Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var?
Topuk Dikeni Nedir? Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk, her adımda vücudun ağırlığını taşımaktadır. Bu nedenle, topuklarla ilgili herhangi bir sorun veya ağrı meydana geldiğinde yürümeyi zorlaştırabilmekte, hatta dayanılmaz bir hale getirebilmektedir. Topuk dikeni de yaygın olarak yaşanan topuk problemleri arasında gelmektedir.
Topuk dikeni veya kemiksi büyümeler (ayrıca osteofit olarak da bilinmektedir), topuk kemiğinde kalsiyum birikintileri ile oluşan küçük çıkıntılardır. Bu birikintiler, topuk kemiğine bağlı ligament sürekli gerildiğinde ve büzüldüğünde oluşabilmektedir. Diğer bir neden de bağ dokunun, kemiğin kendisinden kopmasıdır.
Topuk dikeni geinellikle plantar fasyanın iltihaplanması durumu olan plantar fasiit gibi diğer ayak durumlarıyla ilişkili olarak gelişmektedir. Plastar fasya, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan, ayak tabanından geçen kalın bir doku grubudur. Topuk dikeni geliştiren kişilerin yaklaşık yarısında plantar fasiit de mevcuttur. İkisi birbirine karıştırılan durumlardır. Hatta doktor tarafından plastar fasiit topuk dikeni olarak da tespit edilebilmektedir.
Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikeni nasıl anlaşılır? Ortak topuk dikeni belirtileri şunlardır:
- Topuk iç kısmında veya altında keskin, bıçaklayıcı veya donuk fakat yoğun bir ağrı
- Dinlenme sonrasında kötüleşen ağrı
- Baldır kaslarının sertleşmesi ve yürümenin zorlaşması
- Ağırlık taşındığında ya da sert bir yüzeyde yüründüğünde şiddetlenen ağrı
- Günlük işleri engelleyen ağrı
- Topuk altında kemiksi bir çıkıntı
Topuk Dikeni Nedenleri
Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyum birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Bu durum kas ve ligamentlerin veya plantar fasyanın gerilmesi nedeniyle olabilmektedir.
Topuk dikeni geliştirme riskini artıran bazı faktörler ise şunlardır:
- Ayakların nasıl çalıştığı ile ilgili problemler (biyomekanik)
- Sert yüzeylerde uzun ve yorucu koşular
- Destekleyici olmayan ayakkabılar
- Fazla kilolu veya obez olmak
Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikeni nasıl geçer? Topuk dikenini tedavi etmenin bir dizi yöntemi bulunmaktadır ve bazıları şöyle sıralanmaktadır:
- Ayakkabıların ayakla uyumlu olması, yapılan aktivitenin türleri için yeterli desteği sağlaması ve herhangi bir ağrıya neden olmaması
- Ayağı desteklemek için ayağın sıkıca sarılması
- Plantar fasiit ve baldır kasları için germe egzersizleri
- Topuğu hizalamak ve desteklemek için ortez cihaz
- Ağrı kesici ilaçlar
- Topuk dikeni ameliyatı
Topuk Dikeni İçin Hangi Doktora Gidilir?
Topuk dikeni tanısı ve tedavisi için ortopedi uzmanına başvurabilirsiniz.
Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?
Topuk dikenine iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler:
Topuk Dikeni Bitkisel Tedavisi
Esansiyel yağlar: Biberiye veya lavanta gibi saf uçucu yağlar ya da hindistancevizi ve zeytinyağı gibi günlük yağlar antienflamatuar özelliklerinden dolayı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.
Hindistan cevizi yağı aynı zamanda etkili bir nemlendirici olduğu için topukların yumuşamasını da sağlamaktadır. Tercih ettiğiniz yağı hafifçe ısıtın ve derin ama nazikçe topuğunuza masaj yaparak uygulayın.
Elma sirkesi: Her derde deva olan elma sirkesini topuk dikeni için de kullanabilirsiniz. Elma sirkesinin kemikten fazla kalsiyumu çıkardığı bilinmektedir. Bu nedenle topuk dikeni için etkili olabilmektedir.
Ilık su ile dolu olan küvete birkaç damla elma sirkesi ekleyin ve ayaklarınızı içine sokup topuklarınızı iyice ıslatın. Sonrasında bir havlu ile topuklarınızı kurulayın.
Keten tohumu yağı: Keten tohumu yağı, iltihaplanmayı engellemeye yardımcı bir omega-3 yağ asidi biçimi olan alfa-linolenik asit bakımından oldukça zengindir.
Ilık suya keten tohumu yağı ekleyin ve bir havluyu suya batırın. Havluyu topuğunuzun etrafına sarın ve üzerine bir ısıtma yastığı yerleştirin. En az bir saat açık bırakın ve bu süre içinde hareket etmekten kaçının.
Antienflamatuar bitkiler: Zerdeçal, zencefil, kırmızı biber ve kimyon tohumu gibi bazı bileşenler, güçlü antienflamatuar özellikleriyle tanınmaktadır.
Bu nedenle, topuk dikeni ile mücadele ederken bu bitkilerden faydalanabilirsiniz.
- 1 çay kaşığı toz zencefil, zerdeçal, kimyon tohumlarını veya karabiberi ılık suyla kaynatın.
Ağrıyı hafifletmek için bu karışımı içebilirsiniz.
Topuk Dikeni Evde Tedavi Yöntemleri
Buz: Anında hızlı bir rahatlama sağlaması için buz uygulamaları yapabilirsiniz. Etkilenen bölgeye birkaç dakika boyunca bir buz torbası koymak, şişkinliği ve ağrıyı hafifletmek için etkili olabilmektedir.
Not: Buzu doğrudan topuklarınıza uygulamaktan kaçınmalısınız. Bir buz torbası kullanabilir veya bir havluya sarabilirsiniz.
Epsom tuzu: Epsom tuzu magnezyum sülfattan oluşmaktadır. Vücuttaki magnezyumun çoğu da kemiklerde depolanmaktadır.
Suya biraz Epsom tuzu ekleyin ve ayaklarınızı bu suyun içine sokun. Ayrıca, topuklarınıza hafifçe masaj yapmak için de kullanabilirsiniz.
Karbonat: Topuk dikeni tedavisi için evde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise karbonattır. Karbonat topukta biriken kalsiyum kristallerine etki edebilmektedir. Aynı zamanda, pH seviyesinin dengelenmesine de yardımcı olabilmektedir.
Yarım çay kaşığı karbonatı suyla karıştırarak bir macun hazırlayın. Sonrasında masaj yaparak topuğunuza uygulayın.
Topuk Dikenini Önleme Yöntemleri
Topuk dikeni hemen gerçekleşen ya da ilk tetikleyicide meydana gelen bir sağlık problemi değildir. Bu nedenle, en mantıklı olan topuk dikeni meydana gelmeden önlemeye çalışmaktır.
Topuk dikenini önlemek için faydalı olabilecek bazı tavsiyeler şunlardır:
- Çok sayıda kemer desteği ile doğru ayakkabıları giyin.
- Farklı amaçlar için uygun ayakkabılar giyin.
- Egzersizden önce ısının ve gerinin.
- Egzersiz yaparken kendinizi adım adım hızlandırın.
- Düz, sert yüzeylerde koşmaktan kaçının.
- Kilonuza dikkat edin. Kilo vermek veya sağlıklı kilonuzu korumak, topuk dikenlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.