Hakiki Zeytinyağı Nasıl Belli Olur?
Makalede Neler Var?
Hakiki Zeytinyağı Nasıl Belli Olur? Sizlere sitemizde bir çok cilt bakım maskesinde , bir çok kür tarifinde veya bir maske tariflerinde hakiki zeytinyağı kullanmanız gerektiğini söylemiştik. Bu yazımızda tavsiye ettiğimiz ve sizlere küçük tüyolarını vererek hakiki zeytinyağı nasıl belli olur? anlatmak istedik.
Hakiki Zeytinyağı Nasıl Belli Olur?
Doğanın bizlere sunduğu sayısız faydalardan bir tanesi olan zeytinyağını alırken , o zeytinyağının hakiki olup olmadığı konusunda tereddüt yaşıyorsanız sizlere vereceğimiz ipuçları sayesinde hemen sahte veya hakiki olduğunu anlayabileceksiniz.
Gün boyu yiyeceklerimiz ile beraber kullandığımız ve doğanın bizlere bir armağanı olan zeytinyağının gerçek olduğu nasıl anlaşılır? anlatalım.
Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
- Gerçek zeytinyağı buzdolabına koyulduğu zaman donar. Eğer zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donmuyorsa veya bir kısmı donuyorsa o zeytinyağının gerçek olmadığı anlamına gelir.
- Zeytinyağı kokusu hoştur. Tıpkı meyve aroması gibi bir kokusu olmalıdır.
- Orijinal zeytinyağı yutulduğunda genze bir aroma yayılır ve dilde bir acılık hissi yaratır. Bu acı his bir süre sonra geçer. Bu nedenle hakiki zeytinyağının aroma ve dili yakıcı özelliği olmalıdır.
- Zeytinyağı , diğer yağlara göre daha pahalı bir şeydir. Bu nedenle ucuz olan zeytinyağından şüphe edilmelidir. Zeytinyağının belirli bir maliyeti olduğundan bu maliyetin altına düştüğünde sahte zeytinyağı olması ihtimali yüksektir.
- Gerçek olan zeytinyağı şişesi çalkalandığında kabarcıklar üst tarafa gelir.
- Yukarıda da sizlere bahsettiğimiz gibi zeytinyağı bir aroma edası ile kokar. Bu nedenle zeytinyağını kokladığınızda çok ağır bir ve kötü bir koku alıyorsanız , zeytinyağından şüphe duymalısınız. O zeytinyağı gerçek olmayabilir.
- Zeytinyağında bir acılık tatmıyorsanız ve zeytinyağı çok tatlı ise aynı zamanda da yemek sonrasında bir mide yanması yaşıyorsanız gerçek zeytinyağı olmayabilir.
- Zeytinyağının rengi şöyle yada böyle olmalıdır açıklaması tamamen yanlıştır. Zeytinyağının rengine bakılarak gerçek veya sahte olup olmadığı anlaşılmaz.
Zeytinyağına Yapılan Hileler
Zeytinyağının gerçek , hakiki olması için bazı hileli yollara başvurulabilir. Bu nedenle sizlere zeytinyağına yapılan hilelerden de bahsetmek istiyoruz.
- Kanola yağı denen ve zeytinyağına çok benzeyen bu yağın kokusu ve rengi yoktur. Kanola yağını , zeytinyağı yaprakları ile aroma edilip karıştırıldığında zeytinyağına çok benzer bir tat oluşturmaktadırlar. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Sırf zeytinyağına benzesin diye bazı yağları yüksek ısılarda ısıtarak asidik derecesi 8 olan yağları , 1 oranına kadar indirip , piyasada zeytinyağı olarak kullananlar var. Bu yağlar ileride kanser riskine doğru bile sürüklemektedir.
- Zeytinyağının maliyeti pahalı olduğundan dolayı içerisine pamuk yağı , ayçiçek yağı veya fındık yağı gibi daha ucuza mal edilen yağlar karıştırılmaktadır. Bu şekilde maliyeti daha ucuza getirmektedirler.
Zeytinyağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bunların dışında zeytinyağı ile alakalı bilinmesi gereken ve detaylı olması için sizinle her bildiğimizi paylaşmak istiyoruz. Bunları tek tek sıralamak gerekirse;
- Zeytinyağı üretilirken farklı ve ayrı bahçelerin zeytinleri birbirleri ile harmanlanmamalıdır.
- Zeytinyağı üretilirken zeytinler tek tek ve elle topanmalıdır.
- Zeytinyağı taze olmalıdır. Bu nedenle toplanan zeytinler ne kadar kısa sürede sıkıma götürülürse o kadar iyidir.
- Zeytinyağı ne kadar kaliteli olursa olsun , pet şişe veya güneş altında bekleyen zeytinyağı çabuk bozulur.
- Zeytinyağı güneş altında bekletilmemeli ve her zaman ağzı kapalı ve serin yerlerde saklanmalıdır.
- Bir zeytinyağının raf ömrü en fazla 1,5 yıldır.
- Zeytinyağının en fazla yetiştiği bölgeler Ege ve Marmara bölgesidir. Ancak bunların dışında sıralamayı Doğu Anadolu, Güney Anadolu ve İç Anadolu bölgesi alır.
- Zeytinyağı bir çok hastalığa karşı direnci arttırır ve iyi gelir. Bunların başında kabızlık , kansızlık , yüksek tansiyon, deri çatlaması, cilt hastalıkları, kolesterol, damar sertliği baştadır.
- Zeytinyağı bir çok cilt bakımı maskesi ve cilt kürlerinde kullanılır. Cildi nemlendirirken aynı zamanda cildi besler ve sağlık kazandırır. Kurumuş olan cildi ilk gününde bile etki ederek yumuşacık yapar.
- Zeytinyağı , diğer yağlara oranla daha kolay ve çabuk sindirilir.
- Çocuklar zeytinyağı tükettiğinde kemik ve beyin gelişiminde gelişme sağlanır.
- Zeytinyağı diğer yağlara nazaran en düşük kolesterol oranına sahiptir. Özellikle Ayvalık civarında yetişen zeytinler daha az kolesterol yaratır.
- Zeytinyağı , kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür. Buna örnek olarak Yunanistan , İspanya ve İtalya gibi ülkeler zeytinyağı tüketiminde üst sıradalar. Bu ülkelerde yaşanan kalp ve damar hastalıkları çok nadir olur.
- İçki öncesinde tüketilen 1 kaşık zeytinyağı sarhoş olma oranını en aza indirir. Böylece az içki ile sarhoş olanlar daha fazla içip sarhoş olmayabilirler.
- Zeytinyağı kabızlık problemi yaşayanlara çare olur. Güne başlarken tüketilen 1 çay kaşığı zeytinyağı bağırsakları çalıştırır ve kabızlık problemine çözüm getirir.
- Zeytinyağı içerisinde A , C ve E vitaminleri vardır. Bu vitaminler vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerdir.
- Geçek zeytinyağı kıl köklerini güçlendirir. Bu nedenle zeytinyağı saç maskelerinde kullanılabilir. Ancak yüz maskelerinde kullanılan zeytinyağları çok az miktarda olmalıdır. Aksi taktirde yüzünüzde kıllanma yaşayabilirsiniz.
- Zeytinyağı , osteoporoz ile savaşır. Osteoporoz , vücuttaki kemiklerin kalitesinin düşmesidir. Zeytinyağı tüketimi de kemiklerin kalitesini yükseltir ve bu hastalık ile mücadele eder.
- Bir çok uzmanın araştırması üzerine düzenli olarak tüketilen zeytinyağı , depresyon riskini azaltmaktadır.
- Zeytinyağı kemik ve beyni güçlendirdiğini söylemiştik. Bu kadar beyne etken olan bu doğal yağ aynı zamanda Alzheimer hastalığı ile savaşır ve Alzheimer riskini düşürür.