Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makalede Neler Var?
Kimyasal peeling işleminde, cildin en üst tabakasında kimyasal bileşenler ile soyulmadan dolayı lekelerin, kırışıklıkların, sivilce izlerinin ve ölü hücrelerin temizlenmesi için en iyi işlemdir. Kimyasal peeling yapılırken, cildin üst tabakasına kimyasal solüsyon sürülmektedir. Ortaya yeni bir cilt tabakasının oluşması teşviş edilmektedir. Bu işlem sonrasında ciltte kızarıklık, tahriş, kaşın, kuruntu olması çok normaldir. Bu dönemlerde cilt en hassas konumdadır ve cildin kendini yenileme işleminde tamamlana kadar düzenli bakım yapılması gerekmektedir.
Kimyasal Peeling Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Peeling sonrasında doğru bakım ile iyileşme sürecini kısaltabilmek ve uygulamadan maksimum faydalanmak kişinin kendisinin elindedir. Kimyasal peeling, hangi cilt sorununa karşı yapılacağını bağlı olarak yüzeysel, derin peeling ve orta dereceli olarak 3 farklı uygulamaya ayrılmaktadır. Yüzeysel peeling uygulamasından sonra iyileşme sürecinde olduka kısayken, derin peeling sonrasında 2 ay da cilt kendini uzun süreler koruyabilmektedir.
Peeling Sonrası Yapılması Gerekenler
- Kaliteli, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalısınız.
- Güneş gözlüğü mutlaka takın ve cildinizi güneşten korumak için şapka kullanabilirsiniz.
- Nemlendirici ve cilt temizleme losyonu için peeling yaptırdığınız yerden tavsiye alabilirsiniz.
- Cildinizi tahriş edebilecek aksesuarlar kullanmamalısınız. Ellerinizi yüzünüzden mümkün olduğunca uzak tutmalısınız.
- Melanin üretiminde baskılamak ve cildin renk değişimini önlemek için krem tavsiyesi tekrardan uygulamayı yaptırdığınız yerden tavsiye alabilirsiniz.
Peeling Sonrası Yapılmaması Gereken Noktalar
- Kabuk bağlayan deriyi kesinlikle koparmamalısınız. Koparmanız durumunda tahrişi ve kızarıklığı artacaktır.
- Cildinizin kuruduğu zamanlarda nemlendirici kullanmayın. Sık nemlendirici kullanmak cildin soyulmasını ve yenilenmesini geciktirecektir.
- Güneşe kesinlikle koruma faktörlü krem sürmeden çıkmamalısınız. Güneş ışınları ciltte leke bırakmaya yol açabilmektedir.
- Peeling yaptırdıktan sonra 2 gün boyunca havuza girmemelisiniz.
Kimyasal Peeling Çeşitleri
Yüzeysel Peeling
Glikolik asit ve laktik asit gibi alfa hidroksi asitler kullanılır. Yapılan yüzeysel kimyasal peeling sonrası cilt soluk pembe ya da açık kahve tonu alabilmektedir. Cilt kuruluğu yaşanabilmektedir. Tüm bu yan etkiler ise kısa sürede geçecektir. Cilt bir kaç gün içerisinde kendini toplamaktadır. Uygulama sonrasında cildinizi temiz tutmalısınız.
Orta Dereceli Peeling
Orta dereceli kimyasal peeling yüzeysel peeling’e göre fazla yan etkiye neden olabilmektedir. Cilt derin kırmızımsı renk alabilir ve kalın kabuklar görülebilmektedir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı dikkat edilmelidir.
Derin Peeling
Özellikle kırışıklıklar ve akne lekeleri üzerinde etkili olmaktadır. Güçlü bir kimyasal olan ‘’ fenol ‘’ kullanılmaktadır. İşlem sonrasında ciltte sıvı toplanması yaşanabilmektedir. Cildin rengi kahverengine ya da kırmızıya dönebilmektedir. 2 ay boyunca hassas kalabilir ve yüzde şişlikler görünebilmektedir.