Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer? Evde diş hassasiyeti nasıl geçer? Diş hassasiyetini geçirmek için aslında bir çok yöntem var. Ancak diş hassasiyeti için ilk yapılması gereken yöntem doğal ve bitkisel tedavidir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

Soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi gıdalar tüketirken diş sinir uçlarına vuran keskin bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlık diş etlerinin hassasiyetinden oluşur. Hatta bir çok insan soğuk suyu bir dikişte içerken siz yavaş yavaş içersiniz. İşte bunların tek sorunu diş hassasiyetidir.

Diş kökleri bildiğiniz gibi minik tünellerden oluşur. Bu tünellere kanal denir. Sıcak, soğuk veya tatlı gıdalar tüketildiğinde bu tünellerdeki sinir hücreleri uyarılır. Birden bir zonklama ve ağrı gelir. Eğer bu tip sorunlarınız varsa sizinde diş hassasiyetiniz var demektir.

Diş hassasiyetinin bir çok nedeni olabilir. Diş çürümesi, diş arası boşluklar, kırık diş, yıpranmış dolgular, diş eti hastalığı, yıpranmış diş minesi ve daha sayamadığım bir çok nedenden dolayı diş hassasiyeti oluşabilir.

Neyse ki diş hassasiyeti için bir çok tedavi yöntemi var. Özellikle doğal ve bitkisel tedavi diş hassasiyeti için gerçekten çok etkili sonuçlar veriyor. Bu nedenle diş hassasiyetini evde geçirebileceğiniz bir kaç yöntemden bahsetmek istiyorum.

1- Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı doğal bir anti-bakteriyel bitkisel yağdır. Dişler üzerindeki plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. En çokta diş hassasiyetini geçiren en kuvvetli bitkisel yağ olması bizim için önemlidir. Hemen hemen her aktardan satın alabileceğiniz hindistan cevizi yağı ile diş hassasiyetini evde ortadan kaldırabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı ağız sağlığını geliştirmede önemli rol oynar. Diş eti hassasiyetinin yanı sıra diş eti hastalığı, kötü nefes kokusu gibi problemleri de ortadan kaldırır.

  • 1 çorba kaşığı hindistan cevizini 4 dakika boyunca gargara ağzınızda gargara yapın.
  • Gargara yaptıktan sonra tükürün ve üstüne ılık su ile tekrar gargara yapın.
  • Hemen ardından normal olarak dişlerinizi fırçalayın.
  • Eğer mümkünse bu uygulamayı her sabah uygulayın.

Hindistan cevizi yağı bulamazsanız aynı uygulamayı susam yağı ile de yapabilirsiniz.

Not : Hindistan cevizi yağı ile gargara yaptıktan sonra sakın yağı yutmayın. Çünkü Hindistan cevizi yağı ağızdaki bakterileri alır ve yutarsanız tüm bakteriler midenize gider.

2- Tuzlu Su

Hindistan cevizi yağından sonra diş hassasiyeti için en iyi doğal yöntemlerden birisi tuzlu su ile gargara yapmaktır. Tuzlu su diş hassasiyetini hızlı bir şekilde hafifletir. Tuzlu su ile ağız çalkalandıktan sonra ağızdaki bakterilerin bir çoğu ölür. Ayrıca ağızda alkalin bir ortam yaratır ve pH dengesi gelişir.

Ayrıca tuzlu su diş ağrısı içinde iyidir. Dişiniz ağrıdığında tuzlu su ile gargara yapmak diş ağrısını az da olsa hafifletir.

  1. Bir fincan ılık su içerisine yarım çay kaşığı tuz koyun.
  2. Bu tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın.
  3. Ağzınızdaki her bölgeye tuzlu suyun gelmesini sağlayın. Eğer diş ağrısı varsa o bölgede çalkalama yapmayın. Sadece tuzlu suyu tutmanızda işe yarayacaktır.
  4. Çalkalama işlemi bittikten sonra tükürün ve tekrar su ile ağzınızı çalkalayın.
  5. Diş hassasiyeti geçene kadar günde iki defa tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın.

3- Karanfil Yağı

Diş hassasiyeti için karanfil yağı kullanabilirsiniz. Bildiğiniz gibi karanfil diş hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Hem anti-bakteriyel hemde anestetik özelliği sayesinde kötü ağız kokusunu alır.

2013 yılında Phytomedicine Avicenna Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada karanfilin diş hassasiyetine yararlı olduğu belirtilmiştir.

Karanfil ile diş hassasiyetini geçirmek için günde iki defa şu işlemi uygulayın:

  • 2 adet karanfili ezin ve bir kaç damla zeytin yağı ile karıştırıp, macun kıvamına getirin. Elde ettiğiniz macunu 30 dakika boyunca etkilenen dişin üzerinde tutun.
  • Bir parça pamuk üzerine karanfil yağı damlatıp, hassasiyet olan diş eti üzerine yerleştirin. En az 20-30 dakika kadar pamuğun diş etinde kalmasını sağlayın.
  • Yarım su bardağı içerisine 5-6 damla karanfil yağı karıştırın. Bu karışım ile ağzınızı çalkalayın.

4- Sarımsak

Sarımsak her ne kadar koku yapacak gibi düşünseniz de çok güçlü bir anti-bakteriyeldir. Bu nedenle kokudan çok sağlığınızı düşünün diyebilirim.

Diş hassasiyetinin yanı sıra ağızdaki enfeksiyondan kaynaklanan ağrının azalmasını sağlar. Bunun dışında ağız içindeki tüm enfeksiyonu yok eder ve mikropları öldürür.

  • 1 adet ezilmiş sarımsak ile 2-3 damla karanfil yağını karıştırın. Dilerseniz içerisine biraz da sofra tuzu ekleyebilirsiniz. Karışım macun kıvamına geldiğinde Doğrudan diş hassasiyeti olan bölgeye uygulayın. Günde iki defa tekrarlayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak bir diş sarımsak ağrılı bölgeye sürülebilir. Ağrıyı hafifletileceğine emin olabilirsiniz. günde 2 veya 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

5- Soğan

Soğanda sarımsak kadar anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Diş hassasiyeti nedeniyle acıdan kurtulmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda ağızdaki zararlı bakterileri öldürür.

  1. Bir parça soğanı kesin ve diş hassasiyeti olan bölgeye koyun.
  2. Beş ile on dakika arasında soğanı bölgede bekletin.
  3. Ağızdaki soğan kokusunun geçmesi için tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın.
  4. Günde 2 veya 3 kere tekrarlayabilirsiniz.

6- Diş Hassasiyeti için Kekik Yağı

Diş hassasiyetinden kurtulmak için kekik yağı kullanabilirsiniz. İçerdiği antibakteriyel formül ve antioksidan özellikleri sayesinde oldukça etkilidir.

  • Hijyenini sağladığınız parmağınıza 2 veya 3 damla kekik yağı damlatın ve hassasiyet olan bölgeye hafifçe uygulayın. Ardından ağzınızı su ile çalkalayın. Günde iki veya üç kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak yarım fincan su içerisine ılık su koyun ve 4-5 damla kekik yağı ile karıştırın. Bu karışım ile günde 2 veya 3 kez gargara yapın.

7- Asitli Gıdalardan Uzak Durun

Diş hassasiyetini tetikleyen en önemli şeylerden birisi asitli içeceklerdir. Asidi yüksek içecek ve yiyecekler diş minesini çözerler. Aynı zamanda diş hassasiyetini arttırırlar.

  • Gazlı içecekler, narenciye ve şarap gibi asitli içecek ve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
  • İlle de gazlı içecek ve asitli yiyecek tüketiyorsanız sonrasında ağzınızı su ile mutlaka çalkalayın.
  • Asitli içecekler tükettikten hemen sonra dişler fırçalanmaz. En az 30 dakika bekledikten sonra dişlerinizi fırçalayın.

8- Ağız Hijyenini Koruyun

İyi bir şekilde ağız hijyenini sağlamak diş hassasiyetini ve iltihaplı veya ağrılı diş eti dokusunu ortadan kaldırır. Doğru diş fırçalama tekniklerini öğrenin. Bunun için sizlere daha önce yazdığımız doğru diş fırçalama yazımıza göz atabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.