Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?  Maydanozgiller grubuna ait olan ve ömrü uzun olan rezene bitkisini boyu, 1-1,5 metreyi bulabilir. Rezenenin tüm kısımları yenebilir olup anason ve meyan kökünü anımsatan hafif bir kokusu vardır. İçeriğinde sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor gibi faydalı minerallerin dışında bolca A ve C vitamini bulunur.

Şifa amacıyla rezenenin yaprakları ile çay yapılırken tohumları ve kökü, gaz giderici olarak kullanılmaktadır. Bir Akdeniz bölgesi bitkisi olan rezenin çayı, rezene yağı, rezene ekstresi, sabunu, merhemi ve şurubu üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların yapımında da yaygın olarak kullanılır.

Rezene çayının faydaları bir çok insanın zayıflamasına , gaz sancılarına , tansiyonuna ve bunun gibi bir çok rahatsızlığına iyi gelmektedir. Halk arasında genel olarak rezene çayı gazı alır diye tabir ederler.

Rezene Çayının Faydaları

Akdeniz bölgesinde yetişen ve rezene bitkisinden elde edilen rezene çayı özellikle bebeklerin gaz problemini gidermek amacı ile kullanılır. Ancak rezene çayı sadece bunlar için değil bir çok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. İşte rezene çayının diğer faydaları;

  • Yüksek tansiyon hastalarının sıklıkla kullandığı rezene çayı yüksek tansiyon durumlarında tansiyonun düşmesi için kullanılır.
  • Bir çok göz hastalığını iyileştirici etkiye sahiptir. Göz yorgunluğu , göz tansiyonu, bulanık görme gibi…
  • Midede biriken gazların dışarı rahatlıkla çıkmasını sağlar.
  • Libido seviyesinde artış sağlar ve cinsel isteği arttırır.
  • Öksürüğü keser ve rahatlatır.
  • Sindirim sistemi bozukluğunda , kabız durumlarında mideye yardımcı olur.
  • Diş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Rahim kasılmaları ve spazmları geçirir.
  • Emziren annelerin sütünü arttırır ve sütü daha sağlıklı hale getirir.
  • Vücutta biriken toksinleri atar ve vücuttaki fazla suyu dışarı atmaya yardımcı olur.
  • Kolik bebeklerin yatışmasını ve uyku düzenini sağlar.
  • Bağırsakları temizler ve rahatlık verir.
  • Safra üretimine katkıda bulunur.
  • Rezene çayı vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir.
  • Mide kasılmalarını engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek daha sağlıklı olmanızı sağlar.
  • Kasların gevşemesini sağlayan Rezene Çayı Uykusuzluğa da iyi gelir.

Rezene Çayı Zayıflatır mı?

Rezene çayı iştahınızı dindirmede sizlere yardımcı olacak bir bitkidir. İçtikten sonra daha geç acıktığınızı ve yağlarınızın daha fazla yakıldığını sizlerde hissedeceksiniz ve metabolizma hızlandırıcı etki bulunduğundan kilo vermenize yardımcı olur.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir fincan kaynamış su içerisine 1,5 çay kaşığı rezene atılır ve 10 dakika demlenmesi beklenir.

Eğer rezene yerine rezene tohumu kullanıyorsanız rezene tohumlarını ezmemeye dikkat etmelisiniz. Demlenen rezene çayını bir fincana alarak tüketebilirsiniz.

Rezene çayı veya rezene tohumunu hemen hemen tüm aktarlardan satın alabilir ve kullanabilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu Rezene Çayı Tarifi

İbrahim Saraçoğlu nun rezene çayı tarifi ise şu şekildedir;

1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atılarak yaklaşık olarak 10–15 dakika kadar demlendikten sonra ılık olarak tüketmesi tavsiye edilir. Fazla tüketimini zararlı olacağı söyleniyor. Diğer rahatsızlıklar için ise aynı şekilde demlenerek içilir.

Rezene Çayının Zararları

Rezene çayının hiç bir zararı yoktur. Sadece çok fazla tüketildiğinde zarar verebilir. Bu zararda en fazla mide bulantısı ve midede ağrı yapar. Bunun dışında nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kusma ve akciğer ödemi dışında hiç bir yan etkisi bulunmaz.

Rezene çayı en çok anne sütünü arttırması hususunda kullanılır. Aynı zamanda emziren anneler rezene çayı kullandıklarında bebeklerinde rahatlık görürler. Rezene çayı bebeğinde gazını alırken aynı zamanda kolik bebeklere de önerilir.

Rezene Yağı

Hemen hemen her türlü formalarda bulunan rezene yağ olarak da piyasada bulunmaktadır. Önemli olan rezene yağını alırken, ürünün doğal olmasıdır. Doğal olan ürün sağlığınız açısından hem daha iyi hemde daha iyi sonuçlar almanıza katkı sağlayacaktır. Rezene yağının belli başlı faydalarını sizler için aşağıda derledik;

Antiseptiktir: Yaralarda kullanılması, yaralarda oluşabilecek bakteriyel rahatsızlıklara karşı önlem alır.

Kansızlığı gidermeye yardımcı olur: İçeriğinde barındırdığı Demir hemoglobinin ana bileşenini oluştururken, histidin hemoglobin üretimini teşvik eder.

Bağırsak solucanlarını öldürür: Genelde bağırsak parazit ve solucanlarına yakalanmış çocuklarda, parazit ve solucanları öldürmek için kullanılan etkili bir silahtır.

Cilt sağlığında kullanılır: Güçlü bir nemlendirici ve besleyici özelliğe sahip olan rezene yağı, cilt üzerinde oluşan yaralanmalarda ve sivilceler de hızlı bir iyileşme gösterir.

Üst solunum yollarında da kullanılır: Soğuk algınlığı ve bununla beraber gelişen hastalıklara iyi gelen bu yağ, balgam söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Mantarla mücadele eder: Tırnak, deri ve saç dökülmeleri ile birlikte Candida gibi ortak maya enfeksiyonlarına karşı etkili bir bitkisel yağdır.

Spazmla mücadele eder: En önemli özelliklerinden bir tanesi olan, Rezene yağının bebeklere faydaları kullanıcılarının oldukça olumlu yönde dönüş sağlamasına neden oluyor.

Kilo vermeye yardımcı olur: Rezenenin iştahı bastırma özelliği bulunmakta olup, metabolizmayı hızlandırıcı bir etkisi bulunur. Rezene çayı zayıflatır.

Anne sütünü artırır: Östrojen hormonunu artmasına sebep olarak anne sütünün artımına sebep olur. Ayrıca bu bitkiyi kullanan annelerin, sütünden bebeklerine geçecek olan rezene, bebeğin daha rahat uyumasına ve gaz sıkıntılarının giderilmesine yardımcı olur.

Kanı ve vücudu temizler: İdrar üretimini fazla arttırdığından dolayı vücuttan zehirli madde atımını sağlar. Bu nedenle, kan ve böbrek temizlenir ve verimliliği artar.

Beyin işlevlerini artırır: Odaklanma ve dikkat dağınıklığı olan kişilerin odalarına bir miktar rezene yağı damlatarak veya ellinize aldığınız bir miktar reze yağını koklamayı deneyebilirsiniz. Bu gibi hastalar üzerinde denenmiş olan bu yağ, olumlu sonuçlar vermektedir. Rezene tohumunu aktarlardan elde edebilirsiniz.

Rezene Kullanıcı Yorumları

Rezene yağını kullananlar, Rezene Çayını Kullananlar ve rezeneyi farklı formlarda kullanan kişilerin rezene hakkındaki görüşleri şu şekildedir:

  • Rezene bilinen en eski spazm çözücülerden biridir. Hazım sistemi rahatsızlıklarında kullanılır. Bebeklerin gaz sancılarını alır. Anne sütünü artırdığını söylenir. Öksürüklerde balgam söktürücüdür. İltihap giderici etkisi de olan rezene solunum yolları rahatsızlıklarında kullanılır.
  • İçtiğimde, insanı mayıştıran, sakinleştiren ve Rezene uykuyu getiren bir bitki olduğunu anladım. Rakı gibi kokması en bilindik özelliğidir ve ancak asıl numarası rezene mide rahatlatıcı bir çay olmasıdır.
  • Rezene diüretik bir çaydır. Lakin sık kullanıldığı takdirde bünyenin çaya alışması sonucunda artık ilk içmeye başladığınızdaki gibi etkili olmayabilir. bitki de olsa, çoğu zarar, azı karardır.
  • Karındaki en ufak şişliğe dahi tahammül edemeyen, şişlik hissiyle beraber anında sinir harbi yaşayan bünyelere ilaç olan çaydır.
  • mrb benim oğlum çok ıkınıyordu ve gazını çıkaramıyordu. Doktor milupa rezene çayını önerdi. Her gün içirdim ve paket bitene kadar günde bir kere 120 gram yaptım ama faydasını çok gördüm Rahatlatıyo uykusu da düzeliyor öneririm.
  • Bebeğimde ıkınma sorunu var ve bu gün 21 günlük oldu.
    Dün gece gaz sancısı çok fazla oldu ve bir türlü susturup uyutamadım; mecburen evde milupanın emziren anneler için olan rezeneli çayından hem kendim içtim hemde biberonla bebeğime içirdim.
    İnanamadım; çünkü 5 dakika içinde uyudu ve normalde 1 saatte uyanan oğlum 3 saat deliksiz uyudu.
  • Anne sütünü artırmada rezene çayı çok etkilidir. Ayrıca göğüslerin büyümesinde etkili olduğu rivayet ediliyor.

Son olarak rezene ve diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışarak kullanmanız önerilir.

İlginizi çekecek makaleler;

Adaçayının Cilde ve Saça Faydaları

Bitkisel Çayların Faydaları ve Zararları

Maydanoz çayı nasıl yapılır?

Ahmet Maranki Karanfil Çayı Tarifi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.