Magnezyum Eksikliği Belirtileri ve Oluşan Hastalıklar
Makalede Neler Var?
Magnezyum eksikliği, kanda olması gereken miktarda magnezyum bulunmamasıdır. Magnezyum, su, oksijen ve diğer temel bileşenlerden sonra vücuttaki en mühim minerallerden birisidir. Magnezyum; sodyum, potasyum ve kalsiyumun düzenlenmesinden de sorumludur ve bu açıdan da çok önemlidir.
Vücudun, işlevlerini yerine getirebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır; zira hücrelerin yaşayabilmesi için magnezyum şarttır. Enzimlerin işler halde olabilmesi için de magnezyum son derece gereklidir. Magnezyum, enzimlerin vazifelerini yerine getirebilmeleri için karbonhidratları, proteinleri ve yağları sentezler.
Enerji üretiminde de magnezyumun rolü büyüktür. Yani vücutta magnezyum eksildiğinde, vücuttaki diğer sistemler de etkilenir. Suda bol miktarda magnezyum vardır ve bu açıdan bakıldığında tüketilmesi son derece elzemdir.
Magnezyum Eksikliği Nedir?
Her ne kadar vücuda gerekli vitamin ve minerallerden bahsedildiğinde akla ilk olarak demir, kalsiyum, çinko, fosfor gibi mineraller gelse de, magnezyum minerali de oldukça önemli bir misyona sahiptir. Magnezyum; kaslar, kemikler, beyin, sinir sistemi, kalp ve tüm hücrelerdeki enerji üretimi ile DNA sentezi için son derece gerekli bir elementtir.
Özellikle endrüstriyel anlamda gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlarda magnezyum eksikliği daha yaygın. Hazır gıda ve işlenmiş ürün tüketiminin yaygınlaşması ve dengesiz beslenme sebebiyle artan magnezyum eksikliği bazı rahatsızlıklara da zemin hazırlıyor.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
- Beslenme yetersizliği yahut kaliteli besinleri tüketmemekten kaynaklanan eksiklik en yaygın sebeptir. Fast food tarzında ve besin değeri düşük gıdalarla beslene kişilerde magnezyum eksikliği yaşanması kaçınılmazdır.
- Magnezyum eksikliği nedenleri arasında alkol de vardır. Alkol hem idrarı çoğaltır hem de vücuda alına minerallerin emilimini engeller. Alkolün idrar çoğaltıcı olması, idrarla beraber pek çok vitamin ve özellikle mineralin idrarla vücuttan atılmasına sebep olur. Alkol sindirim sistemine de zarar verdiği için magnezyum da dahil olmak üzere pek çok mineralin kandan emilimini engeller.
- Vücutta kalsiyumun fazla oluşu da magnezyum eksikliği sebebidir. Vücutta kalsiyumun kullanılabilmesi için magnezyum gerekir; fakat kalsiyum fazla alındığında magnezyumun emilmesi ve vücutta kullanılması engellenmiş olur.
- Stresin de magnezyum eksikliğine sebep olduğunu söylemek mümkündür. Vücutta magnezyum eksildikçe sinir sisteminin çalışma düzeneğinde aksamalar meydana gelir ve stres artar.
- Bazı hormonal ilaçlar, idrar söktürücüler ve bazı antibiyotikler
- Crohn ve çölyak gibi sindirim hastalıkları
- Yaşlılık
- Sigara kullanımı
- Böbrek hastalıkları
- Uyuşturucu Bağımlılığı
Magnezyum Eksikliği Belirtileri
- Aşırı susama
- Uyku bozuklukları
- Ayak ve bacak ağrıları
- Kaslarda sancılanma
- Kasılmalar
- Karıncalanma
- Koroner spazmlar
- Kişilikte değişmeler
- Normal dışı kalp atışları
- Huzursuz bacak sendromu
- Kalp ritminde bozukluk
- Kabızlık
- İdrar sırasında spazm
- Yutkunma güçlüğü
- Işığa ve sese karşı duyarlılık
- Sinir sisteminde gerginlik
- Uykusuzluk
- Zihinde bulanıklık
- Göğüs ağrısı
- Tikler ve titremeler,
Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar
Vücutta ileri seviyede magnezyum eksikliği oluştuğunda birtakım rahatsızlıkların doğduğu ve aksamalar yaşandığı bilinmektedir.
- Diyabet
- Migren
- Huzursuz bacak sendromu
- Depresyon
- Kemik erimesi
- Damar sertleşmesi
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Adet sancılarında artış
- Panik atak,
- Agorafobi,
- PMS,
- Havale
- Vertigo
- Tırnakların uzamaması
- Hipertansiyon
- Mitral kapak sarkması
- Kabızlık
Hamilelikte Magnezyum Eksikliği Belirtileri
Hamile anne adaylarının vitamin ve mineral ihtiyaçları diğer zamanlara göre biraz daha artar.
Magnezyum eksikliğinde;
- İştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, bitkinlik, ajitasyon, anksiyete, kalp ritminde bozukluk, uyku bozuklukları, kan basıncında düşüş, kas spazmları, huzursuz bacak sendromu gibi belirtiler hissedebilen anne adayları ikinci trimesterde bacaklarda uykudan uyandıracak kadar şiddetli kramplar hissedebilirler.
Gebelik döneminde magnezyum ihtiyacı ortalama 350 mg iken, emzirme döneminde biraz daha artar. Gebelik sürecinde magnezyum takviyesi önerilmemektedir. Hamile anne adaylarının çok fazla kafein, soda ve sodyum açısından zengin gıdaların tüketiminden kaçınması gerekir. Özellikle kalp ve böbrek rahatsızlığı olan anne adaylarının, hekim önermediği sürece magnezyum desteği alması sakıncalı olabilir.