Siğil Nedir, Siğil Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir, Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil Nedir, Siğil Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir, Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğil nedir, siğil, cildin üst katmanına virüs yerleşmesi sonucunda meydana gelen iyi huylu kabartılardır. Siğile sebep olan virüse HPV, yani “Human Papilomavirus” virüsü adı verilir. Bu virüsün 100’den fazla çeşidi vardır. Bazı çeşitleri, kadınlarda genital siğil, rahim ağzı ve vajina kanserlerine yol açabilmektedir. Vücudun değişik bölgelerinde siğillere, kontrolsüz hücre çoğalmalarına ve kansere de sebep olabilmektedirler.

Ciltte herhangi bir kesik ve yaralanma olduğunda bu virüslerden herhangi birini kapma ihtimali vardır. Siğiller genellikle zararsızdır ama virüs kaynaklı olduklarından aynı zamanda bulaşıcıdırlar da. Siğile temas etmek, yahut siğile dokunan herhangi bir şeye temas etmek de virüsün yayılmasına sebep olabilir. Siğiller sıklıkla ellerde ve parmaklarda görülür.

Ayakta siğil oluşumu da olasıdır.  Ama vücudun herhangi bir noktasında da oluşabilirler. Çoğunlukla deriyle aynı renkte, sert dokulu ve pütürlüdürler. Kahverengi, siyah ve gri tonlarında, yumuşak ve pürüzsüz siğiller de vardır. Ayak tabanlarında çıkan siğiller çoğunlukla düz bir görünümdedir ve nasırlarla karıştırılabilirler. Bu kategorideki siğiller, her adım attıkça fiziksel acı ve sıkıntı verebilmektedirler.

Siğiller hemen herkeste görülebilir ama bazı kişilerin siğile sebep olan HPV virüsünü kapmaya daha meyilli olduğu düşünülmektedir. Küçük çocuklar, buluğ çağındakiler, tırnak yiyenler, tırnak eti koparanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde siğil çıkma riski daha fazladır.

Çocuklarda çıkan siğiller genellikle tedaviye gerek kalmadan kendi kendine iyileşir. Ama bu siğiller gitgide çoğalıyorsa, ızdırap veriyorsa, çocuğu rahatsız ediyorsa mutlaka bir cilt uzmanına görünmek ve gerekli tedaviyi yaptırmak gerekir.

Siğil Nedenleri

Şimdi de siğil virüsünün vücuda girmesine ve bulaşmasına sebep olan koşullara bir bakalım.

  • Siğil nedenlerinden birisi de bünyenin alerjik olması
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan hastalık ve ilaçlar
  • Cinsel ilişki (Genital bölgede çıkan siğiller bu yolla kolayca bulaşır.)
  • Deride oluşan kesikler ve yaralar
  • Hamam, kaplıca, sauna, havuz kenarı, deniz, banyo, tuvalet gibi sıcak ve ıslak alanlar
  • Temizlik ve hijyene özen gösterilmeyen kuaförler
  • Ortak kullanılan ve siğil virüsüne temas eden terlik, havlu, bornoz gibi kişisel eşyalar
  • Kesik oluşumu sebebiyle virüse açık olan cildin sık tıraş edilen bölgeleri
  • Siğile temas etmek
  • Stres, yorgunluk, uykusuzluk, yetersiz ve dengesiz beslenme, ağır diyetler ve kansızlık sebebiyle bağışıklığın zayıf düşmesi
  • Tırnak yemek

Siğil Belirtileri

Peki siğil belirtileri nelerdir bir de bu hususa değinelim. Siğiller çoğunlukla el ve yüz gibi vücudun açık bölümlerinde ve ayak tabanında görülürler.

Ayak tabanında oluşan siğiller uzun müddet tek olarak da durabilirler. Sürtünmenin çok olduğu bölgelerde ve genital bölgelerde çoğalma yapan siğiller karnabahar biçimindedir ve çok hızlı büyüme gösterirler. Çocuklarda meydana gelen siğiller ise sıklıkla dizlerde görülür.

Tırnak altlarında ve tırnak çevresinde de siğillere rastlamak olasıdır. Siğilin belirti vermesi, deri üzerinde belirmesiyle olur. Çoğunlukla cildin kendi renginde, pütürlü ve çıkıntılı yapılarından onları hemen fark etmek ve tanımak mümkündür.

Siğil Tedavisi

Gelelim siğil nasıl geçer kısmına.. Siğil tedavisi, siğile sebep olan HPV virüsünü yok etmeye değil, ciltteki siğilleri yok etmeye yöneliktir. Eczanelerde satılan ve salisilik asit içeren siğil ilaçları, siğillerde iyileşme sağlayabilmektedir.

Hekim tarafından uygulanan ve elektrokoterizasyon denilen yakma yöntemi, kriyoterapi denilen dondurma yöntemi ve lazer tedavisi benzeri cerrahi yöntemler de siğil tedavisi olarak kurtulmak için başvurulan çözümler ve tedaviler arasındadır. Tedavi için başvurulan hekim kişiye özel tedavi şeklini tespit ederek uygulayacaktır.

Bilhassa genital bölgelerde oluşan genital siğillerin tedavisi için evde uygulanan doğal tedavi yöntemlerine başvurmamak, doğrudan uzman bir hekime görünmek en doğru ve güvenilir çözüm olacaktır.

Siğil tedavisi gören bazı kişilerde tedavinin ardından yeniden siğil çıkabilmektedir. Siğiller bir sefer çıktıktan sonra uyku durumuna geçer. Bazı kişilerde sürekli uyku durumunda kalan siğiller, bazılarında ise uyanarak yeniden aktif hale gelebilir. Siğil tedavisinde siğilleri yok etmenin yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de gerekli tedbirler alınır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.