Sivilcede Kullanılan Tedaviler
Akne, sivilce olarak bildiğimiz günümüzde tedavi edilebilir bir cilt sorunudur. Öncelikle bir tedavinin en önemli hedeflerinden birisi ise iyileşmekte olan kist ve nodüllerin iz bırakmamasını sağlamaktır.
İzler ortaya çıktıktan bir süre sonra, cildi pürüzsüz bir hale geri getirmek oldukça zordur. Ayrıca tedaviler, hastanın sivilceli olarak geçirdiği süreyi de kısaltabilmektedir.
Dermatolog doktorunuz sizi muayene edip sivilcenin tipini ve şiddetini tespit ederek buna göre bir tedavi yöntemi belirlemektedir. Sivilcenin tipi ve şiddetine uygun bir tedaviye başlanır. Duruma göre de ilerleyen aşamalarda tedavi yöntemleri değişebilmektedir.
Herhangi bir sivilce tedavisinde iyileşmeler, 2. ayda görülmeye başlamaktadır. İlk 1-1.5 ay sivilce tedavisinde en zor dönem olarak bilinmektedir. İlaçlara cilt başlangıçta olumsuz tepki verebilmektedir. Sivilceler ilk dönemde daha çok şiddetlenebilir, cilt temizlenirken bir miktar sivilce artışı da olabilmektedir.
Bilmeniz gereken bu durumun geçici bir durum olduğudur. Yine de bu dönemde aşırı şikayetleriniz olur ise doktorunuza mutlaka danışmalısınız. İlaçların yan etkilerini en iyi bilen tek kişi doktorunuzdur.
Cilt, 1.5-2 ay ile tedaviye alışır ve iyileşmeye başlar. Tamamen düzelme ise 4 ila 8 ay arasında değişebilmektedir.
Sivilce tedavileri uzun bir süreç istemektedir. Tüm sivilce tedavileri, yeni sivilce oluşumunu da engelleyerek etkili olmaktadır. Düzelmeler zaman almaktadır. Eğer sivilceler 6 ila 8 haftada iyileşmeye başlamadıysa tedavinin değiştirilmesi gerekmektedir.
Dermatologlar, tedavileri sivilcenin tipine ve şiddetine göre belirlemektedirler. Bazen başkar nedenlerden dolayı makyaj, losyonlar ya da alınan ilaçlardan dolayı sivilceye benzer döküntüler olabilmektedir.
Dermatoloğunuz ile görüştüğünüzde kullandığınız ilaç ve ürünleri iyice belirtmeniz gerekmektedir.
Dermatoloğunuz size, dışarıdan porların tıkanmasını engelleyen ve bakterileri azaltan A vitaminli ya da benzoyl peroxidli krem, losyonlar ya da jel önerebilmektedir. Bu ürünler de bazen kuruluk ve soyulma yaratabilmektedir.
Sivilce tedavisi sırasında ortaya çıkan deri tahrişleri geçicidir. Deride kalıcı bir lekeye neden olmamaktadır. Anca deride kızarıklık, kaşıntı ve soyulmalar fazla olur ise tedaviye devam edilmez ve yarım bırakılabilir. Bu tür yan etkiler ile nemlendirici kremler kullanılarak engellenebilmektedir.
Deriye sürülen kullanılan antibiyotikler de bulunmaktadır. Bunların, kullanımı hafif sivilceler için geçerlidir. Eğer geniş kırmızı ve derin sivilceler bulunuyor ise bunların direkt olarak içine kortizon enjekte edilerek hemen iyileşmesi sağlanabilmektedir.
Dermatoloğunuz, siyah noktacıkları, iltihaplı keseciklerini ve beyaz yağ butonlarını özel aletler ile temizleyebilmektedir. Fakat kendiniz bunlar ile oynamamalısınız. Sivilceyi derinleştirerek daha fazla büyümesine ve iz bırakmasına neden de olabilirsiniz.
Ağız yolu ile kullanılan antibiyotikler orta dereceli ve şiddetli sivilcede kullanılabilmektedir. Antibiyotikler kıl folikülündeki bakterileri azaltabilmektedirler. Bunlar da kızarıklıklar ve iltihaplanmalar da azalmaya yol açmaktadır.
Mümkün olduğunca nemli ortamlarda, sauna, havalandırması olmayan mutfaklar uzun süre bulunulmamalıdır. Sivilceler sıkılarak kopartılmamalıdır. Yağlı ürünler ve kozmetiklerden de uzak durulmalıdır.