Saç Dökülmesinin Sebepleri

Saç Dökülmesinin Sebepleri

Bir çok insanın başlıca dertlerinden birisi olan saç dökülmesinin sebeplerini sizlerle paylaşmak istedik. Uzmanlar, günde 50 veya 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu ancak 50 veya yüzden fazla saç dökülmesinde problemlerin olduğunu söylüyorlar.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Sebepleri?

Saç dökülmesi yaş, cinsiyet, kalıtsal faktörler, sağlık sorunları ve çevresel faktörler gibi birçok sebepten ötürü gözlemlenebilir. Saç dökülmesi bir hastalık olduğu gibi aynı zamanda başka rahatsızlıkların belirtisi de olabilir.

Saç dökülmesinin ilerleyen döneminde görülen seyrelme ve kellik kişide özgüven kaybına, dolayısıyla sosyal hayatında problemler yaşamasına sebep olur. Karşılaşılan bu sorunlar ilerlerse psikolojik travmalara dahi sebep olabilmektedir. Saç dökülmenizin ciddi olduğunu düşünüyorsanız bir an önce bir uzmana danışın.

 

Sağlıklı bir kafa derisinde ortalama 100.000 adet saç kökü bulunur. Saç köklerinin düzenli olarak yenilenmesinden dolayı günde 50 ila 100 saç telinin dökülmesi gerekmektedir. Saç yıkanırken, taranırken, düzeltirken görülen saç dökülmelerinde panik yapılmamalıdır. Bu dökülmelerin saç köklerinin sağlıklı bir şekilde yenilenmesi için yaşanması gerekmektedir. Mevsimsel değişimler ile geçici olarak bu dökülmelerin 2 katına kadar attığı görülmektedir.

Bu dökülme sonrası saçın eski halini alması 2 ayı bulabilir. Bu durumda panik yapılmamalı, mevsime özel saç bakımlarıyla dökülmenin verdiği cansızlık azaltılmaya çalışılmalıdır. Bir gün içerisinde dökülen saç teli sayısının maksimum 150 olması gerekmektedir. Bu miktar sınır kabul edilir. Daha fazla dökülme görüldüğünde ise saçlar eski canlılığını kaybeder ve güçsüzleşir. Bu güçsüzlük saç köklerini etkiler bu yüzden bölgesel seyrelmeler başlar ve ilerleyen dönemlerde kelleşmeler görülür. Seyrelmeler başladıktan sonra bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir. Dökülmenin sebebi sadece bir geçiş dönemi olmayıp, ilerleyen dönemlerde kelliğe sebep olabilir. Saç dökülmenizin nedenini tespit etmek için uzman kontrolünde analiz yaptırılmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Saç dökülmenizde artış olup olmadığını siz de evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle anlayabilirsiniz. Saçlarınızı en az iki gün yıkamadığınız bir günde, parmaklarınızı başınızın ön kısmından arkaya doğru gezdirin. Elinizde kalan saç teli sayısı 15’in üstündeyse saç dökülmesini ciddiye almanız gerekmektedir. Saçlarınızın temiz olduğu bir günde ellerinizi saçlarınızda dolaştırınca 4-5 telden fazla geliyorsa ve duşta sürekli bir dökülme yaşanıyorsa dökülmenizi takibe almanın zamanı gelmiş demektir.

Saç dökülmesi hem kadınlarda hem erkeklerde farklı bölgelerde farklı sebeplerden ötürü görülebilmektedir.

Kadın tipi saç dökülmesi ve erkek tipi saç dökülmesi tıbbi olarak ‘Androgenetik Alopesi’ olarak adlandırılmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinde saç çizgisinde gerileme ve saçın ön hattında seyrelmeler görülür. Dökülme şakaklar ve alın bölgesindeki saçların dökülmesiyle başlar, tepelerin seyrekleşmesi ile devam eder. Kadın tipi saç dökülmesinde ise erkeklerden farklı olarak saç çizgisinde bir değişim olmayıp dökülme tepeden çevreye doğru görülür.

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri

Saç dökülmesinin başlıca nedenlerini şöyle bir sıralayacak olursak;

  • Uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanımı
  • Saçlarınızı yıpratacak saç bakım ürünlerinin kullanımı
  • Boya, düzleştirme, perma, renk açma gibi işlemler saçınızı dökecektir.
  • Saçınızı çekecek toka veya saç şekillerinden kaynaklı (at kuyruğu gibi) saç şekilleri

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri

  • Kadınların saçları erkeklere oranla daha uzun olduğundan ve uzun saçların bakıma ihtiyacı olduğundan , kadının erkeğe göre çok daha fazla saçı dökülür.
  • Saçların ve saç derisinin bakımsız , vitaminsiz kalmasından dolayı dökülür.
  • Sinir ilacı , anti-depresanlar ve travmatik dönemler sonucunda saç dökülmesi yaşanabilir.
  • Saçların düzenli olarak yıkanmaması sonucunda saçlarda dökülme yaşanır.
  • Kadınlarda genel olarak menapoz döneminde görülür.
  • Dengesiz beslenme durumunda
  • Hormon dengesini bozacak ilaç kullanımında
  • Saçlarda kepek veya bitlenme gibi durumlarda ve sonrasında
  • Doğumdan önce ve sonrasında
  • Hatalı fön kullanımında
  • Aşırı strese girilen durumlarda

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri

  • Aileden irsi olmak
  • Saçlara bakmamak
  • Saçların düzenli olarak yıkanmaması sonucunda
  • Saçlara her gün jöle , briyantin ve saç spreyi kullanmak
  • Yağlı saçlara sahip olup , bakımını yapmamak

Saç Dökülme Şekilleri

Alopesi Areata : Bu saç dökülme şeklinde resimde de gördüğünüz gibi yuvarlak bir halka şeklinde dökülmeler meydana geliyor ve saçın bir kısmı dökülüyor. Bu tip saç dökülmesinin nedeni bilinmemekle beraber bazı aloğesi areata saç dökülmesi vakalarında saç daha sonradan da çıkabiliyor.

Doğum sonrası saç dökülmesi : Gebe olan bayanların saçları büyüme evresini biraz daha seri tamamlar. Bu nedenle hızla büyüyen saçlar doğum sonrasında bir duraksama dönemine girer ve bu duraksama döneminde doğum sonrası saç dökülmesi yaşanır. Özellikle doğumdan 1 ay ile 3 ay sonrası saç dökülmesi daha sık yaşanır.

Troid hastası saç dökülmesi : Uzmanlar, troid hastalığı olanların, troid bezlerinin fazla veya az çalışmasından dolayı yani normal çalışamaması sonucu saçların döküldüğünü belirtiyorlar.

Protein eksikliği ve saç dökülmesi : Bildiğiniz gibi saçların beslenmesi ve sağlıklı olabilmesi için protein şarttır. Saçın beslendiği maddelerin arasında protein çok önem taşır. Uzmanlar, vücudunuzdaki protein oranını dengelemediğiniz zamanlarda saç dökülmelerinin yaşanacağını belirtiyor. Aynı zamanda yeterli miktarda protein alındığında saçlarınızın eski haline geleceğini söylüyorlar.

Saç koparma hastalığı (Trikotilomani): Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.

Saç dökülmesi neredeyse her bireyde görülen ve erken tespit ile gerekli tedavi uygulanmadığında kellikle sonuçlanabilen bir hastalık çeşididir.

Saç Dökülmesinin En Yaygın 8 Nedeni

  • Genetik

Saç dökülmesinin en önemli ve temel sebebi kalıtsal faktörlerdir. Androjen hormonlarının etkisi ile görülen bu dökülmeler kadınlarda, erkeklere kıyasla daha ileri yaşlarda başlar. Yinde kadınlarda hormonal sebeplerden dolayı görülen saç dökülmeleri erkeklerdeki gibi kelliğe sebep olmaz. Saç kökleri zayıflar, saçlar incelir ve seyrekleşir. Bu tip dökülmelerde ani saç kayıpları gözlemlenmez. Kökü zayıflayan saç dökülür ve yerine gelen saç teli çok daha incedir. Bu sebepten özellikle tepe bölgesinde gözlemlenen seyrelmenin fark edilmesi uzun zaman alabilir. Menopoz gibi androjen hormonunun normalin üzerine çıktığı istisnai durumlarda ise erkeklerde olduğu gibi şakaklarda açılma görülebilir.

  • Vitamin Eksikliği

Düzenli vitamin ve mineral alımı cilt için gerekli olduğu kadar güçlü ve sağlıklı saç köklerine sahip olmak için en önemli faktörlerden biridir. Vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda saç dökülmesinin görülmesi kaçınılmazdır. Demir, çinko, folik asit, biotin, B12, D vitamini ve A vitamini eksikliği sonucu saç kökü beslenemez. Saç dökülmesi özellikle demir eksikliğinin en önemli sonuçlarından biri kabul edilir. Nadiren de olsa yüksek dozda A vitamini almak da saç dökülmesine sebep oluyor. Doğru beslenmeye ek olarak bir uzmana danışarak ihtiyacınıza uygun vitamin takviyesini alabilirsiniz.

  • Stres

Aşırı stres ve bunun tedavisi olarak kullanılan depresyon, anksiyete ve çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar, vücuda zararlı olan çeşitli hormonları tetikleyerek vücudun iç dengesini bozup saç köklerine giden vitamin ve mineralleri etkileyerek engeller ve dökülmeye sebep olur. Bireyin hem psikolojik hem de dermatolojik olarak destek alması gerekmektedir. aksi takdirde ilerleyen dönemlerde strese bağlı dökülmeler yerini kalıcı dökülmelere bırakabilir.

  • Ergenlik

Günümüzde görülen saç dökülmelerinin birçoğu ergenlik döneminde başlıyor. Ergenlik döneminde görülen saç dökülmelerinin en önemli sebebi stres. Buna ek olarak sağlıksız beslenme, ani kilo alınıp verilmesi ve bunlar sonucunda oluşan vitamin ve mineral eksiklikleri ergenlik döneminde görülen saç dökülmelerinin başında gelmektedir.

  • Yanlış Beslenme

Düzenli fast food tüketimi, tek tip beslenme, sürekli aç kalma, yüksek miktarda karbonhidrat tüketmek gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları; kilo vermeye yönelik hazırlanan vitaminsiz diyetler saç kökünün ihtiyacı olan vitamini almasını engeller ve bu saçın gelişiminin durmasına, beraberinde de dökülmesine sebep olur. Saçın sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan ve saç kökünde bulunan keratin maddesinin salgılanması için temel vitamin, mineral ve proteinin vücutta yeterli miktarda bulunması gerekmektedir. Bilinçsizce uygulanan bu diyetlerin birçoğunda vücut yeterli protein almayabilir, bu da saçın gelişmesini engeller.  Ani ve aşırı kilo kayıpları, anoreksi ve bulimia gibi yeme bozuklukları görülen bireylerin vücutlarında yetersiz demir, vitamin ve mineral bulunmasından ötürü ani ve aşırı saç dökülmesi görülür. Bu sorunlardan herhangi birine sahip olan bir bireyin acilen bir uzmana danışması ve destek alması gerekmektedir.

  • Hormonal Değişimler

Hamilelikte saçlar anajen yani gelişme hormonunun tetiklenmesi ile gürleşir ve sayısı artar. Doğum sonrasında gözlemlenen saç dökülmeleri ise vücutta bulunan hamilelik hormonunun yerini östrojen hormonuna bırakmasıyla gerçekleşiyor. Doğumdan sonra ilk 3 ay yoğun saç dökülmesi normal kabul ediliyor. Aynı şekilde menopoz ile birlikte vücutta bulunan östrojen hormonu seviyesi değişir. Bu değişim sonucu saçların yaklaşık %80’inde incelme görülür. Düzenli uygulanan östrojen tedavisi ile bu incelmenin önüne geçilebilir.

  • Hastalık ve İlaç Kullanımına Bağlı Dökülmeler

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, kan inceltici ilaçlar, gut ve tiroit hastalıklarında kullanılan ilaçlar, fazla oranda A vitamini kullanımı, psikiyatrik tedavide kullanılan ilaçlar, zayıflama hapları, insülin direnci ilaçları, doğum kontrol hapı kullanımı ve vücut geliştirmede kullanılan steroidler bağışıklık sistemine dolayısıyla vücut hücrelerine zarar verdiği için saç dökülmesine neden olabilir.

  • Dış Etkenlere Bağlı Saç Dökülmesi

Hava kirliliği, mevsimsel değişimler, aşırı sıcak ve nemli havalar saç köklerine zarar verdiği için saç dökülmesine sebep olur. Aynı zamanda evde gerçekleştirdiğimiz hatalı bakım uygulamaları da saç köklerinin zarar görmesine neden olabiliyor. Sık sık saç yıkamak, gereğinden fazla şampuanlamak, sık sık saç boyatmak, perma yaptırmak, saçı şekillendirmek adına kullanılan düzleştirici ve fön makinesi gibi cihazlar da aktardıkları aşırı ısıdan dolayı saç köklerine zarar verir ve yıpratır.

Saç dökülmesinin önüne geçmek için öncelikle bir uzmana başvurup saç analizi ve kan tahlili yaptırmak gerekiyor. Saç dökülmesinin sebebi öğrenildikten sonra gerekli tedaviye başlanılmalıdır. Saç derisine uygulanan lokal tedavi, vitamin ve besin takviyesi, ilaç tedavisi ile dökülme engellenebilir ya da azalabilir. Saç dökülmesinin ilerlediği ve kelleşmenin görüldüğü durumlarda ise özgüveninizi geri kazanmak için birçok kişinin tercih ettiği saç ekim uygulamasından faydalanabilirsiniz.

  • Irsi saç dökülmesi

Aileden dolayı (baba, anne, dede, babaanne, anneanne,) gibi ırsi saç dökülmeleri de olabiliyor. Bu durum saç dökülmesinde yaşanan en sık olaylardan birisidir. Irsi saç dökülmesinde kadınlarda tam olarak kellik olmasa da erkeklerde bu durum kelliğe kadar gidebiliyor.

Peki ırsi saç dökülmesinin çaresi yokmu? Tabiki var ancak bunu en başta doktora sormanızda yarar var. Irsi saç dökülmesi genellikle 20 li yaşlarda başlayıp 30 yaşlara doğru daha çok artmaktadır.

Saç Dökülmesinde Ruh Hali

Saç dökülmesi yaşayan kişiler kendilerini strese sokarlar. Aslında stres saç dökülmesinin daha da artmasını sağlar. Saçı dökülen bir bir kişi hem fiziksel hemde ruhsal olarak kendini zayıf görür. Günümüz teknolojisinde saç dökülmesinin tam olarak neden olduğu henüz bilinemiyor ancak saç dökülmesinin çözümü var.

Sağlıklı bir insanın saçlarının %90’ı devamlı uzama halindedir. %10’u ise daha uzun süre içerisinde uzama evresini tamamlar. Biz buna saç döngüsü de diyebiliriz. Uzun süre içerisinde çıkan saçların bir kısmında dökülme meydana gelir. Dökülen saçların yerine yenileri çıkar.

Saç dökülmesi için tedbirler

  • Saçınızın dökülmesini istemiyorsanız, alacağınız tedbirlerden en başta fırça yerine geniş ağızlı veya düz uçlu taraklar kullanın.
  • Saçlarınızı şampuanladıktan sonra taramayı ihmal etmeyin. Saçın en iyi besleneceği zaman o zamandır.
  • Saçlarınızı kuruturken havlu ile bastıra bastıra kurulmayın.
  • Herkesin önerdiği şampuan veya kozmetik ürünleri kullanmayın!

Sizlere daha önce paylaşmış olduğumuz saç dökülmesine iyi gelen şampuanlar adlı yazımızdan saç dökülmesine karşı şampuan seçiminizi değiştirebilirsiniz.

Saç dökülmesi ile ilgili aşağıda hazırladığımız konsept yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Saç Dökülmesine Bitkisel Çözümler

Saç Dökülmesine Doğal Çözüm

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesine İyi Gelen Şampuanlar

Saç Dökülmesinin Çeşitleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.