Burun Eti Ameliyatı
Makalede Neler Var?
Burun Eti Neden çıkar? Tedavisi ve Sıkça Sorulan Sorular
Burun eti insanı nefes alırken zorlayan ve uyurken solunum sıkıntısı çekmesine sebep olan bir rahatsızlıktır. Burun eti olan kişilerde seslerinde değişiklik, ağızdan nefes alma, soluk alırken rahatsızlık duyma, uyurken horlama gibi sorunlar görülür. Peki insanı etkileyen bu burun eti nedir?
Burun Eti Nedir?
Burun eti her insanda var olan bir doku olup bazı insanlarda büyüyerek rahatsızlık verecek boyuta ulaşmaktadır. Burun eti burnun genel sağlığını koruyan bir yapıdır. Bu görevini dışarıdan alınan havanın ısıtılarak akciğerlere iletilmesi, alınan havayı ısıtarak nemlendirmek ve burun içinde kuruluk olmasına engel olmak, vücuda zarar verecek toksiklerin akciğerlere ulaşmasını engelleyerek sağlamaktadır.
Burun Eti Büyümesi Neden Olur?
Burun eti büyümesi hassas bünyeli insanlarda daha çok görülür. İnsan vücudu mükemmel bir sisteme sahip olup, en ufak bir aksaklıkta birçok organ etkilenmektedir. Burun insan için çok önemli bir organ olup, burun içinde büyüyen bir doku var olan burun hacmini daraltıp nefes almaya engel olacaktır.
Burun eti alerjik bir yapıya sahip olan kişide daha çok çalışıp, çalışma sonucu istemsizce büyümeye sebep olmaktadır. Aynı şekilde maden ocağı gibi ağır çalışma şartlarında çalışmak, kirli havaya maruz kalmak, ağır şekilde rinit, sinüzit, grip gibi üst solunum hastalıkları geçirmek, genetik yatkınlık ve kullanılan bazı ilaçların etkisi olarak burun eti aşırı çalışmakta ve sonucunda burun eti büyümektedir.
Büyüyen Burun Eti Kendiliğinden Küçülür mü?
Kullanılan ilaçlar ve grip, sinüzit gibi üst solunum yolunu etkileyen hastalıklar sonucu var olan burun eti büyümesi bu etkilerin ortadan kalkması sonucu burun etinde küçülme tespit edilebilir. Ancak burun etinde ailesel yatkınlık sebebi ile görülen bir büyüme kendiliğinden tekrar küçülmez ve cerrahi tedavi gerekir.
Büyüyen Burun Etinin Varlığını Gösteren Belirtiler
Burun eti normalin üzerine çıkarak büyüyen kişiler ağızlarından nefes almayı tercih ederek var olan burun tıkanıklığının olumsuz etkilerinden kurtulmak istemektedir. Burunda alerjik reaksiyon oluşmuş gibi akıntı ve ciddi bir şekilde kaşınma görülür. Aynı şekilde burun ile gözyaşı keseleri bağlantılı olduğu için gözlerde kızarma ve akıntı görülür. Burun içinde istenmeyen bir alerjiye sebep olan madde varmış gibi hapşırma görülür. Gözyaşı üretiminde artış da fark edilen bir diğer belirtidir.
Burun Eti Büyümesi Tedavi Edilmez İse Ne Olur?
Burun eti büyümesi tespit edilip ancak tedaviye yönelik bir girişimde bulunulmaz ise kişide ciddi oranda sağlık sorunları görülür. Burun eti büyümeye devam ettikçe kişide ciddi solunum yolu bozukluklarına sebep olur. Kişi uyku uyumakta sorun yaşar ve uykusuz kalma sonucu sinir sistemi etkilenerek aşırı agresif tavırlar sergilemesine sebep olur.
- Kişi burundan nefes almakta zorlandığı ve solunum sıkıntısı çektiği için ağzı açık bir şekilde uyuma eylemi gösterir.
- Uyku esnasında istemsizce horlar ve ağız kuruluğu problemi yaşanır. Diş etinde çekilme, iltihaplanma gibi problemler yaşanır.
- Uyku apnesi gibi ruhsal bunalım sonucu ortaya çıkan hastalık görülebilir.
Burun Eti Ameliyatı Kaç Saat Sürer ?
Genellik burun eti ameliyatlarında lokal anestezi yöntemi tercih edilmekte olup herhangi bir problem çıkmadığı takdirde ortalama olarak 20 ila 40 dakika arası sürdüğü bilinmektedir. Bu süre hastanın burun içindeki problem derecesine göre de değişkenlik gösterebilir.
İlaçla Tedaviye Dikkat
Büyüyen burun eti tedavi amaçlı kullanılan bitkisel tedavi ve ilaç tedavisi istenilen kalıcı etkiyi göstermez. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar ise kişide geri dönüşümü olmayan istenmeyen sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple doktorunuza gözükmedikçe asla ilaç kullanımında bulunmayınız. Başlangıç kısmında keşfedilen burun eti büyümesinde kortizon içerikli burun spreyleri kullanılır. Alerji sebebi ile oluşan et büyümesinde ise antihistaminikler kullanılır. Ayrıca buruna sprey şeklinde sıkma ve ağızdan alma yolu ile dekonjestanlar kullanılmaktadır.
Ancak hamile iseniz, prostat hastası iseniz, göz tansiyonunuz varsa, kalp ritim bozukluğu yaşıyorsanız, hipertansiyon hastası iseniz bu konuda doktorunuza muayene esnasında bilgi vermelisiniz. Ayrıca tedavinize yardımcı olmak amacı ile başınız yüksekte yatmalı, bulunduğunuz odanın havasının nem seviyesinin yüksek olmasına dikkat etmeli, burun içinizi serum fizyolojik ile yıkamalısınız.
Burun Eti Büyümesi Teşhisi Nasıl Konulur?
Burun eti büyümesi ileri dönemlerde bazı belirtiler vermektedir. Ancak kişiler tarafından alerjik reaksiyonlar ile karıştırılmaktadır. Kulak, burun ve boğaz uzmanı tarafından kesin teşhis için bazı tetkikler yapılmaktadır. Burun eti denilen konkaların ön ve orta kısmını görmek ve incelemek için burun delikleri açılarak ucunda ışık olan bir materyal aracılığı ile incelenir. Burun etinin arka kısmının incelenmesi için ise endoskopi cihazı kullanılarak inceleme yapılır. Bu inceleme için yapılan uygulamalar hastaya ağrı vermez ve kişiyi rahatsız etmez. İleri derece et büyümesinde ise hastalığın boyutunu öğrenebilmek amacı ile sinüs tomografisi istenir.
Radyofrekans Tedavisi Ne Kadar Başarılı
İlaç tedavisinin başarı oranı et büyümesinin seviyesine göre incelenir. Başlangıç seviyesinde başarı gösterir iken ileri seviyelerde yüksek başarı sunmamaktadır. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı noktada ise Radyofrekans tedavisi uygulanır. Lokal anestezi ile uygulanan bir tür iğne tedavisidir. Burun içinde büyüyen etin alt uç kısmına üç farklı noktasına uygulanan iğne tedavisi sonucu oluşan ısı önce ödemleşerek daha çok büyümeye ve kısa süre sonra büzüşerek küçülmeye yardımcı olur. Ancak genetik bir rahatsızlık sonucu oluşan bir et büyümesinde başarı oranı çok yüksek değildir. İşlem sonrası kanama oranı yok denecek kadar az olup, hastane ortamında yatılarak gözleme gerek duyulmamaktadır. Ancak 2 aya yakın bir sürede burun eti küçülmesi tamamlanmakta ve cerrahi ameliyat gibi etkin bir çözüm sunmamaktadır.
Radyofrekans Tedavisine Ne Zaman Başvurulur?
İnsanlar ağır şartlar altında çalışmakta ve ameliyat gibi durumlar için uzun süreli izinler alamamaktadır. En kısa sürede işe başlaması gereken kişilerin tercihi olan Radyofrekans tedavisi kan sulandırıcı kullanan ve ameliyatı riskli olan hastalarında yardımına koşmaktadır. Çocuklar için ameliyat riskli olabilmekte ve Radyofrekans tedavisi doğru tercih olmaktadır. Genel anestezi ile ameliyat olması riskli olan kişiler, burun tıkanıklığına sebep olan et büyümelerinin varlığında, cerrahi ameliyatı reddeden kişilerde Radyofrekans tedavisine başvurulmaktadır.
Cerrahi Tedavi Ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun etinin küçültülmesi için en doğru tedavi yöntemi şüphesiz cerrahi yöntemdir. Teknoloji günümüzde çok gelişmiş olup daha az kanama ve daha az ağrıya sebep olan ameliyat teknikleri geliştirilmiştir. Kişinin ve burun içinde bulunan etin büyüklüğüne bağlı olarak ameliyat genel anestezi, lokal anestezi gibi çeşitli anestezi yöntemleri ile sağlanabilmektedir. Burun içi dokusunun korunarak ameliyatın gerçekleşmesine yardımcı olan yöntemler hataların daha kısa sürede iyileşmesini sağlarken olası komplikasyonların oluşma oranını da düşürmektedir.
Burun içinde büyüyen et dokuya zarar vermeden tıraşlanarak bölgeden uzaklaştırılır ve burun ameliyatın bitim sonrası tampon ile desteklenir. Ameliyat kısa sürüp, tampon 3 gün kadar burun içinde bırakılır. Tampon burun içinden alındığından damla damla kanamaya sebep olmaktadır. Bu normal bir durum olup bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir.
Burun içinde nefes alıp vermeye bağlı olarak kuruluk ve kabuklanma görülmektedir. Bu durumda ise serum fizyolojik ile burun enjeksiyon yardımı ile ıslatılarak nazikçe temizlenebilir. 10 gün kadar bir süre burun yapısı hassas olduğu için burun içine su çekme ve sert bir şekilde sümkürme davranışlarından kaçınılmalıdır. Bir hafta gibi bir süre dinlenilmeli ve başınız yüksek bir şekilde uyumalısınız. Ameliyat sonrası burun içindeki büyümenin tekrarlayabileceğini unutmamalısınız.