Vejetaryen Diyeti
Makalede Neler Var?
Vejetaryen Diyeti Nedir ?
Öncelikle belirtmek isteriz ki klasik olarak toplumumuzda tanımladığımız değerlendirmelere göre et ve et ürünleri tüketmeyen kişilere vejetaryen adını vermekteyiz. Her ne kadar vejetaryen olan kişiler et ve et ürünleri tüketmese de bir çoğu gerek kilo gerekse sağlık problemi ile karşılaşmaktadır. Vejetaryen olan kişiler diyet listeleri içerisinde kendilerine uygun besin maddeleri bulamadığında kararsız kalmakta.
Vejetaryen diyeti olarak adlandırdığımız diyet uygulaması vejetaryen olan kişilerin sağlıklı ve düzenli olarak beslenme alışkanlığını kazanması adına oluşturulan diyet listesidir. Daha çok yeşillik ve yüksek proteinli ürünlerin yer aldığı vejetaryen diyeti et ve et ürünlerinden bir kaçını yer edinerek protein değerlerinin tekrar kazanılmasına katkı sağlamaktadır.Vejetaryen olan kişiler sebze, meyve ve birden fazla yeşillik grubunda olduğu üzere baklagiller alanındaki bir çok sebzeyi tüketmektedirler. Birde yarı vejetaryen olan kişiler vardır. Ve onlar da Yarı Vejetaryen Diyetini uygulayabilirler.
Yarı vejetaryen olan kişiler kırmızı et dışında diğer gruba giren et ürünlerini tüketmektedirler. Diyet listesi olarak ele aldığımızda bir kişinin kendi kriterlerine göre belirli oranda protein içeren bir diyet listesi olması gereklidir. Her zaman vurguladığımız gibi her diyet kişiye özel olarak belirli formlarda kişinin boy, kilo vb özellikleri doğrultusunda yapılmalıdır. Diyet listesi içerikleri her kişinin gerek sağlık gerekse birbirinden ayıran özellikteki beslenme alışkanlığına göre farklı şekilde olmalı. Ortak gruba ait besin maddeleri, form çayları genel olarak kullanılabilmekte ve bir çoğundan her ne kadar az dereceli olsa da sonuç alabiliriz. Lakin uygulanan diyet bizim kriterlerimiz içerisinde olsa o vakitte daha sağlıklı ve daha fit bir görünüm elde ederiz.
Özellikle diyet gruplarında göz ardı edilmemesi gereken tek husus vücudun protein desteğini sağlayabilmesidir.
Vejetaryen Diyeti Zararlı mı ?
Vejetaryen diyeti zararları planlı bir şekilde uygulandığı müddetçe vejetaryen diyeti oldukça sağlıklı bir diyettir. Lakin her diyette de olduğu üzere doğru düzgün planlanmadığında ve zararlı tarafları irdelenmediğinde ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Vejetaryen diyetinde kolesterol oranını düşüren besinlerin tüketilmemesi başta kalp krizi olmak üzere, obezite ve yüksek tansiyona kadar bir çok hastalığa sebep olmakta.
Vejetaryen Diyeti
Kahvaltı
- Yağsız Peynir (1 DİLİM)
- Zeytin( 5 ADET)
- Yeşil Çay (1 FİNCAN)
- Haşlanmış Yumurta
- Marul, Tere, Semiz Otu Salatası
- Esmer ekmek (2 DİLİM)
Ara Öğün
- Marullu, domates, tere ve semiz otu içeren mevsim salatası
Öğle
- 1 Kase yoğurt
- Lahana Çorbası
- Mevsim Salata
Akşam
- 3 yemek kaşığı pilav
- Yoğurt
- Taze Fasulye
- Sebzeli mevsim salata
Gece
- Yağsız süt veya yeşil çay
Diyet programlamaların da sebzelerin ve çayların bolca tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanında her gün veya haftalık olarak egzersiz programları yaparak daha aktif olmak ve yağlı şekerli gıdaların tüketmemek gerekmektedir. Bir diğer önemli ayrıntı da yumurta tüketimi vejetaryen diyeti yapan kişiler günde 1 yumurtadan fazlasını tüketmemelidir.
Vejetaryen Diyeti Kilo Verdirir mi?
Doğru ve yerinde uygulanan, verilen diyete riayet eden kişilerin bu diyetler sayesinde kilo verdikleri ve vücutlarının hayvansal ürünlerden temizlendiğini dile getiriyorlar.
Vejeteryan Diyet Çeşitleri
1 Haftada 5 Kilo Verdiren Vejetaryen Diyeti
1 haftada 5 Kilo verdiren bu diyet yeni başlayan kişiler için 7 gün uygulanıp ve 7 günün sonunda birden eski yeme alışkanlığına dönmemek gerekir. Diyeti zamana yayarak bırakma en doğrusudur. 1 Haftada 5 Kilo Verdiren Vejetaryen Diyet Sağlıklı mı? sorusu çok sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Bu diyet vücudun hayvansal ürünlerden arınıp temizlenmesi için gerekli bir diyet olup zararı bulunmamaktadır. Her diyet gibi bu diyette de önerebileceğimiz konu şudur; hekiminize danışarak uygulamanız sağlığınız açısında daha faydalı olacaktır. Şimdi sizlere 7 Gün boyunca uygulayacağınız diyeti paylaşıyoruz;
1. Gün
Kahvaltı: 1 fincan çay, 2 dilim kepekli ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta ve yarım dilim muz
Öğlen:1 porsiyon bulgur pilavı ve salata
Akşam: 1 porsiyon kuru fasulye ve mevsim salata
2. Gün
Kahvaltı:1 avuç kuru kayısı, 1 adet muz ve 1 fincan yeşil çay
Öğlen:1 porsiyon haşlanmış pirinç yanında bir kase yağsız yoğurt yenmelidir.
Akşam: 1 porsiyon haşlanmış esmer bulgur ve 1 kase yoğurt yenmelidir.
3.Gün
Kahvaltı:1 kase mısır gevreği, 1 bardak süt
Öğlen:1 porsiyon haşlanmış brokoli, havuç ve karnabahar yanında 1 kase yoğurt
Akşam:1 kase esmer pilav ve marul salatası tüketilmelidir.
4.Gün
Kahvaltı:1 fincan çay, 2 dilim kepekli ekmek, 1 adet domates ve 1 adet yumurta
Öğlen: Zeytinyağlı yeşil fasulye yanında bir porsiyon bulgur pilavı
Akşam:mevsim sebzelerinden sebze yemeği ve 1 porsiyon bulgur pilavı
5.Gün
Kahvaltı:1 fincan sade kahve, 1 kase mısır gevreği ve 1 adet elma
Öğlen:1 kase domates çorbası ve yanında mevsim salata tüketilmelidir.
Akşam: fırında kızartılmış 3 adet patates, havuç, karnabahar, brokoli ve 1 kase yoğurt
6.Gün
Kahvaltı: 1 bardak yeşil çay, 1 adet muz, 1 adet kepekli ekmek ve 1 dilim peynir yenmelidir.
Öğlen:1 porsiyon marul salatası ve yanında 2 dilim kepekli ekmek
Akşam: 1 porsiyon mercimek çorbası ve yanında mevsim salata tüketilmelidir.
7.Gün
Kahvaltı:3 adet zeytin, 1 adet peynir, 1 adet dilimlenmiş ekmek ve siyah çay
Öğlen:2 adet haşlanmış patates, kabak ve yanında 1 kase yağsız yoğurt
Akşam: 1 porsiyon nohut yemeği ve mevsim salata
Ara Öğünler
Açlığınızı fazlaca hissedebileceğiniz bu diyette sizlere önerilen ara öğünleri ihmal etmemenizi öneririz. Ara öğünlerde başlıca kararında kuruyemişler, kurutulmuş meyveler, yoğurt, süt, bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Her ara öğün için kendinize isteğiniz herhangi bir ürünü tercih edebilirsiniz. Açlığın sizleri iyice zorladığı durumlarda yumurta, kepekli ekmek, salata gibi ürünleri tercih edebilirsiniz.
Vermiş olduğumuz diyetten maksimum derecede fayda elde edebilmek için 1 haftada 5 kilo verdiren egzersizler yapmanız tavsiye edilmektedir.
Lakto Vejateryenler
Bu tip vejetaryenler, yeşil bitkilerin yanında hayvansal kaynaklı ürün olarak sadece süt, peynir, yoğurt gibi ürünleri tüketmektedirler. Örnek olarak verebileceğimiz Lakto Vejetaryen Diyeti;
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 6 yemek kaşığı yulaf ezmesi ya da granola, 10 adet badem
Öğle: keçi peyniri, roka, tere, közlenmiş kırmızıbiber ve haşlama fasulyeli salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı),1 dilim mısır ekmeği
Ara Öğün: 1 wasa delicates, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
Akşam: 1 kase domates, soğanlı kinoa, 4 adet soya köfte, 1 su bardağı light kefir ya da ayran
Semi Vejetaryen Diyeti
Kırmızı et tüketmekten sakınan ve tavuk ve balık etini de sınırlı oranda tüketen Semi Vejetaryenler süt yumurta gibi ürünlerini serbestçe tüketirler.
Semi Vejetaryen diyeti: Kırmızı eti tüketmeyen, sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketenler dir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini serbestçe tüketirler. Örnek Semi Vejetaryen Diyeti;
Kahvaltı:1 haşlanmış yumurta 2 adet ceviz, 1 kepekli pita, 1 kase közlenmiş kırmızı biber+maydanoz, 1 tatlı kaşığı tereyağ
Öğle: 1 kase mantar, renkli biber, tatlı patates sote, 1 kase yoğurt
Ara Öğün: Yarım avokado, Yarım su bardağı yoğurt
Akşam: Zeytinyağlı deniz börülcesi, Yarım kase humus (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı), 1 dilim esmer ekmek
Pesko Vejetaryen Diyeti
Pesko-vejetaryenler balık ve deniz ürünleri tüketmektedirler.
Dukan Diyeti Vejetaryen
Vejetaryen Beslenmek için verilen gıdalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Dukan Vejetaryen Diyeti uygulayanlar için önerdiği besinler şu şekildedir;
-Yumurta
-Yağlı Süt ve süt ürünleri ( En fazla %2 yağlı)
-Tofu
-Quorn (bir çeşit mantardan üretilen mycoprotein et)
-Seitan (buğday proteininden üretilen et türevi)
-Tempeh(soya proteininden üretilen et türevi)
-100 gr tam tahıllı pişmiş nişastalı gıda
-100 gr pişmiş baklagil(nohut,mercimek)
-50 gr tam tahıllı pişmiş nişastalı gıda.
Vejetaryen Diyeti İle Kilo Verenler
– Diyeti yaptım 5 kilo da verdim ama bıraktığım için çok daha fazlasını aldım. Kesinlikle bir müddet devam edilmesi gerekiyor.
–Çiğ veganlık ise vücut için inanılmaz faydalı bir beslenme şekli. Vücudunuzu toksinlerden olduğu gibi arındırıyor, neredeyse hiçbir toksine maruz bırakmıyorsunuz. Çünkü besinleri pişirdiğiniz zaman bağ yapılarını bozuyorsunuz, tüm besin değerlerini öldürüyorsunuz. Yani kısaca kanserojen, toksik bir posa yemiş oluyorsunuz.
– Bende bir yerde okuduğuma göre en sağlıklı beslenme şekliymiş. Ama hangi diyeti bırakırsan bırak, eğer abartırsan mutlaka alıyorsun kiloyu
-Hayatınızdan bütün hayvansal yağları, hayvansal ürünlerin çok zararlı etkilerini çıkarttığınız için de çok sağlıklı oluyor ve kilo veriyorsunuz.
-Bünyenizin düşmemesi için ara öğünlere çok dikkat etmelisiniz. Uyguladığımda beni baya bir sarsmıştı. Benim bünyem çok sağlam değil zaten
Güncelleme: 12.03.2019