Siğil Nedir? Siğiller Neden Oluşur?

Siğil Nedir? Siğiller Neden Oluşur?

Siğil Nedir? Siğiller Neden Oluşur? Siğiller hakkında bilmeniz gereken en önemli şey siğillerin bulaşabilir bir rahatsızlık olduğunu bilmektir. İyi huylu olarak bilinen siğiller bulaşma riskinin yanı sıra ufak ve ben tarzında bir görünüme sahiptirler. Ancak iyi kötü huylu siğillerin görünümü farklıdır.

Biz bu yazımızda sizlere siğil nedir , siğil neden oluşur , siğil nasıl bulaşır , siğil neden oluşur ve siğil tedavisi nasıl yapılır gibi konu başlıkları ile hem sorunlarınıza çözüm olurken aynı zamanda da bilgilendirme yapmak istedim.

Siğiller Neden Oluşur

İlk olarak sizlere siğil hakkında siğilin ne olduğu hakkında kısa bir açıklamada bulunmak istiyorum.

Siğil Nedir?

Siğil, derinin üst kısmında çıkan ve mukoza yerleşen Human Papillomavirüs / HPV olarak adlandırılan bir virüsün enfeksiyonudur. Bu da ne demek diyecek olursanız, kısacası siğil bir enfeksiyon türüdür. Siğillerin şekilleri bulundukları bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Hemen hemen deriyle aynı renkte olan ve kabarık, nasır tarzında bir görünüme sahiptir.

Siğil Nasıl Bulaşır?

Siğil tamamen dokunmadan ve kişi ile temastan bulaşır. Siğil bulaşır bulaşmaz kendini belli etmez. Siğiller bulaştıktan sonra bir kuluçka dönemi oluşur ve bu kuluçka dönemi aylarca sürebilir.

El, Ayak ve düz siğillerin diğer siğillere göre bulaşma riski çok düşüktür. Ancak cinsel temas halinde bulaşma riski çok yüksektir. Siğillerin diğer bulaşma yolu ise ortak kullanılan araç ve gereçlerden bulaşır. Örnek verecek olursak aynı havlu, peçete, havuz, terlik, bornoz gibi araç ve gereçler ortak kullanıldığında bulaşma riski vardır.

Nerelerde Siğil Çıkabilir?

Doktorlar vücudun her yerinde siğil çıkabileceğini belirtiyorlar. Ancak en çok siğil el, kol ve yüzde görülmektedir. Ayrıca uzmanlar mukozaya yerleşmiş siğillerin kanser riski taşıdığını da belirtiyorlar.

Özellikle siğiller, tırnak yiyenlerin çeşitli bölgelere dağıldığını da belirtiyorlar. Ayrıca bölgelere göre siğil tedavi süreçleri değişkenlik ve zorluk gösterebiliyor.

Siğiller nasıl oluşur?

Siğil enfeksiyonunun bulaşması için ufacık bir kesik veya yara bile yeterlidir. Bu nedenle siğillerin çabuk bulaşması bundan dolayıdır. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de oluşabileceğini ve stres, uyku bozukluğu, kansızlık, beslenme bozukluğu gibi faktörler oluşma ve siğil bulaşması sürecini oluşturuyor.

Siğiller Kaç Çeşittir?

Yaygın Siğiller / Verruca Vulgaris : Ellerde , parmaklarda ve tırnak çevresinde oluşan bu siğiller çok yaygındır. Deri bütünlüğü bozulduğu durumlarda dha kolay çıkmaktadır. Özellikle çocuklarda çok sık görülür.

Ayak Tabanı Siğilleri : Tek veya çoklu gruplar halinde bulunan siğillerdir. Diğer siğillerden farkı deri içerisine gömülü olarak gözükmesidir ve ağrılı siğil tipleridir.

Düz Siğiller : Nispeten küçük,yumuşak ve üzerleri düz siğillerdir.Sayıları çok fazla olabilir. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, yoğunluk yüz ve saçlardadır.Düz olmaları nedeniyle gözden kaçabilirler.

Etek Siğilleri : Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, servix gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda servixi (rahim ağzını) uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

: Erişkinlerde daha sık görülür ve yaşam kalitesini etkiler. Farklı büyüklük ve sayıda olabilir. Genital organların dışında ve bayanlarda vajen, servix gibi iç kısımlarda da olabilir.Çok eşli ve güvenlik önlemi olmadan cinsel temasta bulunanlarda rastlanır. Bu tip, özellikle bayanlarda servixi (rahim ağzını) uzun süre tedavi edilmeksizin tutarsa kansere kadar giden değişikliklere neden olabilir.

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğilleri tedavi ettirmenin çok fazla seçeneği vardır. Ancak siğil tedavisi hastanın yaşı, siğil tipi ve çıktığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Eğer ağız içerisinde veya genital bölgelerde ise kanser riski taşıdığından dolayı uzman bir doktora tedavi olmalısınız.

Siğil tedavisi genellikle doktorlar tarafından teşhis koyulduktan sonra başlar. Bu nedenle durumu kötü veya fazla olan siğiller cyro, laser, elektrokoter, cerrahi eksizyon gibi uzmanların uygulayabileceği yöntemler sayesinde tedavi edilebiliyor.

Siğil Devamlı Çıkıyorsa

Eğer siğiller devamlı olarak cildinizde çıkıyorsa ve siğil devamlı tekrarlıyorsa, bu durumda akla gelen ihtimaller şunlardır;

  • Hasta tedaviyi tam uygulamıyordur veya tedavi olmuyordur.
  • Hastanın direnciyle ilgili problemleri vardır. (Kansızlık, parazit, böbrek yetmezliği, beslenme bozukluğu gibi)
  • Hasta yoğun stres altında olabilir.
  • Siğil yüksek risk grubuna dahil bir HPV tipine aittir. (HPV 16 gibi)
  • Yakın çevrede bulaşıcı riski taşıyan birilerinden devamlı olarak bulaşma söz konusu olabilir.
YORUMLAR

  1. blank Celal İlhan dedi ki:

    Merhabalar hocam benim boynumda 5 6 tane siğil var bunları nasıl tedavi edebiliriz 15 yılı aşkındır vardır daha önceden yoktu .