Saç Dökülmesinin Çeşitleri?

Saç Dökülmesinin Çeşitleri?

Çoğunlukla erkeklerde görülen bir sorun olan saç dökülmesi bazı durumlarda kadınlarda ve gençlerde de ortaya çıkmakta ve günümüzde çağın en önemli problemlerinden biri olmaktadır. Dünyada her üç kişiden birinde görülen saç dökülmesi, farklı çeşitlerle ve nedenlerden dolayı oluşmakta ve farklı yöntemde tedaviler uygulanıyor.

Kalıcı saç dökülmesi ve geçici saç dökülmesi olmak üzere iki ana başlıkta incelenen saç dökülmesi çeşitleri, kendi içerisinde de problemin seyri ve nedenleri yönünden kategorilere ayrılıyor. Saç dökülme çeşidini öğrenmek, tedavi uygulaması için önemli olmakta ve olumlu sonuç almak isteyen kişilerin hangi çeşitte bir saç dökülmesi problemi yaşadığını bilmesi gerekmektedir.

saç dökülmesinin çeşitleri

 

Kalıcı Saç Dökülmesi ve Çeşitleri

Erkek tipi dökülme, kadın tipi dökülme ve kalıcı bölgesel dökülme olmak üzere 3 tipte görülen kalıcı saç dökülmesinde bu çeşitlerin en önemli ortak özellikleri dökülen saçın tekrar çıkma ihtimalinin olmamasıdır. Günümüzde yapısının bozulmasından dolayı saç köklerinin zayıflamasına bağlı olarak dökülen saçların tekrar çıkmasını sağlayan herhangi bir tedavi mevcut değildir.

Dökülme hızını yavaşlatmak şeklinde birtakım tedbir amaçlı saç sıklaştırma gibi çeşitli teknikler bulunmakta ve bu teknikler sayesinde saçın dökülmesi biraz daha gecikiyor. Ayrıca saç ekimi tekniği son dönemlerde önemli ölçüde tercih edilen bir yöntem olmakta ve bu yöntem sayesinde saçın doğal görünümünü kaybetmeden uzman hekim tarafından saç ekimi gerçekleştiriliyor.

Erkek Tipi Dökülme (Androgenetik Aleopesi)

Kalıcı saç dökülmesi çeşidi olan erkek tipi dökülme, en yaygın olan saç dökülme türüdür. Fazla salgılanan erkeklik hormonu olan androjenden dolayı kendini gösteren bu dökülme tipi, androjen hormonunun kılcal damarların daralmasına neden olması ve saç köklerinin zaman içerisinde küçülerek tüy şeklini almasıyla ortaya çıkmaktadır. Erkek tipi dökülmenin özellikleri;

  • Alın bölgesinde başlayan dökülme, tepe noktasıyla devam etmektedir.
  • Dünyada en çok karşılaşılan saç dökülme çeşididir.
  • Bazı durumlarda kadınlarda da görülebilen bir saç dökülme tipidir.
  • Genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.
  • Kalıcı olmaktadır.
  • Genellikle 20’li yaşlarda başlamaktadır.
  • Herkeste aynı dökülme seyri gözlemlenmektedir.

Yukarıda sayılan özellikler saç dökülmesinin en belirgin özellikleridir.

saç dökülmesi erkek tipi

 

Kadın Tipi Dökülme

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesi olası bir saç dökülme çeşidi olan kadın tipi dökülme, genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmakta ve çoğunlukla kadınlarda görülüyor. Saç köklerinin gelişiminin durmasıyla birlikte oluşan bu çeşit, köklerin büyüme gerçekleştirmemesi sonucunda kalıcı olarak saç dökülmesinin yaşanmasına neden olmaktadır. Uyuma fazı olarak adlandırılan saç yapısından kaynaklı saçın büyüme döngüsünün dinlenmesinden dolayı saç kılının uzamaması ve saçların seyrekleşerek dökülmesi olarak kendini gösteriyor. Kadın tipi dökülmenin erkek tipi dökülmeden farkı ise saç tellerinin yerine yeni ve sağlıklı saç tellerinin uzamaması sonucu dökülme gerçekleşiyor.

Kadın saç dökülmesi

 

Kadın Tipi Dökülmenin Özellikleri

Kalıcı olmasının yanında genetik faktörlerden kaynaklı ortaya çıkan kadın tipi dökülme, saç köklerinin eşit bir şekilde seyrelmesi ve azalmasıyla başlıyor. İnce telli ve seyrek görüntüdeki saçlar, bir süre sonra iyice azalarak kafa derisinin görülmesine neden oluyor. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir çeşit olan kadın tipi görülme, erken yaşlarda başlamakta ve erkek tipine göre çok daha ağır ilerleme gösteriyor. Uyuma fazından dolayı ortaya çıkan bu dökülme tipi, yaşa bağlı olarak daha çok ilerlemekte ve saç köklerinin cm2 başına 20 – 30’a kadar düşüş göstermesi gözlemlenebiliyor.

Kalıcı Bölgesel Dökülme

Kafa derisinde yer alan yanık, yara gibi durumların bulundukları bölgenin saç köklerine kalıcı hasar vermesi sonucu ortaya çıkan bir sorun olan kalıcı bölgesel dökülme, bu sorunların verdiği zarardan dolayı bulunulan bölgede tekrar saç uzaması mümkün olmamaktadır. Ayrıca literatürde aleopesi hastalığı olarak geçen ve halk arasında saçkıran olarak bilinen bölgesel dökülme çeşidi de bulunmaktadır. Bazı durumlarda kalıcı, bazı durumlarda ise geçici bir dökülme sorunu olan saçkıran, saçların belirli bir bölgede yuvarlak demir para şekline benzer bir şekilde dökülmesi olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavisi mümkün olan saçkıran, bazı durumlarda kalıcı olmakta ve ömür boyu sürebilmektedir. Ayrıca bölgesel dökülmeler kadınlarda da erkeklerde de görülebilmektedir.

kalıcı bölgesel dökülme

 

Geçici Saç Dökülmesi ve Çeşitleri

Hormonsal kaynaklı, hastalık ve tedavi kaynaklı, beslenme bozuklukları kaynaklı – ve stres kaynaklı – olmak üzere 4 başlıkta incelenen geçici saç dökülmeleri, birçok nedenle ortaya çıkmakta ve dönemsel olmaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesi muhtemel olan geçici saç dökülmeleri, nedene bağlı olarak bir dönem ortaya çıkmakta ve neden olan durumun sona ermesiyle tekrar düzelmesi ve saçın eski haline gelmesi mümkün olan dökülme çeşididir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkmakta olan bu dökülme çeşitlerinde fizyolojik veya psikolojik nedenler etkili oluyor.

Hormonsal Kaynaklı Dökülmeler

Vücutta hormonsal dengesizliklerin meydana gelmesiyle birlikte ortaya çıkan saç dökülmesi, dönemsel olarak oluşmakta ve bu hormonal bozuklukların çeşitleri değişiklik göstermektedir. Bazı dönemler yaşanan birtakım sorunlar nedeniyle vücudun yaşadığı bu dengesizlik saç köklerine de zarar vermekte ve uygun müdahale sayesinde daha çabuk iyileşme görülmesi mümkün olmaktadır. Çeşitli hastalıklar, hamilelik ve menopoz dönemi gibi farklı dönemlerde ortaya çıkması muhtemel olan hormonsal kaynaklı dökülmeler, kişisel farklılıklar ve özelliklerden kaynaklı bu özel zamanlarda herkeste farklı seyrediyor. Tiroit hormonlarının az çalışmasıyla ortaya çıkan dökülmeler, geçici olmakta, kendi kendine iyileşebilmek de ve tercihe göre doktor kontrolünde hormon testleriyle tedavi de sağlanıyor.

Hastalık ve Tedavi Kaynaklı Dökülmeler

Bazı hastalık çeşitleri saç dökülmesine neden olmakta ve bu hastalığın iyileşmesi durumunda saç dökülmesi sorunu da çözüm bulabilmektedir. Geçici olarak yaşanan bu dökülmeler, hastalığın iyileşmesine bağlı olarak kısa bir sürede tekrar saçın çıkmasını sağlamakta ve hastalığın çeşidine göre bu sorunun seyri de farklılık göstermektedir. Saçkıran gibi saçın yapısından kaynaklı bir dökülme sorunun yanında yaşanan başka bir hastalık da saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Ancak bu dökülmelerin nedeni tam olarak bilinmediği takdirde ise doktora gitmek önemlidir. Ayrıca kemoterapi gibi kanser tedavisi veya bazı ilaç kullanımları da bu süre zarfında geçici olarak saç dökülmesine neden olmaktadır.

Beslenme Bozuklukları Kaynaklı Dökülmeler

Daha çok kadınlarda ortaya çıkan bir sorun olan beslenme bozuklukları kaynaklı saç dökülmeleri, saç köklerinin yeterli beslenememesinden dolayı oluşmaktadır. Saç kökleri kılcal damarlar vasıtasıyla vücudun damar sistemine bağlanmaktadır. Bu damar sistemiyle besin maddeleriyle saçın beslenmesi sağlanmaktadır. Dengesiz ve yetersiz beslenilmesi halinde ise saçlar da beslenemediği için dökülmeler meydana gelmektedir. Yapısal olarak hassas olan saç kökleri, kişinin yetersiz beslenmesi halinde hızlı bir şekilde olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenle güçlü ve sağlıklı saç yapısına sahip olmak için saçı besleyen besinleri tüketmek büyük önem taşıyor.

Stres Kaynaklı Dökülmeler

Stresli bir hayat, kişinin sağlığını hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan olumsuz önde etkilemektedir. Vücudun yapısını etkileyen stres, birçok hastalık ve sorunun da kaynağını oluşturmaktadır. Bu sorunlardan biri olan saç dökülmesi, bazı durumlarda stres kaynaklı olarak kendini göstermektedir. Geçici bir sorun olarak meydana gelen stres kaynaklı dökülmeler, acı bir olay, sevilen birinin kaybı, travma gibi zor durumlarda ortaya çıktığı gibi bazı dönemlerde olağan stresin aşırı hale gelmesinden kaynaklı da olabilmektedir. Kalıcı veya geçici olma ihtimalinden dolayı bu durumda doktora başvurmak önemlidir. Tedaviye başlamak ve olumlu bir sonuç almak, stres faktörünün ortadan kalkmasıyla çok daha etkili oluyor.

Çocuklarda Saç Dökülmesi

Saç dökülme çeşitlerinden biri olan çocuklarda saç dökülmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Yetişkinlerdeki sorunlara benzer sorunlar nedeniyle ortaya çıkması olası bir problemdir. Psikolojik faktörlerin yanı sıra enfeksiyon, mantar gibi sebeplerin de olabileceği saç dökülmelerinde deri hastalıkları ve genetik faktörler de değerlendirilmelidir. Özellikle genetik faktörlerin etkili olduğu çocuklarda saç dökülmelerinde, vitamin ve mineral eksiklikleri de neden olabilmektedir. Damar tümörleri ve kan hastalıkları gibi sebeplerin yanı sıra çocukların saç yolma alışkanlıkları da bu sorunu ortaya çıkarmaktadır. Bu durumun gözlemlenmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurmak ve gerekli tedaviye başlamak önemlidir.

 

Saç dökülmesi ile ilgili aşağıda hazırladığımız konsept yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Saç Dökülmesine Bitkisel Çözümler

Saç Dökülmesine Doğal Çözüm

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesine İyi Gelen Şampuanlar

Saç Dökülmesine Karşı En Etkili Saç Kürü

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.