En Çok Kilo Aldıran Besinler, Meyveler, İçecekler ve İlaçlar
Makalede Neler Var?
En Çok Kilo Aldıran Besinler, Meyveler, İçecekler ve İlaçlar. En çok kilo aldıran besinler konusundan bahsetmeden önce şöyle bir giriş yapalım, günümüz şehir yaşantısında hızlı ve pratik yemek yemek kaçınılmaz bir durum. Bundan ne kadar şikayet etsek de bu girdabın içine ister istemez çekiliveriyoruz. Özellikle çalışan ve yalnız yaşayan kesim, sağlıklı ev yemekleriyle donatılmış masalardan ziyade, ambalajlı ve hazır ürünleri ısıtarak yemeyi yahut da dışarıdan sipariş vermeyi daha pratik buluyor.
Sentetik ve bol yağlı yiyecekler anlık doyuran ama asla beslemeyen ve vücuda insülin pompalanmasına sebep olan yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler belki iştah kabartıcı ve albenilidir ama hem sağlıklı değildirler hem de bol kalorileri sebebiyle kilo artışına sebep olurlar.Günümüzde gelişmiş ülkelerde obezitenin artmasını bu sağlıksız ve kalorili yemek seçimlerine rahatlıkla bağlayabiliriz.
Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?
- Hamburgerler,
- Pizzalar,
- Dürümler,
- Patates kızartmaları,
- Dondurmalar,
- Bisküviler,
- Pastalar,
- Pirinç
- Soslu makarnalar
- Bol yağ içeren açma, poğaça gibi hamur işleri, susamından dolayı bol yağ içeren simitler,
- Beyaz undan yapılmış tüm unlu mamüller hızla kilo aldıran yiyecekler olarak sıralanabilir.
Bunların içinde makarna bir nebze daha masumdur. Makarnayı yağlı soslarla değil de yağsız ve sözgelimi az yağlı beyaz peynirle tercih ederseniz ve az pişmiş kıvamda yani diri pişirirseniz, şeker yükü yani glisemik indeksi daha düşük olacaktır.
- Şarküteri tarzı işlenmiş etler, sosisler, sucuklar, pastırmalar, salamlar. Sucuk dana eti olması açısından biraz daha masumdur ama sosis ve salam hem işlenmiş et olması açısından hem da fazla tuz içermesinden dolayı çok fazla kalori içerir hem de vücutta ödem oluşmasına neden olur.
- Salata oldukça sağlıklı bir yiyecektir ama o da tıpkı makarna gibi, fazla yağ ilave edildiğinde kalori bombası haline gelir.
- Yağda kızartılmış tüm yiyecekler,
- Şeker ve un içeren kuru pastalar, hazır kekler, kurabiyeler, kruvasanlar,
- Beyaz çikolata,
- Cips,
- Tuzlu yiyecekler,
- Konserveler,
- Dondurulmuş gıdalar,
- Çin yemekleri.
Kilo Aldıran Meyveler Nelerdir?
Meyve genelde sevilerek tüketilen ve sağlıklı bir besin türüdür. Diyet yaparken, masum olduğunu düşünerek bol bol meyve yiyenler aslında yanlış yaptıklarını bilmeliler; zira meyvelerin büyük çoğunluğu şeker içerir ve kilo yapıcı özelliğe sahiptir. Meyvedeki şeker rafine edilmemiş saf şekerdir evet ama bu onların kilo aldırmayacağını göstermez.
Kilo aldıran meyveler hangileridir bir hatırlayalım. Bu meyveleri akşam saatlerinde tüketirseniz kilo aldırıcı özellikleri daha da açığa çıkmış olur.
- Muz,
- üzüm,
- incir,
- dut,
- nar,
- ananas,
- avokado,
- portakal,
- kavun,
- karpuz,
- armut,
- ahududu,
- karadut,
- böğürtlen,
- çilek.
Kurutulmuş meyveler de kilo aldıran meyveler kategorisinde incelenebilir. Kurutulmuş meyvelerin su oranları düşük olduğundan şeker oranları daha da açığa çıkar.
- Erik,
- incir,
- kayısı,
- üzüm,
- elma,
- hurma gibi meyvelerin kurusu oldukça kalorilidir.
Örnek vermek gerekirse; 10 ince dilimlenmiş elma kurusu 160 kalori içerirken, 1 adet büyük boy elma 70 kalori içerir. Yanı kurutulmuş meyveler, yaş yani taze meyvelere göre daha fazla şeker yani kalori içerirler.
Kilo Aldıran İçecekler Nelerdir?
Kilo aldıran içecekler hangileridir bir bakalım.
- Gaz ve asit içeren meyve sularında bulunan yoğun şeker, onları kilo aldıran bir özelliğe sahip kılar. Bu içeceklerdeki meyve, gerçek meyve değil meyve aromasıdır.
- Hazır meyve sularının yanı sıra taze sıkılmış meyve suları da kilo aldıran içecekler kategorisine girerler.
- Tam yağlı sütün de kilo aldırıcı ve kilo vermeyi engelleyici bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.
- Enerji içecekleri de kilo aldıran içecekler kategorisine rahatlıkla girebilir.
- Şekerli, özellikle üçü bir arada olarak adlandırılan kahve türleri de kilo yapıcı özelliktedir.
- Alkolü ve alkolsüz bira ve bilumum alkollü içecekler, vücuda girer girmez şekere dönüşür. Alkolün saf şeker olduğu düşünüldüğünde kilo aldırıcı özelliğe sahip olduğu su götürmez bir gerçektir.
Kilo Aldıran İlaçlar Nelerdir?
Hastalıkların tedavi dilmesin sağlayan ilaçların bazıları aynı zamanda kilo da aldırabilirler.
Bunlar,
- antidepresanlar,
- antipsikotik ilaçlar,
- antikonvülzan ilaçlar,
- beta bloker ilaçlar,
- antialerjik ilaçlar,
- doğum kontrol ilaçları,
- anti diyabetik ilaçlar
- steroid hormonların kilo aldırıcı özelliği olduğundan bahsedilebilir.
Nasıl Sağlıklı Kilo Alınır?
Kilo problemi denilince her ne kadar akla fazla kilolar gelse de, ideal kilonun altında olmak da bir problemdir. Peki sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişiler nasıl bir yol izlemeli, sağlıklı kilo alma nasıl gerçekleşir hususu için neler söylenebilir, bir bakalım.
- Sağlıklı kilo alma sağlıklı yiyeceklerle ve gıdalarla yapılmalıdır.
- Karbonhidrat kilo artışı için en gerekli besin grubudur. Vücuda enerji alabilmek için ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için karbonhidrat tüketimi şarttır ama bunu beyaz un, şeker ve yağ içeren besinlerle değil, ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla, kuru yemiş ve kuru meyvelerle, bakliyat ve taze sebze, meyvelerle gerçekleştirmek, sağlıklı kilo artışı sağlar.
- Sabahları peynir, zeytin, yumurta, bal, kaymak ve söğüş sebze, tam buğday ekmeği ile kuvvetli bir kahvaltı; öğlen sebze yahut et, salata , yoğurt ve akşam da ızgara et ve salata yanı sıra tam yağlı yoğurt ve zeytinyağlı yemekler tüketilerek, aralarda yoğurt ve kuruyemiş gibi kalorili ama sağlıklı gıdalar tüketmek, mevsim meyvelerini korkmadan tüketmek sağlıklı kilo alma hususunda son derece faydalı olacaktır.