Mikrodermabrazyon İle Cilt Yenileme

Makalede Neler Var?
Mikrodermabrazyon, alüminyum oksit içeren mikro yapıdaki kristal partiküllerin özel bir uygulama ile cildin üst tabakasına püskürtülmesi ile cildin soyulma işleminin gerçekleşmesidir. Bu parçacıklar cildin üst tabakasında sürtünme oluşturarak cildin soyulmasını sağlar. Ardından bir vakum aracılığı ile bunlar cilt yüzeyinden uzaklaştırılır. Bu işleme Mikrodermabrazyon uygulaması denir.
Mikrodermabrazyon Cilde Nasıl Etki Eder?
Mikrodermabrazyon işlemi sayesinde cildin epidermis denilen tabakası belli aşamalardan geçirilerek soyulur. Bu uygulama sonrasında cildin üst yüzeyinde bulunan her türlü iz, yaşa bağlı kırışıklıklar ve cilt lekeleri ortadan kaldırılmış olur. İşlemin en iyi taraflarından biri, işlem sırasında ciltte kan dolaşımı hızlanır ve bu da cildin yenilenmesini daha da hızlandırır. Uygulamanın sonunda ise, ortaya taze, yenilenmiş ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar.
Mikrodermabrazyon uygulaması diğer adıyla cildin yenilenmesi işlemidir. Bu işlemin yapılması genellikle ihtiyaç durumunda değil, belli aralıklarla tekrarlanarak, cildin uzun vadede genç ve diri kalmasının sağlanması için yapılmaktadır. Bu durum da dolayısıyla cildin uzun süre genç kalmasını sağlamaktadır.
Mikrodermabrazyon Uygulaması Kaç Seans Yapılmaktadır?
Mikrodermabrazyon uygulaması en pratik, acı hissettirmeyen ve anestezi gerektirmeyen bir uygulamadır. Uygulama 15 – 20 dakikalık seanslar biçiminde uygulanır ve işlem maksimum 2 haftada bir tekrarlanır.
Mikrodermabrazyon Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mikrodermabrazyon işlemi cildi soyma işlemi olmasından dolayı işlem sonunda ciltte hafif kızarıklıklar ile birlikte belli oranda ödem oluşabilir. Bu belirtiler işlemin hemen arkasından oluşur ve kısa sürede geçer. Kızarıklık geçtikten sonra hafif pullanma ve deri döküntüleri oluşması bir peeling işlemi olması sebebiyle son derece normaldir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken en önemli şey, elle dokunmamak, doğal güneşlenmek ve güneş odası gibi cildi bronzlaştıran uygulamalardan kaçınmak son derece önemlidir. Mikrodermabrazyon işlemi için en uygun zaman sonbahar ve kış aylarıdır.
Mikrodermabrazyon Hangi Durumlarda Yapılan Bir Tedavidir?
Mikrodermabrazyon tedavisinin uygulandığı durumlar şunlardır:
- Sivilceli ciltlerin ve akne lekelerinin giderilmesi
- Mimikler sebebiyle oluşan çizgilerinin giderilmesi
- Yaşlanmaya ve kötü çevre koşullarına bağlı cilt kırışıklıklarının tedavisi
- Yara, yanık ve ameliyat sonrası oluşmuş cilt lekelerinin giderilmesi
- Ciltte oluşan pigmentasyon lekelerinin tedavisi
- Hızlı kilo alıp verme durumlarında oluşan vücut çatlaklarının giderilmesi
Ciltteki açık gözeneklerin sıkılaştırılması ve temizlenmesi ve ölü derinin atılması durumunda çok etkili bir tedavi uygulamasıdır.
Mikrodermabrazyon Hangi durumlarda ve Kimlere uygulanmaz?
Mikrodermabrazyon işlemi, cildin soyulması işlemi olduğundan cilt yüzeyinde yeni oluşmuş bir sivilce veya iltihap olmuş bir aknenin bulunmaması gerekir. Bunun dışında cilt kanseri olan hastalar veya kanser tedavisi gören hastalara da Mikrodermabrazyon işlemi yapılmamaktadır.
Mikrodermabrazyon Tedavisinin Dermabrazyon Tedavisinden Farkı Nedir?
Dermabrazyon cildin cerrahi müdahale uygulanarak üst deri ile birlikte derinin alt katmanlarına kadar soyulup yenilenmesi işlemidir.
Mikrodermabrazyon işlemi ise cildin Alüminyum kristalleri uygulanarak soyulması işlemidir. Cildin gerek yaşa bağlı gerekse olumsuz çevre koşulları etkisiyle oluşmuş yıpranmasını ortadan kaldıran ve kolajen dengesinin sağlanıp tekrardan kolajen üretiminin tetiklenmesini sağlayan bir tedavidir aynı zamanda.
Mikrodermabrazyon tedavisi yeni nesil ve ileri düzeyde cilt soyma işlemidir.
Mikrodermabrazyon İşleminin Uygulanma Aşaması
Uygulama maksimum 30 dakika gibi bir sürede gerçekleşen bir işlemdir. Bir hafta veya 10 gün kadar aralıklarda tekrarlanması iyi bir sonuç alınması açısından önemli olmaktadır. Problemli ciltlerde dermatolog önerisi kapsamında tedavi 15 seansa kadar uygulanabilmektedir. Tedavinin bitiminden sonra Mikrodermabrazyon tedavisini cildin uzun süreli genç kalmasını sağlamak amacıyla belli aralıklarla tekrarlamak faydalı olmaktadır.
Mikrodermabrazyon Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanmaktadır?
Yüzde genellikle yaşa bağlı oluşan kırışıklıkların giderilmesi için uygulanıyor. Vücudun, göğüs dekolte bölgesi ve ellerde oluşan kırışıklık ve pigmentasyon lekelerinin giderilmesi sağlanıyor. Güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda oluşmuş güneş lekelerinin tedavisinde kullanılıyor. Deride kalınlaşma olması durumlarında ve aknelerin oluşturduğu lekeler ve yumuşak doku travmalarına bağlı lekelerin giderilmesinde kullanılıyor. Yağlı ciltlerde cildin PH düzeyinin dengelenmesinde ve yaşlanmayı geciktirmek amacıyla cildin derinlemesine uygulanan bakımında kullanılıyor.
Genel Anlamda Mikrodermabrazyon Tedavisi
Kısaca mikroderm olarak da bilinen tedavi, daha yumuşak, sağlıklı taze bir deriyi ortaya çıkaran bir işlem olmakla birlikte, kolajen üretimini uyaran son derece hassas bir şekilde cildin üst tabakasının soyulması işlemidir. Özellikle yüz bölgesi, olumsuz koşullardan çok çabuk etkilenen, lekeler, ince veya kalın çizgiler mat ve donuk cilt rengi ve güneşin olumsuz koşullarından etkilenen ciltlere dermatologlar tarafından uygulanan bir tedavidir.
Tedavi bitiminde ciltte önemli ölçüde gözle görülür bir yenilenme görülmektedir. Ayrıca, cilt bakımı için kullanılan, nemlendirici kremler ve cilt bakım ürünlerinin cilde daha kısa sürede nüfuz etmesini de sağlamaktadır. Uygulama kısa sürede anestezi kullanılmadan yapıldığından, hasta işlem bitiminde günlük rutin yaşamına kaldığı yerden devam edebilmektedir.
Siyah noktalar ve gözeneklerle ilgili sıkıntıların giderilmesinde uygulanabilecek en kesin çözüm Mikrodermabrazyon tedavisidir.
Mikrodermabrazyon Tedavisi Hangi Ciltlere Uygulanıyor?
Mikrodermabrazyon tedavisi bütün cilt tiplerine uygulanabilen bir tedavidir. Ağrı, sızı ve yan etkilerinin bulunmaması tedavinin en çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Mikrodermabrazyon tedavisinin yan etkilerinin bulunmamasına rağmen, tedaviye dermatologla birlikte karar vermek en doğru yöntemlerden biridir.
Şayet cildinizde, yara izi, mat görünüm, ince çizgiler, sağlıksız görüntü, doğum sonrası ve güneşe bağlı lekeler var ise Mikrodermabrazyon tedavisi sizin için uygun bir tedavidir.
Siyah noktaların çokluğu, tıkanmış gözenekleriniz var ise bu uygulama sizin için uygun bir uygulamadır. Uygulamanın yapılabilmesi için hastane ve ameliyathane koşulları gerekmez. Sterilizasyonu sağlanmış plastik cerrahların muayenehanelerinde, kliniklerde rahatlıkla yapılabilmektedir. Mikrodermabrazyon tedavisi iki farklı cihazlar kullanılarak da yapılmaktadır. Bu cihazların kullanılmasına hekimin kendisi karar vermektedir.
Kristal Mikrodermabrazyon Uygulaması
Bu uygulama tedavisinde, kullanılacak alet, hafif darbelerle aşındırarak parlatıcı etki için kristallerin cildin yüzeyine yayılmasını sağlamaktadır. Hemen beraberinde ise, yayılan kristaller yine aynı cihazla çekilir.
Elmas Uçlu Mikrodermabrazyon Uygulaması
Mikrodermabrazyon uygulamasının bu türünde ise, ucu elmas olan bir alet yardımı ile, cildin üzerindeki ölü derinin hücreleri hassasiyetle aşındırılır ve ardından temizlenir. Bu uygulamanın diğeri ile arasında bulunan fark, bu işlemde hassas göz çevresinde de rahatlıkla uygulanabilir olması ve daha yüksek düzeyde esneklik sağlıyor olmasıdır. Mikrodermabrazyonun uygulamasının uzun süre kalıcılığının sağlanması ve etkisinin arttırılması için bazı durumlarda kimyasal peeling uygulanarak tedavi kombine hale de getirilebilmektedir. Ardından uygulanacak SPF içerikli nemlendirici ile işlem tamamlanmaktadır.
Mikrodermabrazyon tedavisine karar vermeden önce doktorunuzun bu konudaki uyarı ve önerilerinin dikkate alınması, yapılacak işlemin en uygun ve başarılı olmasını sağlamaktadır. Hekim veya plastik cerrah, cildi inceleyerek farklı uygulamalar ve tedavi öneri sunabilir. Bu öneriler, gerek işlem sırasında gerekse uzun vadeli cildin sağlıklı kalmasını sağlayacak öneriler olacağından mutlaka dikkate ve ciddiye alınması gerekmektedir.
Mikrodermabrazyon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle Mikrodermabrazyon uygulaması cildin erken yaşlanmasını önleyen son yıllarda en fazla yapılan işlemlerinden biridir. Mikrodermabrazyon;
- Cildi soyarak yeni bir cildin oluşmasını sağlayan, hücrelerde yenilenme ve kolajen madde üretimini tetikleyen bir uygulamadır. Cildin uyarılması, parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar.
- Cildin yaşlanma etkilerini geciktirir.
- Mikrodermabrazyon uygulaması, hiçbir risk taşımayan, anestezi gerektirmeyen ve hiçbir yan etkisi bulunmayan bir tedavi biçimidir.