Magnezyum Nedir? Faydaları Nelerdir

Magnezyum Nedir? Faydaları Nelerdir

Magnezyum Nedir? Magnezyum Faydaları Nelerdir Vücutta bol miktarda bulunan bir mineral olan magnezyum, birçok farklı gıdada doğal bir şekilde bulunur, farklı gıda ürünlerine eklenebilir, diyet takviyelerinde de yer alır ve bazı ilaçlarda etken madde olarak bulunur (anti asitler ve müshiller gibi).  Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, protein sentezi, kan glikoz yönetimi ve kan basıncı işlevi de dâhil olmak üzere vücut üzerinde çeşitli biyokimyasal reaksiyonları düzenleyebilen 300’den fazla enzim mekanizmasında çok etkin bir şekilde rol oynar.

Glikoliz, enerji üretimi ve oksidatif fosforilasyon için magnezyum şarttır. Kemiğin yapısal olarak gelişmesine ciddi oranda katkı sağlar. DNA, RNA ve antioksidan glutation sentezi için gereklidir. Magnezyum ayrıca, kas kasılmaları, sinir impuls iletimleri ve olağan kalp ritmi için önemli bir uygulama olan hücre zarları arasında potasyum ve kalsiyum iyonlarının aktif bir şekilde taşınmasında da rol oynar.

Yetişkin bir vücut, yaklaşık 25 g magnezyum içerir. Magnezyumun, %50 ile %60 oranı kemiklerde, geri kalanın çoğu da yumuşak dokularda bulunur. Toplam magnezyumun %1’inden azı ise kan serumundadır ve bu seviyeler, sıkı kontrol altında tutulur. Magnezyum homeostazı, genellikle her gün idrarda yaklaşık 120 mg magnezyum salgılayan böbrek tarafından kontrol edilir.

Magnezyum durumu düşük olduğunda idrarla atılım azalır. Magnezyum durumunun değerlendirilmesi oldukça zordur çünkü çoğu magnezyum, hücrelerin içinde veya kemiktedir. Magnezyum durumunu değerlendirmek için en yaygın kullanılan ve hali hazırda mevcut olan yöntem, serum magnezyum konsantrasyonunun ölçümüdür. Ancak serum seviyeleri, toplam vücut magnezyum seviyeleri ya da spesifik dokulardaki konsantrasyonlarla az korelasyona sahiptir.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Birçok soruna etki eden magnezyum inanılmaz faydalar sağlar. Şimdi magnezyumun faydaları neler yakından inceleyelim;

  • Magnezyum Hipertansiyon Ve Kardiyovasküler Hastalık Risklerini Azaltır

Hipertansiyon, felç ve kalp hastalığı için oldukça önemli bir risk faktörüdür. Ancak, bugüne kadar yapılan araştırmalar, magnezyum takviyesinin kan basıncını en azından sadece küçük bir ölçüde azalttığını bulmuştur. 12 klinik araştırmanın meta-analizi, 545 hipertansif katılımcıda 8 ile 26 hafta boyunca magnezyum takviyesinin diyastolik kan basıncında düşüşlere neden olduğunu bulmuştur.  Daha yüksek magnezyum alımı, felç riskini azaltabilir. Toplam 241.378 katılımcı ile yapılan 7 prospektif çalışmanın meta-analizinde, diyete ilave edilen 100 mg magnezyum, hemorajik felç yerine, iskemik olmak üzere toplam felç riskinde %8’lik bir azalma ile ilişkilendirilmiştir.

  • Magnezyum Tip 2 Diyabeti Yönetir

Daha yüksek miktarlarda magnezyum içeren diyetler, magnezyumun glikoz metabolizmasındaki önemli bir rolü nedeniyle önemli derecede düşük bir diyabet riski ile ilişkilidir. Hipomagnezemi, diyabeti sıklıkla önleyen bir durum olan insülin direncini kötüleştirebilir veya insülin direncinin bir sonucu olabilir. Diyabet, artmış üriner magnezyum kayıplarına neden olur ve sonraki magnezyum yetersizliği ise insülin sekresyonunu ve etkisini bozabilir. Bu nedenle diyabet kontrolü kötüleşebilir.  Magnezyum alımı ve tip 2 diyabet riski ile ilgili araştırmaların çoğu prospektif kohort çalışmaları olmuştur. Bu çalışmalara göre magnezyum alımı, diyabet riskini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaltmaktadır.

  • Magnezyum Osteoporoz Semptomlarını Tedavi Eder

Magnezyum, kemik oluşumunda rol oynar. Osteoblastların ve osteoklastların aktivitelerini etkiler. Magnezyum ayrıca, hem paratiroid hormonunun konsantrasyonlarını hem de kemik homeostazının ana düzenleyicileri olan aktif D vitamini formunu etkiler. Birkaç popülasyona dayalı yapılan araştırma, hem erkeklerde hem de kadınlarda magnezyum alımı ile kemik mineral yoğunluğu arasında pozitif bir ilişki bulmuştur. Yapılan diğer araştırmalar ise osteoporozu olan kadınların, osteopeni olanlara ve osteoporozu olmayanlara göre serum magnezyum seviyelerinin daha düşük olduğunu bulmuştur. Eldeki bu rapor ve diğer kanıtlar, magnezyum eksikliğinin osteoporoz için çok fazla bir risk faktörü olabileceğini ispatlamıştır.  Her ne kadar sınırlı çalışmalar olsa da, gıda ve takviyelerden magnezyum alımının artmasının menopoz sonrası ve yaşlı kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu arttırabileceğini göstermektedir. Önerilen magnezyum seviyelerini sağlayan diyetler, kemik sağlığını arttırır.

Magnezyumun Özellikle ve Faydaları Nelerdir

Ayrıca magnezyumun faydaları arasında şunlar da bulunur;

  • Ağız yoluyla ya da intravenöz (IV) ile magnezyum verilmesi, aritmi ismi verilen belirli bir düzensiz olan kalp atışı türünü tedavi eder.
  • Magnezyum alımı, ani astım ataklarının tedavisine yardımcı olur. Bununla birlikte magnezyum, çocuklara nazaran yetişkinlere daha faydalı olabilir.
  • Kansere bağlı sinir hasarından kaynaklanan ağrılar magnezyum alımıyla hafifler. Magnezyum alınması, kanserden kaynaklanan sinir hasarının neden olduğu ağrıyı birkaç saat içerisinde rahatlatır.
  • Gebelere erken doğumdan önce magnezyum verilmesi, bebeklerde beyin felci riskini ciddi oranda azaltabilir.
  • Magnezyumun düzenli olarak alınması, yorgunluk semptomlarını iyileştirir.
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) adı verilen akciğer hastalığının semptomları magnezyum alımıyla beraber büyük oranda hafifler.
  • Magnezyum alımı, küme baş ağrılarını hızlı bir şekilde hafifletir.
  • Yapılan klinik araştırmalar, içerisinde magnezyum bulunan daha fazla yiyecek tüketmenin rektum ve kolon kanserleri riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu tam manasıyla göstermektedir.
  • Magnezyumun ağız yoluyla alınması, koroner arter sorunu olan hastalarda göğüs ağrısı ataklarını ve kan pıhtılarını ciddi oranda azaltır.
  • Yapılan araştırmalar, 8 hafta boyunca her gün magnezyum almanın, kistik fibroza sahip olan çocuklarda akciğerin gücünü yüksek oranda arttırdığını göstermektedir.
  • Daha fazla magnezyum içeren bir diyet ile beslenmek, fazla kilosu olan çocuklarda ve yetişkinlerde diyabet geliştirme riskinin azalması ile ilişkilidir. Mevcut durumdaki tip 2 diyabet hastaları için magnezyumun faydaları üzerine yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar gösterse de semptomlarda ciddi azalmalar olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca tip 1 diyabeti olan kişilerde magnezyum, diyabetin yol açtığı sinir problemlerinin gelişmesini yavaşlatabilir.
  • Ağız yoluyla magnezyum alınması, fibromiyalji ile ilgili ağrıyı azaltmaktadır. Magnezyumun 8 hafta boyunca günlük olarak alınmasıyla beraber bazı fibromiyalji semptomlarının iyileştiği görülmüştür.
  • Magnezyum, yüksek sese maruz kalan insanlarda işitme kaybını önler. Ayrıca magnezyum, ani işitme kaybı olan kişilerde yüksek sesle ilişkili olmayan işitme kaybını da tedavi etmektedir.
  • Magnezyum oksit ve magnezyum klorür almak, düşük yoğunluğu bulunan lipoprotein (LDL ya da kötü kolesterol olarak bilinir) ve toplam kolesterol düzeylerini yönetir ve yüksek kolesterolü olan kişilerde ise yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL ya da iyi kolesterol olarak bilinir) kolesterol seviyelerini büyük oranda yükseltir.
  • Magnezyum düzeyi düşük olan kişilerin metabolik sendromu sorununa yakalanma olasılığı normal magnezyum seviyeleri olan kişilere göre 7 ile 8 kat daha fazladır. Takviye ve diyetlerden çok daha yüksek magnezyum alımı, sağlıklı genç erişkinlerde ve kadınlarda daha düşük metabolik sendrom geliştirme riski ile ilişkilidir.
  • Magnezyum alımı, kanında magnezyum seviyesi düşük olan kişilerde mitral kapak belirtilerini azaltır.
  • Osteoporozu olan yaşlı kadınlarda kemik kaybını önler. Ayrıca magnezyum, kalsiyum ve multivitamin takviyesi ile birlikte romatizmal sorunları da engeller.
  • Ameliyat sonrası ağrı kesicileri kullanma ihtiyacını azaltır.
  • Ağızdan magnezyum alınması, ruh hali değişiklikleri ve şişkinlik de dâhil olmak üzere PMS semptomlarını hızlı bir şekilde hafifletir. Ayrıca, adet öncesi meydana gelebilen migrenleri de önler.
  • Magnezyum alınması, kalbe kan akışı sağlayan arterlerdeki krampların sebep olduğu göğüs ağrısı olan kişilerde kan damarındaki olası krampları engeller.

Magnezyum Eksikliğinde Neler Olur

Magnezyum eksikliğinde ne olur olur ve magnezyum eksiliği belirtileri ile görülen hastalıklar hakkında bilgi vermek istiyorum. İşte magnezyum eksikliğinde neler olur sorusunun cevabı

  • Yorgun ve halsizlik
  • Sabah yataktan kalkamamak
  • Gün içerisinde halsiz düşmek ve uyku hali
  • Akşam yatamamak ve uykudan kalkmak
  • Sinirli ve stresli bir yaşantı
  • Adet döneminde aşırı sancı ve ağrı
  • Baş ağrısı ve migren
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Kramplar ve kasılmalar
  • Zayıf kemik yapısı
  • Magnezyum eksikliği belirtileri yazımızı okuyunuz…

Magnezyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Magnezyumun Bulunduğu Besinler

Magnezyum içeren besinler, gıdalar ve yiyecekler nelerdir. Doğal yoldan yiyeceklerden ve besinlerden rahatlıkla alınabilir.. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler önemli bir kaynaktır. Bunlardan ıspanak günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayabilir. Taneli bitkiler, tohumlar, ceviz, fındık, badem, kestane gibi sert kabuklu yemişler magnezyum bakımında zengin gıdalardır. Mineralli sular da iyi bir magnezyum kaynağı olabilir. Soya sütü, siyah fasulye, işlenmemiş ekmek, avokado, patates, muz, süt ve yoğurt diğer magnezyum kaynaklar arasında sayılabilir.

Magnezyumun Zararları

Sağlımız için oldukça faydaları ve yararlı olan magnezyum fazla alınması yada eksikliği bazı zararlara ve yan etkileri neden olabilir. Özellikle hamilelikte magnezyum alımı çok önemlidir. Doğal yoldan alındığında her hangi bir sakıncası bulunmayan magnezyum dışarıdan fazla alınması doktor önermedikçe alınmamalıdır.

Magnezyum eksikliği kişide yorgunluk, uykusuzluk ve halsizliğe neden olur. Ayrıca magnezyum eksikliği adet ağrılarının artmasına ve sinirli olmanıza neden olacağından bol bol gıdalar ile alınması önerilir.

Magnezyumun faydaları Nelerdir

Magnezyumun faydaları Nelerdir

Soru&Cevap

Aşırı Magnezyumdan Alımı Riskli Midir?

Yiyeceklerden çok fazla magnezyum alımı, sağlıklı bireylerde risk oluşturmaz. Çünkü böbrekler, idrardaki fazla miktar magnezyumu ortadan kaldırır. Bununla birlikte, diyet takviyelerinden veya ilaçlardan yüksek dozda magnezyum alınması, genellikle mide bulantısı ve karın krampları ile birlikte ishal ile sonuçlanır. En sık ishale neden olduğu bildirilen magnezyum formları arasında magnezyum karbonat, klorür, glukonat ve oksit bulunur. Magnezyum tuzlarının, ishal ve müshil etkileri, bağırsak ve kolonda emilmeyen tuzların ozmotik aktivitesi ile gastrik hareketliliğin uyarılmasından kaynaklanmaktadır.

Magnezyum eksikliği nelere yol açar?

Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları, zihinsel bazı problemler, düzensiz kalp atışı ve osteoporoza sebep olabilir. Magnezyum eksikliğiniz olabileceğini düşünüyorsanız, şüpheleriniz basit bir kan testi ile doğrulanabilir. Diğer olası sağlık sorunlarını tespit etmek için doktorunuzla konuşmalısınız.

Magnezyum neye faydalı?

Magnezyum kalsiyum minerali ile beraber kemik ve kaslarda etkinlik gösterir. Kalsiyum kasın kasılmasını sağlarken magnezyum gevşemesinde yardımcı olur. Diş ve diş yapısında bulunan hücrelerin sağlığını fosfor maddesi ile beraber korur. Damar zarındaki elastikiyetini ve kan basıncını düzene sokar.

Magnezyum fazla alınırsa ne olur?

Genellikle magnezyum içeren takviyeler veya ilaçların alınmasından kaynaklanan aşırı magnezyum (hipermagnezemi) ishal, kusma ve kan basıncında düşüşe ( hipotansiyon ) neden olabilir. En şiddetli vakalarda, aşırı dozda magnezyum, kardiyovasküler ve böbrek sorunlarına neden olabilir.

Magnezyum ne zaman alınmalı?

Magnezyumun malat hariç diğer formları, gece yatmadan 1-2 saat önce alınmalıdır. Çünkü magnezyumun diğer çeşitleri, genel olarak beyin ve kaslara etki ederek rahatlama sağlar. Gündüz alınması sedatif etkiden dolayı sersemlik yapabilir ancak akşam alınması, rahat bir uyku sağlar.

Magnezyumun Cilde Faydaları

Faydaları ve yararları saymakla bitmeyen magnezyumun cilde faydaları olduğunda bilinmektedir. Yapılan bir çok bilimsel çalışmada cildi güzelleştiren ve canladıran etkisi olduğu kanıtlanmıştır.Cilde olumlu etkileri olan magnezyum ayrıca saçların ve tırnakların güçlü olması için alınmalıdır.

Hamilelikte Magnezyum Alımı

Gebelikte magnezyumun faydaları ve hamilelikte magnezyum alımı çok önemlidir. Magnezyum anne karnındaki bebeğe faydaları olduğu içim magnezyum ağırlıklı beslenmek hem anne adayı için hemde bebek için oldukça önemlidir. Erken doğum riskini ortadan kaldıran magnezyum alımı için doğal yoldan magnezyum içeren besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Hamilelikte magnezyum takviyesi doktor önermedikçe asla yapılamaz sadece doğal yoldan alınması önerilir.

Magnezyum eksikliği nelere neden olur?

  • Osteoporoz (kemik erimesi)
  • Tip 2 diyabet
  • Hipoglisemi
  • Astım ataklarında meydana gelen şiddetlenme
  • Hipertansiyon
  • Depresyon
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Solunum rahatsızlıkları
  • Migren semptomlarında artış gözlenmesi

Magnezyum vitamini ne işe yarar?

Magnezyum enerji metabolizmasındaki çoğu enzim için önemli bir mineraldir. Vücut asit baz dengesinin sağlanmasında yardımcı, kas ve sinir sisteminde etkindir. Kalsiyum minerali ile birlikte çalışır, kalsiyum kasın kasılmasını sağlarken magnezyum da gevşemesinden sorumludur.

Magnezyum sitrat neye iyi gelir?

Magnezyum, yorgunluğun ve bitkinliğin azaltılmasına, elektrolit dengesine, enerji oluşum metabolizmasına, kas fonksiyonuna, protein sentezine, kemik ve dişlerin korunmasına kadar vücudumuzdaki sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine katkıda bulunan önemli bir mineraldir.

Magnezyum hapı kilo aldırır mı?

Yeterli magnezyumunuz olmadan insülin ve glikoz seviyeleri ani şekilde yukarı çıkıyor ve vücudunuz insülini düzgün şekilde kullanamayınca fazla glikoz, yağ olarak depolanıyor. Magnezyum kilo alımına neden olan stresle başa çıkmada yardımcı oluyor.

Magnezyum eksikliği nasıl tedavi edilir?

Magnezyum eksikliğinin giderilmesi için tüketilmesi gereken gıdalar;
  1. Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı..)
  2. Kuruyemiş, tohumlar (kaju, susam, kabak- ay çekirdeği..)
  3. Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye..)
  4. Sebzeler (brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa..)
  5. Deniz ürünleri (somon, uskumru, karides..)

Magnezyum yan etkileri nelerdir?

Aşırı magnezyum tüketiminin yan etkileri
  • Depresyon ve uyuşukluk.
  • İshal, mide bulantısı ve kramp gibi mide-bağırsak sorunları
  • Böbrek problemleri, düşük tansiyon, merkezi sinir sistemi sorunları, kalp durması

Günlük magnezyum ihtiyacı nedir?

Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık % 40- 60’ı vücut tarafından kolay emilir. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın (WHO) ve Almanya Beslenme Enstitüsü’ne (DGE) göre, insan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı vardır.

Magnezyum vücutta birikir mi?

Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar. Normalde erişkinlerin günde 300 mg magnezyum alması gerekir.

Magnesıum citrate ne işe yarar?

Magnezyum sitrat, tuz ve sitrik asit kombinasyonuyla yapılan bir magnezyum preparatıdır. Magnezyum sitrat, ince bağırsakta su ve sıvıları arttırma kabiliyeti sayesinde kabızlığı gidermek ve bağırsakları temizlemek için etkili bir şekilde çalışır.

Magnezyum sitrat Voonka ne işe yarar?

Voonka Magnesium Citrate 200Mg 62 Tablet 62 Tabletlik Cam Şişe Magnezyum *Normal enerji oluşum metabolizmasını destekler. *Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına ve elektrolit dengesine katkıda bulunur.

Vitallexx magnezyum sitrat ne işe yarar?

Ürün İçeriği Bir Tablet İçeriği Magnezyum (Sitrat) 200 mg Ürün Özellikleri Kas ve iskeletle ilgili hastalıkların tedavisinde destekleyicidir. Kronik yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi durumları giderir. Kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Diyabet hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.

Magnezyum kas ve sinir sisteminin çalışmasında etkili mi?

İnsan vücudu için en önemli minerallerden biri olarak kabul edilen magnezyum, asit-baz dengesini düzenlemekten, kas ve sinir sisteminin çalışmasına kadar birçok fonksiyonda rol oynuyor.

Magnezyum oksit ne işe yarar?

Tıp alanında: Magnezyum oksit, tıp alanında müshil olarak hasta kişilere tedavi amaçlı ve bağırsak temizliği içinde​ oldukça sık kullanılan bir maddedir. · Ateşe oldukça dayanıklı olan magnezyum oksit, fırınların yapımında ve ateş tuğlası yapımında kullanılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.