İsilik Neden Olur? Nasıl Geçer? Bebeklerde İsilik için Bakım Nasıl Olmalı?

İsilik Nedir ?
Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıkların etkisiyle artan terleme, cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olur. Gözenekleri tıkanan ciltte, İsilik olarak adlandırdığımız kırmızı kabarcıklar nüks eder. Yetişkinlerde İsilik genellikle vücudumuzda ter bezlerinin daha yoğun bulunduğu ve daha az hava alan yerlerde, örneğin bacak arası, sırt, karın, göğüs, alın, yüz ve boyun bölgesinde kendisini gösterir. Yüzde isilik ise hemen hemen her bölgede çıkabileceği gibi alın, boğaz kısımları ve yukarı doğru saçların dökülmüş olan kısımlarında çıkar. Bu gibi bölgelerde çıkma nedeni ise cilt altında kalan terin neden olduğu, vücudun buna karşı gösterdiği bir etki-tepki meselesidir. Sıcak havalar, tadını çıkarmak isteyenler için bir problem haline gelebilir.
Bunun yanında fazla kilo, bazı ilaçların yan etkileri, ter bezlerinde meydana gelen çalışma & hormon bozuklukları, maruz kalının fazla toz, kir ve hatta bakteriler de ciltteki isiliğe etken unsurlardandır. İsilik hastalığının nedenlerini bilmek, isiliğe karşı önlem almak veya tedavi sürecini kısaltmak açısından önemli bir faktördür.
İsilik Nasıl Geçer ?
İsiliğe neden olan durumları ortadan kaldırmamız, hem isilikle karşılaşma ihtimalimizi düşürecek, hem de isiliğin daha çabuk geçmesini sağlayacaktır.
- Sık sık duş almak.
- Var ise fazla kilolardan kurtulmak.
- Özellikle sıcak günlerde dar ve koyu giysiler giymekten kaçınmak.
- Bol bol su tüketmek.
- Sıcak havalarda klima vs. vasıtası ile bulunduğunuz ortamı daha serin tutmak.
- Cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olan krem ve benzeri ürünlerden uzak durmak.
- Mümkünse denize girmek.
- Cilt üzerine oluşan isilikler için İsilik Kremi kullanmak.
Bunların yanı sıra, isiliği geçirmeye yardımcı olan belirli metotlar, uygulamalar, ürünler vardır.
İsiliği Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
– Yaz aylarında sıcak su yerine daha ılık su ile duş almayı tercih edin
– İsilik olan bölge soğuk kalması gerekmektedir.
– Dışarı çıkarken yaz aylarında, mutlaka güneşten korunmanız gerekiyor.
–Nemli ortamlardan uzak kalmanız gerekmektedir.
–Bol bol su tüketin, giydiğiniz ve yattığınız kumaşları pamuklu olanlarıyla değiştirin.
–Bakım ürünleri, makyaj, parfüm gibi kozmetik ürünlerinden belli bir süre uzak kalmanız gerekiyor.
–Bol giysiler tercih edin ve terinizi emebilecek pamuk giysiler tercih edin
Bulaşıcı bir rahatsızlık olarak düşünen kişiler, İsilik bulaşıcımıdır? diye soruyorlar.
Hayır isilik bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden bulaşıcılığı için herhangi bir önlem almanız gerekmemektedir.
İsilik İçin Bitkisel Çözümler
Salatalık Uygulaması
Masaj uygulamalarında yüzümüz üzerinde sıkça kullanılan salatalık; herkesin rahatça ulaşabileceği, uygun fiyatı ile de ekonomik bir çözüm sunar. Çeşitli cilt tedavilerinde kullanılan salatalık, isilik tedavisinde de sıkça kullanılır. Cildi yenilediği gibi, cilde verdiği serinlik hissi ile isiliğin neden olduğu kızarıklığı ve kaşıntıyı ortadan kaldırır. Bu uygulama için 1 adet salatalığı rendeleyin. Bir kap vasıtası ile salatalığa 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Daha sonra ilaveten soğuk su ekleyin. Oluşan bu karışımı cildinizde isilik bulunan bölgelere iyice sürün. İsilik geçene kadar günde 3 defa bu kürü uygulamanız, isilikten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Yulaf Ezmesi Uygulaması
Yulaf ezmesi, salatalık gibi kolay ulaşabileceğimiz bir üründür. İsiliğin neden olduğu ciltteki tahrişi geçirmeye yardımcı olur. Sahip olduğu anti-inflamatuar sayesinde ciltte yatıştırıcı bir etki sağlar. Aynı zamanda oluşan kaşıntı ve iltihabı da baskılayacaktır. Tıpkı salatalıkta olduğu gibi cilde serinlik, dolayısıyla rahatlama hissi yaratacaktır. Hazırlanışı için var ise banyo küvetinize su doldurun. İçine yaklaşık bir bardak kadar yulaf ezmesi boşaltın ve iyice karıştırın. Vücuttaki isilik bölgesinin suyla temas ettiğinden emin olun. Yaklaşık 30 dk. Bekleyin. Ardından sabun kullanmadan ılık bir duş alın. Marketlerden temin edebileceğiniz yulaf ezmesi, haftada iki kez uygulandığında etkisini gösterecektir.
Karbonat Yöntemi
Karbonat yöntemi; cilt üzerinde biriken kir, toz gibi partiküllerden arındıran bir yöntemdir. Uygulaması oldukça basit olan bu yöntem, cildinizin pH dengesini yeniden kurmasına ve korumasına yardımcı olur. Bununla birlikte cilt üzerinde bulunan ölü derilerden kurtulmaya yardımcı olur. Hazırlanış ve uygulamasına gelecek olursak, 2 bardak soğuk suya ve 1 yemek kaşığı karbonata ihtiyacımız olacak. Yemek kaşığındaki karbonatı 2 bardak soğuk suyla karıştırarak, temiz bir bezi bu suyun içine daldırarak emdirin. Daha sonra bezi isilik olan bölgeye yaklaşık 8-10 dakika bırakın. Günde 4 veya 5 kere 1 hafta boyunca uygulayın. Cildinizdeki değişimi göreceksiniz.
Sandal Ağacı
Sandal ağacı, Hindistan’da yetişen ve birçok tıbbi yararı bulunan bir ağaçtır. İsilik tedavisinde de kullanılan bu ağacı, aktardan toz halinde temin edebilirsiniz. Ciltteki kızarıklığın önlemesine ve ciltteki pul şeklinde dökülmelerin önüne geçmeye yarıdımcı olur. Bu kürümüz için bir de gül suyuna ihtiyacımız olacak. Gül suyu ile aktardan temin ettiğimiz sandal ağacı tozunu eşit miktarda karıştırdığımızda, macun kıvamında bir kür elde ederiz. Bu kürümüzü isilik olan bölgeye sürün ve üstünü açık bırakın. Eğer isilik vücudunuzda bir yerde ise, kür kuruyana kadar bölgeyi açık bırakın. Daha sonra ılık veya soğuk su ile bu bölgeyi durulayın. Ardından üstüne bir miktar daha sandal ağacı tozu serpin.
Soğuk Bez Uygulaması
İsiliğe neden olan nedenlerden biri de sıcak hava idi. Sıcak; isiliğin daha fazla kaşınmasına, yanmasına dolayısıyla tahriş olmasına neden olur. Tıp alanında soğuk kompress olarak adlandırılan bu uygulama isilik bölgesinde rahatlama hissiyatı sağlar. Sıcağın arttırdığı kaşıntı ve kızarıklığı azaltır. Bu uygulamayı, temiz bir bezin 3-4 parça buz koyarak ya da bir şişe soğuk suyu bezle sararak gerçekleştirebilirsiniz. Bezi isilik olan bölgenin üzerinde 5 ila 10 dakika arasında bekletin. Bu işlemi günde 3-4 defa, isilik geçene kadar uygulayabilirsiniz. İsilik olan bölge yüz, boyun veya çevresinde ise; bu bölgeleri soğuk suyla sıkça yıkayabilirsiniz. İsilik; karın, sırt, göğüs gibi bölgelerde ise çok soğuk olmamak kaydı ile soğuk duş alınabilir. Bu uygulamalar isilik olan bölgenin kaşıntı ve kızarıklığını giderecek, kişiye rahatlama sağlayacaktır.
AloeVera
AloeVera, yulaf ezmesinde de bulunan anti inflamatuar özelliği nedeniyle isilik tedavisinde tercih edilen bir üründür. Anti inflamatuar, yatıştırıcı özelliği sayesinde ciltte rahatlama sağlar. Yulaf ezmesi ile benzer özelliklere sahip olsa da, yulaf ezmesi kadar kolay bulunamayan bir üründür.İnternet üzerinden veya bu tarz doğal ürünler satan yerlerden temin edebilirsiniz. AloeVera bitkisinin içinde bulunan bu jelimsi sıvı, cildin görünümünü güzelleştirmesinin yanı sıra soğutucu bir etki yaratarak isiliğe sahip olan bireyin rahatlamasını da sağlar. Bu jeli, isilik olan bölgeye iyice sürün. Yaklaşık 15-20 dakika bekleyin. Daha sonra soğuk su ile durulayın.
Evde uygulayacağınız bu yöntemlerden sonuç alamadıysanız, isiliğiniz gittikçe artıyorsa bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Bebeklerde İsilik
Ten rengi sarı ve açık renkli bebekler de daha çok görülen bu rahatsızlık, ter bezlerinin henüz daha tam gelişememesi ve terlemeye bağlı olarak en çok terleyen yerlerde görülür. Bebeğin cildinde bulunan ter bezlerinin gözeneklerinin tıkanması ile isilik meydana gelir.
Bebeklerde isilik neden olur?
- Bebeğinizin cildinin bu gibi durumlara daha hassas olması, İsilik alerjik reaksiyonlara yatkın bebeklerde de olma oranı yüksektir.
- Havaların ısısının artması
- Çok fazla kalın giydirerek bebeğinizin terlemesine yol açmanız.
- İsilik bebeklerde, bebeğin az yıkanması ile de çıkan bir sorundur.
Bebeklerde isilik nasıl geçer?
- Bebeğinizi havanın sıcak olduğu veya ortamın sıcak olduğu yerlerde biraz daha giyimine önem gösterin. Öncelikler bebeğiniz üst üste giydirerek fazla terlemesini yol açmamanız gerekmektedir.
- Yine üst üste nemlendirici kremleri kullanmamanız gerekiyor.
- Bebeğinizin çamaşırlarını yıkarken daha çok hipoalerjenik deterjanlar tercih etmeniz gerekiyor. Deterjanın içinde parfüm olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Yumuşatıcı kullanmak yerine çamaşırları ütülemeyi deneyiniz.
- Bebeğinizin odasını sık sık havalandırıp oda sıcaklığını ideal sıcaklıkta tutmalısınız.
- Pamuklu çamaşırlar tercih edin.
- Havaların sıcak olduğu özellikle yaz aylarında hemen hemen her gün, soğuk havalarda ise 2-3 günde bir bebeğinizi banyo yaptırın.
- Bebeğinizi havanın sıcak olduğu veya ortamın sıcak olduğu yerlerde biraz daha giyimine önem gösterin.
- İsilik kaşınırmı? Evet kaşınabilir. Bu yüzden bebeklerin tırnaklarını sık sık kontrol ederek fazla uzayan tırnaklarını, isilikli bölgeyi kaşımamaları adına kısaltmalısınız.