Serbest T3 Nedir, Yüksekliği Belirtileri, Nasıl Düşürülür Ve Normal Değeri Ne Olmalıdır?

Serbest T3 Nedir, Yüksekliği Belirtileri, Nasıl Düşürülür Ve Normal Değeri Ne Olmalıdır?

Serbest t3, tiroid bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Tiroid bezi, gırtlak çıkıntısının hemen altında bulunan bir salgı bezidir ve asal vazifesi hormon salınımıdır. Vücudun, enerjiyi kullanış biçimi ve düzenini ve diğer hormonlarla olan etkileşimini kontrol eder. Tiroid bezi, triiyodotironin adı verilen t3 ve t4 hormonlarını üretir. Bu hormonlar vücut ısısını, kalp atım hızını ve metabolizmayı düzenler.

Serbest T3 Nedir?

Kandaki t3 ve t4 hormonları bazı proteinlere bağlanırlar. Proteinlere bağlanan tiroid hormonlarına total t3 ve total t4 adı verilir. Kanda buluna tiroid hormonlarının çok az kısmı hiçbir proteine bağlanmasan serbest hareket eder. Bunlara da serbest t3 ve serbest t4 hormonları adı verilir. Tiroid bezinin çalışma durumunu en verimli yansıtan testler, serbest tiroid hormonlarıdır. Bu yüzdendir ki totalden ziyade, serbest t3 ve t4 hormonlarını ölçtürmek daha iyi sonuçlar alınmasını sağlar.

Bu yazımızda serbest t3 düşüklüğü ne anlama gelir ne anlama gelir, serbest t3 düşüklüğü nelere sebep olur ve  serbest t3 kaç olmalı gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Serbest T3 Yüksekliği Belirtileri Nelerdir? 

T3 VE T4 hormonlarının, normal sınırın altında yahut üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığı anlamına gelir. T3 hormonu düşükse tiroid bezi az çalışıyor, T3 hormonu yüksekse tiroid bezi çok çalışıyor demektir.

Tiroid bezinin az mı çok mu çalıştığını gösteren bir diğer tetkik de TSH hormon ölçümüdür. TSH hormonunun normalden düşük seviyede olması tiroid bezinin fazla çalıştığını gösterir. TSH hormonunun kanda normalden fazla bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.

Hafif seyirdeki tiroid yetmezliğinin üzerinden zaman geçtikten sonra t3 ve t4 hormonlarında azalma, TSH hormonunda ise yükselme meydana gelirse tiroid yetmezliğinden söz edilebilir.

Serbest t3 yüksek tsh normal ise tiroid bezi normalden fazla çalışıyor  demektir ve tedavisi için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Serbest T3 Nasıl Düşürülür?

Hipotalamusun ön hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonu kan yoluyla tiroide ulaşır ve onu uyararak, tiroidin t3 ve t4 salgılamasını sağlar. Bu salınımların ortak amacı vücuttaki iyot dengesini sağlamaktır. Eğer TSH hormonu yanlış salgılanırsa tiroid bezine zarar verir ve bozulmasına sebep olur. Bu da guatr dediğimiz hastalığın başlamasına zemin hazırlar.

TSH hormonunun yükselip yükselmediğini anlamanın en doğru yolu hekime başvurmak ve onun yönlendirmesiyle kan testi yaptırmaktır. Bu testler sağlık kuruluşlarının Endokrinoloji bölümlerinde yapılmaktadır.

TSH değeri yüksek olan hastalara hipotiroidi tedavisi uygulanır ve değerleri düşürülmeye çalışılır. TSH yüksekliğinde T4 hormonunun seviyesi düşük kalır. Bu durum ise kişide halsizlik, bitkinlik, ellerde ve ayaklarda üşüme hissi, seste kısılma, vücudun belli bölgelerinde, özellikle eller, yüz ve göz çevresinde şişlikler, ciltte kuruma, deride pullanma, saç dökülmesi, kilo almaya yatkınlık, uyku problemleri, depresyon, adet periyotlarında düzensizlikler, terleyememe, dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü, B12 eksikliği ve kan değerlerinde düşüklük gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.

TSH yüksekliği teşhis edildikten sonra bir hekim tarafından düşürülmesi gerekir. Bu problem çoğu kez kendi kendine de düzelebilmektedir ama yine de bir uzmandan yardım almak ve tedavi sürecine girmek son derece önemlidir. İyotlu tuz tüketimi de TSH seviyesinin düşük tutulabilmesi için gereklidir. Bunun yanı sıra lahana, turp, brokoli, ıspanak, mısır, yer fıstığı, şeftali ve böğürtlen gibi sebze ve meyveleri de düzenli olarak tüketmek gerekir.

Serbest T3 Normal Değeri Ne Olmalıdır?

Tiroid hormonuna TSH denildiğini söylemiştik. Beyinde hipofiz bezinden salgılanan hormona da tiroid denilir. Tiroid bezi fazla miktarda hormon salgıladığında  kandaki t3 ve t4 seviyeleri artmaktadır. Bu da hipofiz bezinden salgılanan TSH hormon düzeyinin düşmesine sebep olur. Tiroid bezi az hormon salgıladığında TSH hormon seviyesi yükselir. Kanda bulunan t3 ve t4 hormonlarının seviyesine göre tiroid hormonu da artma yahut azalma gösterir.

Normal TSH değeri 0.5-4.8 Uu/ml arasındadır. TSH değerleri bu aralığın altında yahut üstünde olduğunda problem oluşturmaktadır.

Vücutta TSH değeri düşük olduğunda kilo kaybı, tahammülsüzlük ve sinirlilik hissedilir. Çabuk yorulma, dikkat eksikliği, saçlarda gözle görülür dökülme, sık idrara çıkma, uykusuzluk, sıcağa karşı tahammülsüzlük ve gözlerde dışarı fırlama gibi fiziksel ve ruhsal problemler yaşanır.

Vücutta TSH değeri yüksek olduğunda da bazı problemle hasıl olur.  Tiroid hormonu yükseldiğinde TSH hormonu da yükselir. T3 ve T4 normal düzeyde gözükse de tiroid hormonu hafiften yükseldiğinde bile tiroid yetmezliği meydana gelebilir. Zaman içinde t3 ve t4 hormonları düşer ve tiroid hormon seviyesi yükselir.

Tiroid hormonu yüksek olan kişilerde;

Hipotiroidizm, yani düşük tiroidin en önemli sebeplerinden birisi de TSH yüksekliğidir. Gerekli tedavi yapılmadığında yahut hekimin verdiği ilaç düzenli olarak kullanılmadığında tiroid yükselebilmektedir. Tiroid hormonu ölçüldüğünde TSH neticesine göre hekimin uygun gördüğü tedaviye başlanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.