Tramadol Nedir? Ne İşe Yarar?
Makalede Neler Var?
Tramadol Nedir? Ne İşe Yarar? Tramadol orta dereceli ve şiddetli ağrıları kesmek için kullanılan bir ilaçtır. Ciddi yan etkileri olan bu ilaç kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan alınmaması gerektir. Tramadol beyin ve omiriliklere giden sinir hücrelerine müdahale ederek ağrı hissini ortan kaldıran etkiye sahiptir.
Tramadol Nedir? Tramadol Ne İşe Yarar?
Tramadol orta şiddetli çok şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılan tablet ve kapsül şeklinde bir ilaçtır. Tramadol etken madde Tramadol hidroklorür’dür. Yeşil reçete ile satılan bu ilaç doktorunuzun sizi muayene ettikten sonra ihtiyaç halinde reçete etmektedir. Etkisini 1 saat içerinde gösteren tramadol bu etkiyi 4 ile 6 saat arasında göstermeye devam eder. Tramadol sklıkla cerrahi ameliyatlar, kırıklar, yaralanmaya bağlı ağrılar ve şiddetli ağrıların tedavisinde ağrıyı ve acıyı geçirmek kullanılır.
Ambalaj: 100 mg/2 mLx5 ve 10 ampul.
Eşdeğeri: Contramal Ampul: 100 mg/2 mLx5 ampul(Abdi İbrahim).
Tramadol Nedir Ne İçin Kullanılır
Tramadol Endikasyon
Cerrahi operasyonlar sonrası ağrılar, kırık ve yaralanmalara bağlı ağrılar, non-narkotik analjeziklerin yetersiz kaldığı kanser ağrılarında ve diğer değişik kaynaklı ağrılarda kullanılan güçlü bir analjeziktir.
Tramadol Kontra Endikasyon
Tradamole veya opioidlere karşı bilinen duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır. Geçmişte veya halen opioid alışkanlığı ya da bağımlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Tramadol Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yüksek dozlarda solunum depresyonu yapabileceğinden,riskli hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Konvülsiyon riski,epilepsili hastalarda, nöbet geçmişi olan hastalarda veya nö-betile ilgili bir risk altında travma geçirmiş, metabolik bozukluğu veya ilaç ya da alkol kullanımını bırakan bağımlılarda ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonu olan hastalarda artabilir. Tramadol ile tedavi edilen hastalarda nadiren ciddi ve fatal olabilen anafilaktoid reaksiyonlar bildirilmiştir. Bildirilen diğer reaksiyonlar arasında prürit, kurdeşen, bronkospazm ve anjiyo ödem bulunmaktadır. Geçmişinde kodein ve diğer uyuşturucu ilaçlara karşı anafilaktoid reaksiyonların görüldüğü hastalar daha fazla risk altında olabilirler ve bu hastalara tramadol verilmemelidir.
Epilepsi öyküsü olan veya epilepsi riski olan hastalarda tramadol ancak zorunlu bir endikasyon varsa kullanılmalıdır. Konvülsiyon eşiğini düşüren selektif serotonin reuptake inhibitörlerive trisiklik antidepresan kullanan hastalarda tramadol dikkatli kullanılmalıdır. Minör ağrıların tedavisi için kullanılmamalıdır. Tramadol, hastanın reaksiyon yeteneğini etkileyerek, araba veya makine kullanmasını zayıflatabilir, bu durum özellikle alkolle bir arada alındığında görülür. Gebelikte kullanımı ancak risklerin dikkatlice değerlendirilmesinden sonra olmalıdır. Emzirme döneminde kullanılırken, yaklaşık ‰1 oranında süte geçtiği göz önüne alınmalıdır.Tolerans ve çekilme semptomları görülebilir. İlacın bağımlılık yapma potansiyeli vardır.
Tramadol Yan Etkileri
Tramadol kullanımına bağlı hallüsinasyon ve konfüzyon görülebilir. Mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık ve ağız kuruluğu gibi gastrointestinal sisteme ait yakınmalar görülebilir.Tramadol alımına bağlı olarak, ender olgularda kardiyovasküler sistem üzerine etkisi olduğu (çarpıntı, postüral hipotansiyon veya kardiyovasküler kollaps gibi) görülmüş ve az sayıdaki hastada konvülziyonlar gözlemlenmiştir. En sık görülen santral sinir sistemi yan etkileri,sersemlik, baş ağrısı ve sedasyondur. Kaşıntı, döküntü ve ürtiker gibi cilt lezyonları görülebilir. Bronkospazm ve mevcut astmanın şiddetlenmesi gibi allerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. İstenmeyen etkiler, özellikle hasta fiziksel olarak yorgunsa görülmektedir.
Tramadol İlaç Etkileşimleri
Santral sinir sistemini etkileyen diğer ilaçlarla(trankilizanlar, hipnotikler vb.) bir arada alındığında, sedatifetki artabilir. Ancak bunun yanı sıra, tramadolün bir trankilizanla birlikte kullanımının, ağrı üzerinde olumlu bir etkisinin olması olasıdır. MAO inhibitörleri alan hastalarda kullanılmamalıdır.Ayrıca alkol, hipnotikler, santral etkili analjezikler, opioidlerveya psikotropik ilaçlarla kullanılması önerilmez.
Tramadol Kullanım Şekli
Yetişkinlerde,14 yaş ve daha üstündeki adolesanlarda kullanımı: Tek doz 1 mL uygulanır (50 mg tramadol HCl’e eşdeğer).Ağrı 30-60 dakika içinde giderilemezse, ikinci 1 mL’lik daha uygulanır.Şiddetli ağrı için daha yüksek bir uygulama gerektiğinde, tek doz 2 mL uygulanır.
Ameliyat sonrası şiddetli ağrıyı tedavi etmek için 500 mg/gün’e kadar tramadol HCl dört saatte bir ağrının devamına göre uygulanabilir. Etki, ağrının şiddetine bağlı olarak 4-8 saat sürer. Genel olarak 8 mL’lik günlük doz (400 mg tramadol hidroklorüre eşdeğer) aşılmamalıdır. Bununla beraber, tümör ağrısı ve ameliyat sonrası şiddetli ağrılar için daha yüksek günlük doz gerekebilir.
Çocuklarda kullanımı: 1-13 yaşındaki çocuklarda tramadol HCl tek doz olarak 1-2 mg tramadol HCl/kg (vücut ağırlığı) şeklinde uygulanır. Bunun için Tramadolor 100 Enjeksiyonluk Çözeltien jeksiyonluk su ile seyreltilir.
Yaşlılarda kullanımı: Akut ağrılarda bir veya birkaç kez kullanılır. Bu nedenle doz ayarlamasına gerek olmamaktadır. Ciddi böbrek veya karaciğer yetmezliği olmayan ve kronik ağrısı olan 75 yaş altı hastalarda genel olarak doz ayarlaması gerekmemektedir. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastaların akut ağrısında sadece bir defa uygulanır, bu yüzden doz ayarlamasına gerek yoktur. Şiddetli karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. IV, IM veya SC olarak uygulanabilir veya seyreltildikten sonra enfüzyon çözeltisi olarak kullanılabilir. IV enjeksiyonlar dakikada 1 mL (50 mg tramadol HCl’e eşdeğer)olacak şekilde yavaş yavaş uygulanır.
Tramadol Hakkında Merak Edilen Sorular
Ciddi yan etkileri olan tramadol hakkında merak ettiğiniz bütün sorulara cevap vermeye çalışacağım. Sizlerde aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak bizlere sorabilirsiniz.
Tramadol kafa yapar mı
Tramadol beyni uyarın sinirlere etki eden bir ilaç olduğundan kesinlikle dikkatli kullanılması gerekmektedir. Tramadol yan etkilerinden biri kafa yapar mı sorusudur. Tramadol bilinen aksine asla bu amaç için kullanılmaz ve bu şekilde bir etki yaptığına dair bilgi yoktur.
Tramadol uyuşturucu
Tramadol uyurtucu etkisi olmayan bir ilaçtır. Kesinlikle doktor bilgisi olmadan kullanılmaz.
Tramadol bağımlılığı
Tramadol asla bilinçsiz kullanılmaması gereken bir ilaçtır. Belirtilen dozdan fazla alınması hem yan etkilerinin ortaya çıkmasına hemde istenmeyen sonuçların görülmesine neden olabilir. Kesinlikle doktorunuza danışmadan bu ilacı asla kullanmayın.
Tramadol etki mekanizması
Tramdal etki mekanizması beyin ve omuriliklere ulaşan sinirle etki ederek ağrıyı azaltan etkiye sahiptir.
Tramadol geçiktirici
Tramadol yan etkilerinden biride bu ilacı kullananlarda cinsel isteksizlik oluştuğudur.
Sizlere bu yazımızda tramadol nedir, tramadol nedir ne için kullanılır hakkında bilgi vermeye çalıştım. Kesinlikle bu ilacı doktorunuza bilgi vermeden kullanmayın. Sizlere yazdığım bu yazı asla doktor tavsiyesi değildir. İlaç size reçete edildiğinde kesinlikle reçete kağıdını okumayı alışkanlık haline getirmelisiniz. İlaç hakkında en doğru ve güncel bilgiye reçete kağıdından ulaşabilirsiniz.