Bebekte Gaz Neden Olur, Nasıl Çıkarılır, Nasıl Geçer?

Bebekte Gaz Neden Olur? Dünyanın en sevimli varlıklar olan bebekler yeni doğduklarında yanlış beslenmeden dolayı gaz problemi ile karşı karşıya kalırlar. Bebeklerin 4 aylık olana kadar haftada iki veya üç gün 3 saat kadar zamanda ağlama nöbetleri geçirmeleri kolik probleminin oluştuğunu göstermektedir. Bu aylarda annenin bebeğiyle geçirdiği vakitler oldukça kıymetlidir.
Bebekte Gaz Neden Olur?
Annenin yediği alerjik gıdalar bebekteki bağırsak geçirgenliğinin artması ile bebeğe geçer.Özellikle;
- İnek sütü ve ondan üretilen gıdalar
- Soya
- Kahve
- Fındık
- Fıstık
- Çikolata
- Kabuklu deniz ürünleri
- Ayrıca brokoli
- Baharatlı gıdalar
- Sivri biber, yeşil biber
Anne öğünlere dikkat etmelidir,çünkü gaz yapıcı gıdalar bebeğin kolik olmasına sebebiyet vermektedir. Bebekte gaz olmasının nedenlerinden biride annenin psikolojik değişimleridir. Gün içerisinde annenin kaygılı sıkıntılı olması bebeğin bu durumdan etkilenerek huzursuz olmasına ağlama nöbetleri geçirmesine bu şekilde bağırsak sisteminin bozulmasına neden olur.
Aile içerisindeki gerginlikler,annenin bebeğine düzenli bir şekilde vakit ayıramaması,stresli olması,deneyimsizlik veya gebelikte oluşan çeşitli sağlık problemleri yaratmaktadır. Bu tarz duygusal sıkıntılardan annenin eşinden ve ailesinden destek görerek kendisini rahatlatmak yoluna gitmelidir. Bebeğin gaz olmasına diğer bir neden ise merkezi sinir sistemi gelişiminde sorun olmasıdır. İlk aylarda bağırsakta oluşan melatonin azlığından gaz problemi ortaya çıkar. Bu durum 3 ile 4. aylardan sonra azalır.
Gaz probleminin anlaşılması;
- Bebekte sürekli ağlama
- Ayaklarını karnına çekme
- Karnında oluşan şişlik ve bağırsakta değişik seslerin duyulması belirtiler vermektedir.
Bebek Emzirme ve Gaz
Bebekler emerken yanlış pozisyonda tutuldukları için gaz yutmaları kaçınılmaz olur. Doğru emzirme ve biberonla beslenme yöntemlerinin iyice araştırılması gereklidir. Bebek anne sütünü alırken memenin başına tümüyle ağzına sokması ve hızlı bir şekilde emmesi engellenmelidir. Bebek biberon ile besleniyorsa aynı şekilde emzik ile ağzı arasında hava yutabileceği boşlukların olmamasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca bebeğin makul aralıklarla beslenmesine ara verilerek yüzü arkaya gelecek şekilde memeye dayanarak tutulması memede oluşan havanın dışarı çıkartılması sağlanmalıdır. Bebeğin hava yutmaması için memeye değişik zaman aralıklarında verilmesi gereklidir. Anne bebeğini emzirirken memenin kahverengi kısmının bebeğin ağzına iyice alınmasına bu şekilde hava yutmamasına özen göstermelidir.
Bebek beslendikten sonra hemen yatırılmaması ve gazının çıkartılması gereklidir. Annenin bilinçli olması bebekle olan iletişimi gaz probleminin iyileştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Anne sütünden bebeğe geçen gıdalar gaz yaptığı için beslenme çeşitlerinde gaz giderici çaylar içilmesi önerilmektedir. Kimyon çayı anneyi rahatlatarak bebeğin gaz olmasını önleyebilmektedir.
Ayrıca doktor kontrolü altında olan bebeklerin gaz giderici şuruplar alması sağlıkları açısından önemlidir. Bebek mama ile besleniyor ise daha fazla gaz problemi olabilmektedir. İnek sütü içeren bazı mamalar gaz teşkil etmektedir mamanın değiştirilmesi uygun olmaktadır.
Karnının üzerine veya kucakta yüzü yere bakacak şekilde kolların üzerinde bebeğin rahatlatıp gezdirilmesi önerilmektedir.
Annenin sigara kullanması bebeklerin iki kat daha fazla gaz sancısına maruz kalmasına neden olur. Bebeğin gelişimi ve gaz sorununa neden olan problemlerin ortadan kaldırılması için annenin beslenmesine özen göstermesi en önemli püf noktasıdır.
Günde ortalama 800 ml süt salgılayan anne günlük enerji ihtiyacına 750 kalori eklemelidir. 500 kalorisi annenin yediklerinden alınarak, 250 kalori ise hamilelik döneminde kazanılan depolardan karşılanmaktadır. Gün içerisinde annenin sıvı alımına ekler yapması gereklidir. İçerisinde iki buçuk veya 3 litre su içmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca limonata, ayran, hoşaf, komposto süt, meyve suları, şerbetler de anne sütünü artıracağı için önemli besin grupları olmaktadır.
Kafeinli içecekler ve alkolden uzak durulması bebek sağlığı açısından önemlidir çünkü anne sütünü azalttığı ve bebeğin huzursuz olmasına neden olmaktadır. Süt yapımının azalmaması için annenin zayıflamak için diyet programlarından da uzak durması faydalı olacaktır.
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkartılır?
Bebeğin gazını çıkartılması için yöntemler oldukça basittir.
- 1.Yöntem: Beslenme gerçekleştirildikten sonra bebek yüzüstü annenin omzuna başı gelecek şekilde tutularak anne parmak uçlarıyla sırtına masajlar yapabilir. Bu şekilde gazının çıktığından emin olana kadar uygulamaya devam edilmelidir.Masaj teknikleri ile bebeğin gazı çıkartılır.
- 2.Yöntem: Bebeğin bacaklarını bir elinizle tutup bisiklete bilmiyormuş gibi çevirme hareketleri yapılmalıdır.Bu yöntem ile kolay bir şekilde gazı çıkacaktır. Burada unutulmaması gereken püf nokta bebek uyurken veya uzun sürelerde karın üstü yatırılmaması özen gösterilmelidir.
- 3.Yöntem: Ayrıca gazlı çok olan bebeklerde doktor kontrolü ile ilaç kullanılabilir.
Bitki çayları da içilmesi bebek ve anne için huzur verici bir etki olmaktadır.
Bebeğin Gazı Nasıl Geçer?
Bebeğin gazı fazla çıkmıyor nasıl geçer diyorsanız bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Annenin gün içerisinde rezene kimyon çay demleyerek iki veya üç su bardağı içmesi önerilmektedir.
Gaz giderici ilaçlar etkili olmadığı zaman bebeğin ılık bir banyo yapması ve karın masajı ile ayakları sıcak tutularak gazının çıkartılmasına destekler verilmelidir.
Annenin lohusalık dönemi boyunca stresten uzak yaşaması ailesinden destek görmesin bebeğiyle olan iletişimin artmasına güzel sebepler vermektedir. Bebeğim emme isteğin fazla olması emdikten sonra sakinleşmesini sağlamak amacıyla kısa sürelerde emzik kullanılması önerilmektedir.
Şiddetli ağlamaları ve ağlamanın uzun süre alması ayrıca kusma, kanlı kaka, emmeyi reddetmesi ciltte oluşan egzama kilo alımında duraklama bilinçaltındaki değişiklikler var ise doktora acilen başvurulması gereklidir.
Gaz giderici ilaçların yan etkilerine iyice bakılarak kullanılması gereklidir. Bitkisel tedavi yöntemleri kimyasal ilaçlar yönünden en uygun olmaktadır.
Bebeğe huzursuzluk verecek bitkisel çaylardan uzak durulması gereklidir. Özellikle de uykusuzluk problemi yaratan bitkilerden anne ve bebeğin kullanmaması gereklidir.