Göz Kapağı Ameliyatı Ne Kadar Sürüyor?
Göz ameliyatları her zaman uzun ve sıkıntılı bir süreç olmuştur. Bunun yanında göz kapağı da sahip olduğu doku ve özellik nedeniyle hem zor iyileşen hem de sıkıntılı bir ameliyat süreci gerektiren rahatsızlıklardan biridir. Peki göz kapağı ameliyatı ne kadar sürüyor? İyileşme aşamasında nelere dikkat etmek gerekiyor. Bütün bu soruların yanıtlarını yazımızda vereceğiz.
Göz kapağı sorunları genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan. Yaşlanma sonrasında göz kapağı ve bu bölge üzerinde yer alan kaslar, eski gücüne sahip olamaz. Bunun sonucunda da bu bölüm gözü kapatacak kadar aşağıya inebilir. Böyle durumlarda da ameliyat ile göz kapağına yeniden esneklik verilmeye çalışılır. Özellikle 30 yaş sonrasında ve 50’li yaşlarda bu ameliyatın sık yapıldığı biliniyor.
Üst Göz Kapağı Yaşlanması
Yüzdeki yaşlanma özelliklerinden söz ederken yüzü bir bütün olarak düşünmek gerekiyor. Örneğin göz ve göz kapağı bölgesi de yaşlanma içerisinde yer alıyor. Bu durum üst göz kapağını da etkiliyor. Göz çukuru içerisindeki yağ bezelerinin de belirginleşmesi ile birlikte göz kapağının üst kısmının da gücünü kaybetmesi, ameliyatı bir anlamda gerekli hale getiriyor.
Alt Göz Kapağı Yaşlanması
Göz kapağının yaşlanması ile birlikte ameliyat sürecine geçilebileceğinden söz etmiştik. Bunlar arasına alt ve üst göz kapağını ayrı ayrı değerlendirebiliyoruz. Üst göz kapağındaki yaşlanma belirtilerinin yağ dokusu ile ilgili olduğunu belirtelim. Aynı durum alt göz kapağı için de geçerlidir. Bu bölgenin etrafında yer alan derinin incelmesi sonrasında yağ yastıklarının da desteğinin kaybetmesi ile birlikte bu bölge artık gerekli işlevlerini yerine getiremiyor. Ameliyat öncesinde ve sonrasında mutlaka düzenli tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra genel olarak bakıldığında ameliyatın göz çevresine de zarar vermemesi çok önemli.
Ameliyat Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Göz kapağı ameliyatı ne kadar sürüyor sorusundan önce ameliyata karar verilmeden nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. İlk olarak ameliyat öncesinde bir hafta boyunca aspirin ve buna benzer ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekiyor. Bunun yanında göz tansiyonu düzenli olarak kullanılmalı ve bitkisel çaylar ile E vitamini tercih edilmelidir. Bu vitaminlerin tercih edilme nedeni ise kan kaybını engellemek için burada sulanmayı sağlamaktır. Göz tansiyonu olan kişilerin de mutlaka gerekli kontrolleri yapması gerekiyor. Ayrıca göz kapağı ameliyatına girmeden önce belirli rahatsızlıkları olan kişiler risk grubunda yer alıyor. Bunlar arasında tiroid, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar bulunuyor. Eğer kronik bir hastalığa sahipseniz de bu aşamada mutlaka doktorlarınıza bilgilendirme yapmalısınız. Ameliyat 20 dakika ile 2 saat arasında sürmektedir. İyileşme süresi ise 2 haftayı bulmaktadır.
Üst ve Alt Göz Kapağı Ameliyatları Nasıl Yapılır?
Sadece üst göz kapağı ameliyatı ile ilgili noktaları belirtecek olursak, burada lokal anestezi uygulaması söz konusudur. Genel olarak bakıldığında göz ameliyatının en fazla 1 saat sürdüğünü belirtebiliriz. Buradan bir deri çıkartılır. Sonrasında hastanın kas miktarına göre de yeniden bir yapılanma sağlanır. Burada bir ölçüm alınır ve buna göre bir deri dikilmesi sağlanır. Gözün katlanma ve diğer uygun ölçülerdeki işlemleri çok iyi bir şekilde kontrol edilir. Deri ve kas çıkartılması ile göz kapağının yeterliliği kontrol edilir. Yağ bölgelerindeki toplanmanın azaltılması ve küçültülmesi ile de işlem tamamlanır.
Ameliyat Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz kapağı ameliyatı ne kadar sürüyor sorusunun yanıtını öğrendik. Bunun yanında ameliyat sonrasında da birtakım noktalara dikkat edilmeli. Mutlaka iyi bir dinlenme süreci geçirilmelidir. Sonrasında da ağrı kesiciler ile birlikte batma ve yanma süreci doktor kontrolünde takip edilmelidir.