Diş Sağlığı Nasıl Korunur
Makalede Neler Var?
Ağız ve diş sağlığından korunmanın yolları teknik ile yapılacak temizlikten geçmektedir. Dişlerinizi günde en az 2 defa doğru fırça ve mercimek büyüklüğünde olan florürlü bir diş macunuyla uygun tekniklerle tüm yüzeylerini temizlemeye yetecek şekilde ve sürede fırçalanmalı.
Diş Sağlığımızı Korumak
Günde bir defa etkin şekilde diş ipiyle ara yüz temizliği yapılmaktadır. Temizlik ile tutarlı olunmalıdır. Her gün aynı özeni göstermeniz gerekir. Kişiye göre çene yapısı dişlerinin dizilimi ve bireysel olarak alışkanlıkları kişiye uygun olan diş fırçası, diş macunu ve fırçalama tekniğini belirlemekte esas rolü üstlenir.
Beslenme Alışkanlıklarını Değiştirin
Şekerli olan veya yapışkan asitli gıdalar ana yemekler ile beraber tüketilmelidir.
Şekerli yemekler veya sigara, çay ve kahve tüketip daha sonra fırçalama yapmıyorsanız bir bardak su veya suyla ağzını çalkalayın.
Ara öğünlerde ise elma havuç gibi ısırıp yediğiniz ve diş yüzeylerini temizleme etkisi olan, peynir gibi çürük önleyici etkisi olan gıdalar yemelisiniz.
Diş hekimine gitmeniz için dişlerinizde herhangi bir sorun oluşmasını beklemeyin. Diş kontrollerinizi her daim yaptırın.Düzenli bir şekilde kontrole gittiğiniz takdir de eğer dişleriniz de sıkıntı varsa erkenden teşhis edebilir ve önlemenizi alabilirsiniz. Bu durumda da ileri ki zamanlar da ağrı hissetmezsiniz.
Hekim Kontrolleri
Çoğumuz farklı sebeplerle diş hekimine uğramayı çok ihmal etmekteyiz. Kimimiz zamanımız olmadığı için kimimizde de dişçi fobisi olduğundan kontrollere gidemeyiz. Fakat en azından senede iki defa diş hekimine gidilmesi ve diş eti hastalıklarına, diş çürümelerine ve ağız içi kanser oluşması açısından erken fark edilme avantaj sağlanmaktadır.
Yaşa Göre Kontroller
Bebek ve yaşlı kişilerin diş sağlığındaki radar altında uçma eğilimi gösterirler. Fakat onların geri kalan ağız bakımlarına da ihtiyaçları bulunur. Çocuklar bir yaşına geldikleri zaman diş hekimine götürülmeleri gerekir. Kendini ayakkabılarını bağlamaya ulaşıncaya kadar da diş temizliğinde yardım etmeniz gerekir. Büyüklerin kendilerine ait olan ağız problemleri çocuklarda da olabilir. İnsanlar yaşlandığı zaman ağızlarında üretilmiş olan tükürük miktarları azalma göstermektedir. Bunlarda genellikle diş çürümelerini ve diğer ağız içi problemleri arttırır.
Gazlı İçecekler
Gazlı içecekler çok fazla tüketilmektedir. Fakat diş sağlığında da çok zararlıdır. Asitli içeceklerin içerisinde bulunan fosforik asit ve sitrik asitler etkili bir tat vermektedir. Fakat diş yüzeylerini de fazlasıyla aşındırmaktadır. Ara sıra tüketildiğinde çok zarar vermez fakat uzun süreli tüketimlerde mine tabakasını oluşturup yumuşatarak çürük riskini de arttırmaktadır.
Şekerli Yiyecekler
Şeker diş çürümelerinde çok önemlidir. Bakteri ve asitleri ağızda kalmasıyla birikime yol açmakta, plak oluşumuna, mine ve diş etlerinde zararlar yol açmaktadır. Diş çürümelerinin önüne geçebilmek için özellikle de şekerli yiyecekler tüketip daha sonra dişlerin fırçalanması çok önemlidir. Yemeklerden hemen sonra fırçalamanız yerine asidik ortamın gitmesi için yarım saat falan beklemeniz daha iyi olacaktır.
Sert Cisimlere Dikkat
Dişlerimizle sert cisimlerin kırışması veya sert cisimlerin dişlerimize fazlaca baskı yapmaları dişlerimizin fazlaca yıpranmasına hatta dişlerimizin kırılmasına kadar gidebilen etkiler oluşturmaktadırlar. Dişlerimizle sert cisimlere uygulayacağımız baskı diş etlerine de zarar vermekte ve diş eti problemlerine yol açmaktadır. Bu yüzden dişlerin sert cisimlerle olan etkilerini yok etmemiz gerekmektedir.
Dilimizi Fırçalamamız Gerekiyor
Dil üstünde biriken bakteriler ağız sağlığı için resmen tehlike saçıyor. Çoğu düzenli diş fırçalayan kişiler dil fırçalamasını unutuyor. Ve burada ki bakteriler zamanla diş ve diş eti hastalıklarına yol açıyor. Dilin sırtından dil ucuna doğru çok basın uygulamadan 4-5 kez hafifçe sürmemiz dil üstündeki bakterilerin temizlenmesini sağlayabilir.
Yatmadan Önce Diş İpi Kullanılması Şart
Diş ipi kullanmayı aslında çok ihmal ediyoruz. Diş sağlığının önemli bir parçası olan diş ipini alışkanlık haline getirmemiz ve diş ipi ile yatmadan önce mutlaka bakım yapmamız şart. Diş ara yüzeylerine ulaşamayan diş fırçaları diş aralarında bakterilerin çoğalıp ve çürüme etkisi oluştururlar. Bunu önlemek için ise satın aldığımız diş ipinden yaklaşık olarak 50 cm kadar koparıp ellerimizi iyice yıkadıktan sonra diş ara yüzeylerini temizlememiz gerekmektedir. Her dişin arka yüzeyini de diş ipi ile temizlemeyi ihmal etmeyiniz.
Diş ipi kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye https://www.1ciltbakimi.com/dis-ipi-nasil-kullanilir/ makalemizden ulaşabilirsiniz.
Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız?
-Mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak diş sağlımız için Diş hekimine gitmeli ve diş kontrollerimizi yapmalıyız.
-Sağlıklı beslenme vücudumuzun her yeri için önemli olduğu kadar dişlerimiz içinde çok önemlidir. Doğal ve sağlıklı beslenme dişlerinizin uzun ömürlü olması için en önemli etkenlerden bir tanesidir.
-Her gün için yapacağınız düzenli diş bakımı (diş fırçalama, diş ipi kullanma v.s) yine diş ve diş eti sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.
-Yine ağız sağlığınız için kullanacağınız gargara, ağız suyu gibi ürünlerde dişleriniz için faydalı olacaktır.
-Dişlerimizi fırçalarken, dil bölgesini de fırçalamayı ihmal etmememiz gerekiyor. Ve orada oluşan bakterileri de temizlememiz gerekmektedir.
-Seçilen diş fırçası yumuşak özelliği sahip olmalı ve en az 2 dakika kadar dişlerimizi fırçalamamız gerekmektedir.
-Dişlerinizde oluşan diş taşlarını da 6 aylık kontrolleriniz de temizlenmesi gerekiyor ise temizletmelisiniz.
-Diş fırçanızı mutlaka 2 yada 3 ayda bir değiştirmelisiniz.
-Diş beyazlatıcılar diş minelerinize zarar vereceği için mutlaka hekiminize danışarak kullanmanız gerekmektedir.
-Dişlerinize metal ve vb ürünlerin değmesini (kalem,toka vb) engellemeniz yine diş sağlığınız için önemlidir.
-Diş gıcırdatma gibi problemleriniz var ise mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlar dişlere fazlaca zarar vermektedir.
-Sigara, alkol ve asitli ürünlerden mutlaka ve mutlaka uzak durmanız gerekmektedir.
-Dişe yapışan ve aşırı şeker içeren sakız ve şekerlerden uzak durmanız gerekmektedir. Bu gibi ürünler tükürük ile dahi temizlenememektedir.
-Meyve olarak limon, greyfurt, portakal, kivi, mandalina gibi tükürük salgısını artıran ürünler tercihiniz olması gerekmektedir.
-Tatlı gıdalar tüketildikten sonra mutlaka biraz peynir tüketilmesi gerekir.
– Yiyecek ve içeceklerden sonra ağız su ile çalkalanmalıdır.
-Dişlerin temizliği için elma, havuç gibi sert sebzeler tüketilmesi önemlidir.
-Diş çürükleri için süt, yoğurt ve peynir tüketilmelidir.
-Macunu fındık büyüklüğünden az yada çok kullanmamalısınız.
-Diş çürüklerinde ki ağrılar ve diş eti kanamalarında mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
-Pasta ve kurabiye gibi ürünler ağzın içindeki bakteriyel asidi artırdığından dolayı çok az tüketilmeli
-Yeşil çay diş eti ve dişlere çok iyi geldiğinden günde bir bardak tüketilmelidir.
-Dişlerdeki çarpıklık ve düzensizlikler için öncelik olarak ortodondik diş teli ile çözüme başlanmalıdır.
-20 lik dişlerin ömrü insandan insana değişiklik gösterir. Bu yüzden her 20 lik diş çekilmez ve fırça ile temizlenmesi uygunsa çekilmeyebilir.
İlgili makalelere de göz atabilirsiniz;
Diş Beyazlatan En İyi Tarifler
Diş Ağrısı Nasıl Geçer? (Tüm Yöntemler)
20lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Bitkisel Çözümler
Güncelleme: 03.10.2023