Bebeklere Rezene Uyku Yapar Mı, Rezenenin Bebeklere Faydaları Ve Zararları Nelerdir, Rezene Bebeklere Ne Kadar Verilmelidir?
Bebeklerde rezene uyku yapar mı, rezene sağlığa son derece faydalı olduğu sürekli tekrarlanan bir bitki ve en büyük faydalarından birisi de bebeklerde uyku yapmasıdır. Rezeneyi her zaman taze olarak bulmak olası değildir. Aktarlarda ve doğal bitki çayı satışı yapılan noktalarda rezene bulmak mümkündür.
Rezene uzun ömürlü bir bitkidir ve toplanıp kurutulduğunda ömrü daha da uzar. Rezene bebekler için faydalıdır dedik ama yine de hekime de danışmadan kullanılmamalıdır.
Rezene bebeklerde uyku yapar mı sorusunun yanıtına gelirsek, rezenenin bebeklerde uyku verici bir yanının olduğu söylenebilir; zira rezenenin gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Sinir sistemini rahatlatan rezene, bebeklerde de rahat bir uykuyu teşvik eder. Rezene bebeklerde aynı zamanda gaz sancısını da hafifletir. Hatta gazı tamamen alır. Sindirimi de rahatlattığı için, bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırır.
Bebekler 0-1 yaş arasında oldukça hızlı büyürler. Bu büyüme esnasında bebekte yorgunluk ve ağrı hissi oluşur. Rezene bu ağrıları da alarak bebeğin rahat bir uyku uyumasını sağlar.
Bebeklerde meydana gelen kabızlık da bebeğin huzursuz olmasına ve uyku uyuyamamasına sebep olabilmektedir. Rezene bebeklerde kabızlık probleminin de giderilmesini sağlar. Böylelikle bebek rahat bir uyku uyuyabilir.
Bebek, rezene sayesinde vücudunda gevşeme hisseder ve rahatça uyur.
Rezene çayı demlendikten sonra bebeğe çay kaşığı yardımıyla sadece 1-2 damla verilmelidir. Bu kadarı yeterlidir. Hatta anne sütü emen bebekler için, annenin rezene bitkisi tüketmesi de yeterlidir. Annenin yiyip içtiği her şey süt yoluyla bebeğe de geçer. Böylesi de faydalıdır. Bebeğinize yedirip içireceğiniz her besin için mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Rezenenin Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Sıkça baharat ve çay olarak kullanılan rezene, sebze olarak da kullanılır ve etli yemeği de son derece lezzetli olur.
Rezene bebeklerde hem gaz giderici, hem sindirimi rahatlatıcı, hem kabızlığı giderici hem de sakinlik ve uyku verici bir etki sağlar.
Rezene sadece bebeklere değil yetişkinler de fayda sağlıyor elbette. Şişkinlik ve gaz problemlerinde, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle biliniyor.
- Kadınlarda hafif ağrılı adet sancılarını gideriyor.
- Soğuk algınlıklarında ve öksürükte balgam söktürücü olarak kullanılıyor.
- Üst solunum yolları rahatsızlıklarında etkilidir.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Kolik bebeklerde sancı ve gaz problemlerine iyi gelir.
- Emziren annelerde sütü çoğaltır.
Rezene, fenkon ve anetol gibi maddeleri ihtiva eden uçucu yağlar taşır. Eğer rezene kötü saklama koşullarında bekletilmişse uçucu yağ oranı da düşer ve bu da rezenenin etkisinin azalmasına ve hatta tamamen kaybolmasına sebep olur. Bu sebeple açıkta satılan rezenelerin tüketilmesi pek tavsiye edilmez.
Kullanımı daha kolay ve pratik olduğundan poşet çay da tercih edilebilir. Poşet çaylarda 1.5-2 gram kadar içerik mevcuttur.
Rezene çayının 0-1 yaş arasında 1-2 gram, 1-4 yaş arasında 1.5-3 gram, 4-10 yaş arasında 3-5 gram, 10-16 yaş ve üzeri kişilerde 5-7 gram kullanılması uygundur.
Rezenedeki uçucu yağların ve diğer maddelerin çözünebilmesi için önce meyvelerinin ezilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde rezene çayı nasıl yapılır sorusunun yanıtı bakın nasıl:
- 1 poşet rezene çayını bir kupaya koyun ve üzerine tam kaynamamış 80 derece
- 1 poşet rezene çayı bir kupaya konulur, üzerine tam kaynamamış 80 derece su ilave edilir, poşet yaklaşık 5 dakika suda bekletilir ve çıkarılır. İçmek için çayın oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Rezene çayı her seferinde taze taze demlenir ve bebeğe bir seferde en fazla 6-7 çay kaşığı ve günde 3 sefer verilir.
Rezene çayının anne sütünde bulunan faydalı besinleri daha da artıran bir özelliği olduğundan annelerin de rezene çayı tüketmesi salık verilir. Sütü gelmeyen ve bu yüzden bebeğini mamalarla besleyen her annenin süt artırmak için başvurabileceği etkili bir yöntemdir rezene tüketimi.
Bebeği gaz sancısı yüzünden çok ağlayan annelerin, rezenenin iyileştirici etkisini sütleri vasıtasıyla bebeklerine aktarmaları son derece pratik ve etkili bir yöntemdir.
Bebeklerde rezene çayının herhangi bir yan etkisi görülmemiştir. Ama rezene çayı aşırı kullanımlarda bebeklerde iştahsızlığa sebep olabilir. Bu da bebeğin yeterli gıda alamamasına ve gelişiminin yavaş seyretmesine sebep olacaktır. Bebeklerde ilk 6 ay gelişim anlamında oldukça önemlidir. Bu sebeple rezene çayı bebeklerde aşırı dozda kullanılmamalıdır.
Rezene çayının faydaları detaylar için…
Rezenenin Bebeklere zararları Nelerdir?
Rezene çayı bebeğe zarar verir mi sorusu özellikle annelerin sorduğu bir sorudur. Rezene bitkisinin, fazla dozlarda tüketilmediğinde bir zararı yoktur. Rezene potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından son derece zengin bir bitkidir. Rezeneyi kurutarak tüketmek mümkün olduğu gibi, taze olarak da tüketmek mümkündür. Kurutularak tüketilen rezene yılın her ayında rahatlıkla kullanılabilir.
Rezene onca faydasına rağmen yine de bazı durumlarda zararlı olabilmektedir. Bu sebeple dozunda ve bilinçli tüketilmelidir.
- Rezene fazla dozlarda tüketildiğinde ciltte döküntülere ve kızarıklıklara yol açabilmektedir.
- Rezenenin fazla tüketimi baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve titremelere sebep olabilmektedir.
- Epilepsi hastalarına rezene önerilmez. Zira rezenenin uyarıcı etkisi epilepsi hastalarında ters tepki oluşturabilmektedir.
- Cildinde iltihap, kabarıklık ve buna benzer sorunlar olan kişiler rezene kullanımında dikkatli olmalı hatta rezene tüketmemelidirler.
- Rezene çayı alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Alerji problemi olan kişiler rezene çayı tüketmemelidir. Aksi takdirde hırıltı ve karın ağrısı gibi problemler yaşanabilir.
- Rezenenin ana rahminde de birtakım sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Bu sebeple gebelik döneminde rezene tüketiminden kaçınmak gerekir.
- Rezenenin lohusa annelerde süt artırıcı etkisinden de bahsedilir ama yine de bu hususla ilgili hekime danışmakta fayda vardır.
- Rezene tohumunun DNA’ya zarar verdiği düşünülmektedir.
Rahim ve meme kanseri tedavisi gören kadınlarla, herhangi bir kanser türü tedavisi gören erkeklerin rezene çayı tüketmemeleri gerekir.
Bebeklerde rezene çayı kabız yapar mı sorusunun yanıtı da merak edilir ama rezenenin kabız yapıcı bir etkisinden bahsetmek olası değildir.
Rezene Bebeklere Ne Kadar Verilmelidir?
Bebeklere rezene çayı, gaz söktürücü, sindirimi rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliklerinden ötürü verilebilir ama bu doz günde 4-5 çay kaşığını aşmamalıdır. Bebeklerde rezene çayının zararları fazla tüketildiğinde ortaya çıkar. Bunun dışında bilinen bir zararı yoktur.