Sumak Nedir, Nasıl Kullanılır, Sumak Yapımı Ve Faydaları Nelerdir?

Sumak Nedir, Nasıl Kullanılır, Sumak Yapımı Ve Faydaları Nelerdir?

Sumak nedir, sumağın faydaları ve kullanımı nasıldır yazımızda sizlere bilgiler vermek istiyorum. Sumağı soğan salataları, kebaplar ve mantılara verdiği lezzetle tanırız. Morumsu  rengi ve kendine has ekşimsi aromasıyla tanınan sumak, yalnızca lezzetiyle değil, faydalarıyla da tanınır. Sumağı yemeklerde ve salatalarda kullanabileceğiniz gibi çay olarak ve gargara şeklinde de kullanabilirsiniz.

Türk mutfağının en çok aranılan ve sevilen baharatlarından birisidir. Sumak ekşisi olarak da bilinir. Çalıya benzeyen sumak bitkisi ince bir gövdeye sahiptir. Ortalama 150 türü vardır ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bazı türleri tehlikeli olabilmektedir.

Yaprakları ve bitkileri ayrı ayrı kullanılabilir ve çoğunlukla baharat yapımında kullanılır. Yetişme döneminde yeşil olan meyveler, olgunlaştıklarında kırmızı renk alırlar. Form ve ebat olarak mercimeğe benzeyen sumak bitkisi hazır alınabileceği gibi, ev şartlarında da hazırlanabilir.

Sumak Nedir

Antepfıstığı familyasına dahil olan sumağın boyu 3 metreye kadar uzayabilmektedir. Kış mevsiminde yapraklarını döker, dişli ve tüylü yapraklara sahiptir. Bu yapraklar sonbahar mevsiminde kırmızıya çalmaya başlar. Kurutularak baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda şifalı özellikleriyle de yemeklerde yerini alır. Baskın rengiyle yemeklere renk da katan sumak, limonun olmadığı yerde limon ekşiliğini de verebilmektedir.

Sumağın yaklaşık 150 türü olduğunu söylemiştik. Ülkemizde en çok yetişen türleri ise boyacı ve derici sumağıdır. Sumağın bazı türleri zehirli olduğundan sadece güvenilir ve bilindik aktarlardan alınmalıdır. Süpermarketlerde satılan paketlenmiş sumaklar da satın alınabilir.

Sumağın asıl anavatanı Arap yarımadasıdır.  Bunun dışında Hindistan’da, Güney Avrupa ülkelerinde ve bizim ülkemizde de yetiştirilmektedir. Türkiye’de en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilir, Marmara ve Ege’de de sık olarak yetiştirilmektedir. Aslında ülkemizde, ilkim şartlarının çetinliği sebebiyle Doğu Anadolu Bölgesi dışında hemen her bölgemizde yetiştirilebilmektedir.

Sumak Nasıl Kullanılır?

En yaygın şekliyle baharat olarak kullanılır. Bilhassa da salatalarda sıkça kullanılan sumak, yemeklerinde ekşimsi tadı sevenler için de son derece ideal bir baharattır. Sumağın iştah açıcı özelliği, yemeklere oldukça yakışmaktadır.

Yemek dışında ilaç olarak da kullanılan sumak, soğuk algınlığına son derece iyi gelmektedir. Üşütme ve soğuk algınlığı gibi durumlarda, boğazdaki yanma ve ağrıların giderilmesi için kekikle karıştırdığınız sumak çayını içebilirsiniz. Sumak çayı halsizliği ve kırgınlığı alacaktır. Diş eti hastalıklarına da son derece iyi gelen sumak, nefes kokusunu da engeller.

Sumak Faydaları Nelerdir?

Lezizdir leziz olmasına ama sumağın faydaları da es geçilmemesi gereken noktalardır.

  • Sumak sadece yemeklere lezzet katmak için değil, ağız içi yaralarını gidermek için de kullanılan şifalı bir baharattır.
  • Soğuk algınlığı ve bağırsak sorunlarına da iyi gelmektedir. Bunun için sumağı çay şeklinde tüketebilirsiniz.
  • Hazımsızlığa çok iyi gelmektedir. Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar için 1 çay kaşığı sumak tüketmek, yenilenlerin rahatça hazmedilmesini sağlayacaktır.
  • Boşaltım sistemine de iyi gelen sumak, ishale de son derece iyi gelir.
  • İştahın artmasına yardımcı olur. Özellikle iştahsızlık sebebiyle ideal kilosunun altında olan kişiler için sumağın iştah açıcı özelliği vardır.
  • İdrarını tutmakta zorlanan kişiler için de son derece faydalı olan sumak, kan akışını da olumlu yönde etkiler.
  • Kanama durduran özelliği de vardır. Bu sebeple de kazalarda son derece faydalıdır.
  • Diş eti rahatsızlıkları ve ağız yaralarına da iyi gelmektedir.
  • Kan şekerini düşürür ve dengeler.
  •  Zehirlenmelerde de son derece faydalıdır.
  • Antioksidan içeriği ile sumak kansere karşı koruyucu özellik de taşır.
  • Boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Sumağın zararlı ve yan etki gösteren tarafları yok mudur derseniz, ona da bir bakalım.

Fazla kullanıldığında mide ve bağırsaklarda tahrişe sebep olabilmektedir. Bu sebeple de kullanımında önerilen dozun üzerine çıkılmamalıdır. Fazla kullanıldığında mide yanmasına sebep olabilmektedir. Tuvalet sırasında da yanma hissi verebilir.

Ekşi oluşu sebebiyle tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesinde fayda vardır. Bir de zehirli türleri vardır ki, bu türlere denk gelmemek için mutlaka güvenilir yerlerden satın alınması gerekir.

Sumak Yapımı

  • Pazardan aldığınız taze sumakların yapraklarını temizleyin.
  • Birkaç sefer suyla yıkayın ve tepsilere koyarak kurutun.
  • Kuruyunca kahve öğütücü ile öğütün.
  • Öğüttüğünüz sumakların içinde sumağın kendi tohumu bulunur. Bu yüzden de elek yardımıyla sumağı elemek gerekecek.
  • Elekten geçirdiğiniz sumağınızı kavanoza yahut baharatlıkların içine doldurarak kullanabilirsiniz.

Hem kokusu hem de aroması son derece güçlü ve leziz bir sumak elde etmenin en iyi yöntemi budur.

Sumak fiyatı nedir kısmına geldi sıra… Sumağın yarım kilosu ortalama 25 TL’dir.

Toz sumak neye iyi gelir?

Sumak, antioksidan özellikleriyle yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri indirger ve oksidatif stres düzeyini düşürür.

Sumağın faydaları ve nasıl kullanılır?

Sumak sadece suyu ile değil baharat olarak kullanıldığında da sindirimi kolaylaştıran bir fayda sunmaktadır. Sumak aynı zamanda kilo problemlerinde ve diyabet hastalıklarında düzenleyici etki göstermektedir. Sumak gıda zehirlenmelerine iyi geldiği gibi vücuttaki zehirli yapay maddelerin atılımını da sağlamaktadır.

Sumak ne işe yarar faydaları?

Sumak, kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır. Anti mikrobiyal özelliği ile bakterilere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olur. Ateş düşürücü özelliği vardır.

Sumak nasıl tüketilmeli?

Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz. İsterseniz 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

Toz sumak çayı nasıl yapılır?

Sumak çayı nasıl yapılırSumak çayının da sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. 1 litre kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı sumak ekleyin ve karıştırın. 10 dakika demlendikten sonra çayı ister soğuk ister sıcak tüketebilirsiniz. Sumak çayını aknelerin tedavisinde kullanabilirsiniz.

Susmak neye iyi gelir?

Anti-bakteriyel özelliğinden dolayı bakterilere karşı vücudu korur. Ateş düşürücüdür. Bronşite iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatır.

Sumak nasıl kaynatılır içilir?

SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR? Kaynattığınız bir bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumağı koyun ve demlemeye bırakın. Daha sonra sumağı süzün ve suyunu için. Sumağı tek başına tüketemiyorsanız salata sosunuza eklemeyi deneyin.

Sumak tansiyonu yükseltir mı?

Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. – Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. – Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.

Sumak nedir ne için kullanılır?

Sumak, çalı görünümünde bir bitki cinsidir. Sumak bitkisinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Sumak günde kaç defa içilmeli?

Demlenen çay süzüldükten sonra içilebilir. Günde en fazla 2 bardak sumak çayı içilmelidirSumak çayı özellikle aç karna tüketilebilir.

Sumak hangi rahatsızlıklara iyi gelir?

Sumak, vücutta enfeksiyona bağlı hastalıkları önleyici etkiye sahiptir. İltihaplanma, ateş, bronşit gibi birçok hastalığa iyi geldiği ve iyileştirme özelliği olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılan sumak, vücudun enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı güç kazanmasını sağlar.

Sumak zararları nelerdir?

Sumağın başlıca zararları arasında antilipaz aktivitesine sahip olması yer alır. Bu detay ince bağırsakta oluşan yağ emilimini kısmi anlamda engelleyen bir durumdur. Bununla birlikte vücutta oluşan yağların parçalanmasını çabuklaştıran bir etkiye sahip olması sebebiyle hızlı bir kilo kaybı ortaya çıkar.

Sumak ve yoğurt neye iyi gelir?

Doyuruculuğu yüksek olan sumak gaz söktürücü özelliğiyle dengeli kalori alımını sağlar. Sumak ve yoğurt olmak üzere iki ayrı mucize besin olan bu malzemeleri yemekten sonra tükettiğinizde şişkinlik sorununu gidererek bağırsakların daha düzenli çalışmasını destekler.

Ishal için sumak nasıl kullanılır?

Suyu ve sumağı bir cezveye alın bir kere kaynatın. Soğuktan sonra iki yudum veya bir yemek kaşığı içirin. İki kere vermeniz dahi yeterli oluyor anında ishali kesiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.