Yüzdeki Yara İzine Ne İyi Gelir, Yara İzi Kalmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Yüzdeki Yara İzine Ne İyi Gelir, Yara İzi Kalmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Yüzdeki Yara İzine Ne İyi Gelir, Yara İzi Kalmaması İçin Neler Yapılmalıdır? Yara izleri yaşamımız boyunca çeşitli olaylar sonucu çıkmakta ve bunun sonucu olarak bazı yaralar cildimizde kalmaktadır. Ortaya çıkan yanık, çizik gibi yaralar cildimizde kaldığı gibi dış görünüşümüzü de olumsuz yönde etkilemektedir. Ortaya çıkan yara izleri zamanla değişmektedir. Yara izleri plastik cerrahiye başvuru yapılarak kontrol altına alınmalıdır.

Yara izleri şu sorunları ortaya çıkarır:

  • Yara yeri başlangıcı olarak ince bir çizgi halinde iken zamanla genişleyebilir.
  • Yara izlerinin rengi çevre sağlam deri renginde farklı olabilir.
  • Yara bölgesi olan yerde kabarık, pembe, mor renkte, sert, kaşıntılı ve ağrı yapabilir.
  • Yara oluşumu sırasında hücreler belirli bir travma geçirir. Doktor tarafından yapılan ameliyat sırasında hücreler az da olsa etkilenmektedir. Trafik kazası veya ateşli silah yaralanmalarında iltihap ortaya çıkabilir.

Kesilme olarak ortaya çıkan yara ile kopartılma, ezilme ve soyulma biçiminde olan yaralar iz bırakmazlar. Temiz şartlarda meydana gelen yaralar Kesici alet yarası, toprak içinde kalmış ezilmiş yaralar farklı olarak iz bırakırlar. Ezilme ve doku kaybı olan yaralarda kan dolaşımı ve iyileşmeye çok zor olur. İnsan vücudunda bulunan yaralar aynı şekilde iyileşme göstermez.

Göz kapaklarının ince ve gevşek deriden oluşması nedeniyle buralarda meydana gelen yaralar iz bırakmazlar. Göğüs duvarı gibi yerlerde meydana gelen yaralar iz bırakabilir. Gövdede ve yüzde meydana gelen yaranın yerleşim şekli yara iyileşmesini direkt olarak etkilemektedir.

Plastik cerrahide kesim yapılırken vücudun hangi bölgesinde hangi yönde kesik olduğu ve ona göre tedavi uygulaması yapılır. Yaralanma sonrası ortaya çıkan yaralar daha fazla iz bırakır. Yara izlerinin yönlerini değiştirmek yara izi tedavisinde yapılan en iyi yöntemdir.

Yüzdeki Yara İzine Ne İyi Gelir?

Vücutta meydana gelen yara izleri insanların dış görünüşlerini olumsuz yönde etkiler. Özellikle yüzdeki yara izleri kişileri büyük ölçüde olumsuz olarak etkilemektedir. Kişilerin moralinin bozulmasına neden olur. Yara izleri için kullanılan ilaçların ortak özellikleri ölü hücrelerin yeniden canlanmasını sağlamak ve yara dokusunu en aza indirmektir.

Çok derin yara izleri tamamen ortadan kaldırılamaz. Yapılan tedavilerde elde edilen sonuçlar yara izlerini en az seviyeye indirmek olmaktadır. Yüzde meydana gelen yara izlerini geçirmek için yapılacak yöntemler şunlardır. Yara izi giderici  bitkisel tedavi yöntemleri uygulanarak yara izleri ortadan kaldırılmaktadır.

Aloe Vera: Aloe vera doğal iltihap ve bakteri giderici olmaktadır. Cildin onarılmasında önemli rol oynar. Aloe vera yaprağı uzun bir şekilde keserek içerisinde bulunan jelimsi maddeyi dışarı çıkarınız. Jelly dairesel hareketleriyle yara üzerine sürmeniz gerekir. Sürdükten sonra 30 dakika kadar bekletip yıkamanız gerekir. Aloe verayı günde 2 defa uygulamak yeterli olacaktır.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı yara izlerinin giderilmesi en etkili doğal madde olmaktadır. Bir cezve içerisine Hindistan cevizi yağı koyup biraz ısıtarak yara üzerine hafif şekilde masaj yaparak iyice yedirilir. Cildin bu yağ emmesi için bir saat kadar beklenilmesi gerekir. Bunu günde 2 veya 4 defa uygulamanız yeterli olacaktır.

E vitamini Yağı: E vitamini yağı yara izlerini kapatma da etkili antioksidan maddedir. Nemlendirici özelliği bulunmakta ve bu özellik sayesinde hasarlı olan dokular tamir edilir. Yara üzerine 10 dakika kadar hafif şekilde masaj yapılarak 20 dakika kadar yara üzerinde bekletilir. Daha sonra ılık su ile yıkanması gerekir.

Zeytinyağı: Zeytinyağı E vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yara izlerini geçirme de çok etkili bir maddedir. Zeytinyağı biraz ısıttıktan sonra yara üzerine masaj yaparak yedirilir. Daha sonra 30 dakika kadar bekleyip yıkamanız gerekir.

Limon: Limon içerisinde alfa-hidroksil asit bulunduğu için yara izlerinin kaybolmasında önemli rol oynamaktadır. Cildin esnekliğini artırmaktadır. Limon suyunu yara üzerine sürmeniz gerekir. Hassas bir cildiniz olduğu durumlarda limon suyu içerisine gül suyu ilave ederek yara üzerine sürülür.

Bal: Bin bir derde deva olan Bal yara izlerinin ortadan kaldırılması için uygulanan en iyi besin kaynaklarından biridir. Tamamen doğal bir nemlendirici olmaktadır. Cildin ölmüş olan dokuları yeniden canlanır. Meydana gelen yara izine bir miktar bal sürerek bunu bandaj yardımıyla sarılır.

Bu işlemi akşam yatarken yaparsanız daha sağlıklı olur. Bu işlemi günlük olarak yapmanız gerekir. Diğer bir yöntem ise Balın içerisinde toz şeker katarak yara üzerine masaj yapınız ve bir miktar bekleyiniz. Bu uygulamayı haftada bir veya iki kere yapmak daha uygun olur.

Yara İzi Kalmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

Ortaya çıkan yaraların izini kaldırmak için plastik cerrahlar önemli rol oynar. Deri altında bulunan tabakalar uygun şekilde onarılır. Deri altında ölü tabaka bırakılmamalı. Doku kaybının ortaya çıktığı yaralanmalarda yara kenarlarını birbirine gergin bir şekilde dikmek kötü yara izine neden olur. Yara izi ameliyatında atılan dikişler enfeksiyon ve iltihaba karşı dayanıklı olan dikişler olmalıdır.

Cildin üzerine atılmış dikişler 7 gün sonra alınmalıdır. Deri üzerinde dikişler fazla bekletilirse dikiş izleri de iz bırakır. Ortaya çıkan yaraların iz bırakmaması için mutlaka dermatoloğa başvurulması gerekir. Doktorun vereceği yara izlerini kapatıcı kremler kullanılarak yara izlerinden kurtulmuş olursunuz. Yara izi kalmaması için kullanılacak bazı kremler bulunmaktadır. Yara izi tedavisi için kremler bulunmaktadır.

Bu kremler şunlardır:

Bu kremler yara izi kalmaması için kullanılmaktadır. Düzgün bir şekilde kullanıldığı vakit yara izleri belirli bir süre sonra ortadan kaybolacaktır. Bunun haricinde yara izi kalmaması için bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemleri olarak şunları yapmamız gerekir.

Organik olan tarçın kaynatılarak tarçının suyu Pamuk yardımıyla yara üzerine pansuman yapılır.  Yapılan pansuman sonucu yara izinin belirli bir süre sonra  kaybolduğu görülür.

Rokanın tohumu ezilerek toz haline getirilir roka suyu ile oluşan malzeme yara üzerine sürülür.

Eski yara izlerinden kurtulmak için ameliyat olup olmayacağınıza karar vermeniz gerekir. Eskiden oluşan yara izlerine kaldırmak için en etkili yöntem cerrahi yöntem olmaktadır. Doğal yöntem kullanılarak yapıldığı zaman biraz acı vermektedir. Yara izi azaltan Ürünler alırken soğan özlü ürünler tercih etmeniz gerekir. Soğan özü içerisinde bulunan vitaminler kallojen üretimini düzenler.

Kallojen dokuların düzelmesi için gerekli olan bir proteindir. Yara izi üzerine krem ve jel uygulaması yaparak silikon jel tabaka ve cilt bandı ile kapatmanız gerekir. Silikon jel yara izlerini kaldırmaya yardımcı olur. Alfa- hidroksit asit bulunduran bir ürün almanız gerekir. Alfa-hidroksi ölmüş olan deri hücrelerinin dökülmesi için en uygun tedavi yöntemidir. Eski yara izlerinin olduğu yerler nemli kalması gerekir. Bunun için Kakao yağı güçlü bir nemlendirici olmaktadır.

Kullanılan nemlendiriciler eski yara izlerini kapatma da cilde katkı sağlayacaktır. Yara izi lazer yöntemi ile kapatılmaktadır. Lazer operasyonu ile yara izi sildirme işlemi yapılmaktadır. Lazer yöntemiyle yapılan yara izi sildirme işlemi her yaş grubuna yapılmaktadır. Yara izleri en az seviyeye indirilip dikkat çekmeyecek kadar gizlenmektedir. Yara izleri tamamen ortadan kaldırılamaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.