaşanıyorsa ve buna bir de kusma ekleniyorsa vakit geçirmeden en kısa sürede hekime başvurmak gerekmektedir. Peki ne yapılabilir, nasıl önlenebilir ve ilk müdahale anlamında kontrol altına alınabilir bir göz atalım.
Baş dönmesinin azaltılması için;
- Su tüketmek iyi gelecektir; zira su tüketmek beyne giden oksijen miktarında artış sağlar. Bu da denge sorunlarını azaltır.
- Derin nefes almak pek çok sorunu çözdüğü gibi bu problemi çözmede de etkilidir. Her gün mutlaka nefes egzersizleri yapılmalı ve diyafram nefesinin nasıl alındığı öğrenilmelidir.
- Parlak ve güçlü ışıklar da baş dönmesini tetikler. Bu yüzden televizyon, bilgisayar gibi ekranlara uzun süre bakmamak gerekir.
- Baş dönmesi durumunda hızlı hareket etmek de durumu kötüleştirir. Bu sebeple bu durumlarda yavaş hareket etmek gerekir.
- Zencefil de etkili olan çözümlerden birisidir, denge kaybını azaltır.
- Kereviz suyu da iyi gelen doğal ürünlerdendir.
- 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma suyu ilave edip içmek baş dönmesi problemine iyi gelecek çözümlerdendir.
- Demir açısından zengin gıdalar tüketmek de faydalı olacaktır. Ispanak başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler baş dönmesine iyi gelen çözümlerdir.
- Gingko biloba bitkisi de baş dönmesini engelleyen bitkilerdendir.
- Ebegümeci de baş dönmesine iyi gelen bitkilerdendir. Ama ebegümeci hamile ve emziren kadınlara önerilmez.
Baş dönmesi başlı başına bir problem değil, başka bir probleme bağlı olarak gelişen bir tepkidir. Yani başka bir hastalığın habercisidir. Kronik olarak yaşandığında vertigo olarak tanımlanır. Vertigo sorununda mutlaka bir hekime danışmak gerekir.
Baş Dönmesi Neyin Habercisidir?
Depresyondan, tansiyona; gebelikten, ani hareket etmeye; kafa travmasından tümöre kadar pek çok basit yahut ciddi problemin habercisi olabilmektedir. Eğer sürekli yaşamıyorsanız ve kısa süreliyse endişe edilecek bir durum yoktur. Ama sürekli yaşanan baş dönmesinde mutlaka bir hekime görünmek ve gerekli tedaviyi görmek gerekir. Baş dönmesi belki de ciddiye alınması gereken bir sorunun belirtisi de olabilmektedir.