B6 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar, Eksikliği Hastalıkları, Hangi Besinlerde Bulunur, B6 Vitamini İçeren İlaçlar Nelerdir?

B6 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar, Eksikliği Hastalıkları, Hangi Besinlerde Bulunur, B6 Vitamini İçeren İlaçlar Nelerdir?

B6 vitamini vücutta birçok hastalığa karşı koruma görevi üstlenen antikor üretiminde ve vücutta fazla kimyasal tepkimelerde önemli görevi bulunan b6 vitamini kan şekerinin düzenlenmesi, hemoglobin üretimi, besinlerden alınan protein parçalanması görevi serotonin, nörotransmitterlerin sentezi gibi görevleri yapmaktadır.

İnsanlarda b6 vitamini eksikliği kan içerisinde bulunan hemoglobin sayısının azalmasıyla egzama, anemi kas kasılmaları yorgunluk ve keyifsizlik gibi sorunları ortaya çıkarır.

Vücutta b6 vitamini damar ve kalp sağlığı için çok önemli olmaktadır. Sinir sistemi ile ilgili sorunların ve bazı cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde yararı vardır. B6 vitamini sağlığımız açısından önemli bir yere sahiptir. B6 vitamini yardımı ile vücutta bulunan karbonhidratlar ve yağlar yakılarak enerji oluşmaktadır.

Genel olarak b6 vitamini insanların sağlıklı ve zinde olmalarını sağlamaktadır. Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. B6 vitamini eksikliği kansızlığa neden olur.

B6 Vitamini Nedir?

B6 vitamini vücut proteinlerini sentez yapması için nişasta ve şeker karbonatlar ile magnezyum işleyebilmesi için vücutta bulunan sinirler arasında iletişim kurma görevini yapmaktadır.

B6 vitamini eksikliği nedenler şunlardır.

Gıda maddelerinde bulunan katkı maddelerinin b6 vitamini eksikliğine neden olmaktadır. Alınmış olan protein miktarı yükseldikçe protein sentezi yapmak için b6 vitamini ile ihtiyaç duyulur, alınmış olan protein b6 vitamini ile destekleme yapılmaz ise vücutta b6 vitamini eksikliği ortaya çıkar.

B6 Vitamini Ne İşe Yarar?

B6 vitamini vücudun karbonhidratları işlemek için ihtiyaç duyduğu vitamin özelliğini taşımaktadır. Yapılan egzersizler veya bazı hareketlerde enerji sağlamada en önemli bir vitamin özelliği taşımaktadır. Karbonhidratların işlenmesini sağlayan görevleri vardır.

Vücutta temel olan moleküllerin sentezini sağlar. Moleküllerin sentezlenme olayında kullanılmakta olan önemli vitaminlerden biridir. Aminoasitlerin sentezinde b6 vitamini önemli yer tutar. Amino asitler yeni hücre oluşumunda görevli olduğu için b6 vitamini de bu görevler üstlenmektedir. Vücuttaki sinir sistemi fonksiyonlarını sağlamada faydaları vardır. Nörotransmitterlerin üretiminde b6 vitamini kullanılmaktadır. İltihaplanmaları önler. B6 vitamini vücutta iltihaplanmalara karşı önemli görevleri bulunmaktadır.

B6 vitamini az oranda alındığı zaman kalp hastalıkları, 2 diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı koruma görevi yükselmesinden dolayı vücudun en önemli vitaminlerden biridir. Sülfür ve metil taşınmasında yardımcı olmaktadır. Vücutta bulunmuş olan sülfür içerikli moleküllerin bulunması hormon dengesinin sağlanması yapılmaktadır. Daha sonra karaciğer aracılığı ile toksinlerin temizlenmesi yönünden çok önemlidir. B6 vitamini metil ve sülfür içeren molekülleri vücuttan dışarıya atmaktadır.

B6 Vitamini Eksikliği Hastalıkları Nelerdir?

B6 vitamini eksikliği belirtileri olarak ilk önce ciltte meydana gelmektedir. Cilt üzerinde lekeler oluşur. Kırışıklık meydana gelir. Egzama ve dermatit gibi cilt hastalıkları ortaya çıkar. B6 vitamini sinir sistemi yönünden oldukça önemlidir. B6 vitamini eksikliği keyifsizlik ve sinirsel durumları ortaya çıkarır. B6 vitamini eksik olduğu zaman kan içerisindeki hemoglobin sayısı azalmaktadır, bunun sonucu olarak da halsizlik ve anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır.

B6 vitamini eksikliği vücutta hücre yenilenmesi olmadığı için ciltte yaşlanmalar meydana gelir. Görme zayıflığı b6 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Vücutta b6 vitamini eksikliği belirtileri iki ana grupta ele alınmaktadır, bunlardan birincisi biyokimyasal belirtiler ikincisi klinik  belirtiler olmaktadır.

Biyokimyasal belirtileri şunlardır;

  • Vücutta bulunan kanda ve idrarda b6 vitamini az olur.
  • Kan içerisinde homosistein miktarı artar ve idrar yoluyla dışarı atılır.
  • Hemoglobin oranında azalma görülür.
  • Böbreklerden oksalat atımı artmaya başlar ve böbrekte meydana gelen oksalat taşları  meydana gelir.
  • İdrar içerisinde xanthuarenik asit miktarı artış gösterir.
  • Klinik belirtiler şunlar olmaktadır.
  • Ağız ve dil yaraları ortaya çıkar.
  • Havale görülür.
  • B6 vitamini az alımında kalp hastalıklarına karşı koruyucu azalmaktadır.
  • Anemi hastalığı ortaya çıkar.
  • Bağışıklık sistemine etki gösterdiği için bağışıklık sisteminde azalmalar meydana gelir.
  • Depresyon ortaya çıkar.
  • Büyüme yavaşlama gösterir

B6 Vitamini

B6 vitamini vücut için çok önemli bir vitamin olmaktadır. B6 vitamini nelerde var? B6 vitamini şu besinlerde bulunmaktadır. B6 vitamini almak yararlı olur.

  • Kepek: Ham pirinç kepeği ve buğday kepeği b6 vitamini bakımından oldukça zengin besin olmaktadır. 100 gram pirinç kepeği 4.07 miligram b6 vitamini bulundurmaktadır.
  • Antep fıstığı: Antep fıstığının 100 gramında vücudun gerekli olan b6 vitamininin %85’i günlük olarak karşılamaktadır. Günlük olarak bir avuç antep fıstığı tüketmeniz durumunda vücudun ihtiyacı olan b6 vitamininin yüzde 25’ini karşılamış olursunuz.
  • Patates: 100 gram patates de 0.3 miligram b6 vitamini bulunmaktadır. B6 vitamini patates içerisinde glikoz ile beraber olduğu için vücuda pek fayda sağlamamaktadır.
  • Ispanak: 100 gram ıspanak da 0.2 miligram b6 vitamini bulunur.
  • Brokoli: 100 gram brokoli de 0.1 veya 0.2 miligram b6 vitamini bulunur.
  • Muz: 100 gram muzda 0.3 miligram b6 vitamini olmaktadır.
  • Baharatlar ve kurutulmuş olan bitkiler: bir yemek kaşığı kurutulmuş nane vücudun günlük ihtiyacı olan b6 vitamininin yüzde 3’nü karşılamaktadır. Toz acı biber vücudun günlük b6 vitamininin yüzde 15’ini karşılamaktadır. Sarımsak tozu, fesleğen tozu, zerdeçal, biberiye, kekik defne yaprağı, ada çayı gibi bitkiler b6 vitamini bakımından oldukça zengindir.
  • Ciğer: b6 vitamini hindi ciğeri ve sığır ciğerinde oldukça fazladır. Fakat kolesterol değerleri yüksek olduğundan tüketilmesi ihtiyaca göre olmalı.100 gram hindi ciğeri b6 vitamininin %40 2’sini, sığır ciğeri %50 2’sini karşılamaktadır.
  • Sarımsak: çok fazla b6 vitamini deposu olmaktadır. Bir diş sarımsak yediğiniz durumlarda vücudun günlük ihtiyacı olan b6 vitamininin yüzde ikisini karşılamaktadır.
  • Balık: ton balığı, morina balığı ve somon balığı deniz balıkları yağ asitleri protein ve b6 vitamini bakımından oldukça çok zengin olmaktadırlar.
  • Fındık: bakır ve potasyum mineralleri yönünden zengin olduğu gibi b6 vitamini bakımından da oldukça zengin bir besin olmaktadır. 100 gram kavrulmuş fındık vücudun ihtiyacı olan b6 vitamininin yüzde dokuzunu karşılamaktadır.
  • Ay çekirdeği ve susam: günlük bir avuç ay çekirdeği ve susam tükettiğiniz durumlarda vücudun ihtiyacı olan b6 vitamininin %51’ni karşılamaktadır.

B6 vitamini bayanların adet öncesi ortaya çıkan etkileri hafifletmektedir. B6 vitamini almak bayanlar için çok önemli olmaktadır. Hamilelik dönemlerinde b6 vitamini almak kusmayı ve bulantıyı önlemektedir. B6 vitamini ilaç olarak eczanelerde satılmaktadır. Vücutta b6 vitamin eksikliğini gidermek için b6 vitamini solgar hapı kullanılarak giderilir.

B6 vitamini eksikliği nörolojik sorunlar ortaya çıkar. Aşırı stres, sinir iltihabı, kaşıntı ve uykusuzluk, baş ağrıları ortaya çıkmaktadır. B6 vitamini vücutta fazla olduğu zaman yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılırsa 6 ay süreyle günde 100 miligramdan fazla alındığı zaman sinirlerde tahripler ortaya çıkar.

Günlük b6 vitamini gereksinimleri bu şekildedir;

Yaş——————kadın——————-erkek

0 -6 ay————-0,1 mg

7-12 ay————–0,3 mg——————0,3 mg

1-3 yaş————–0,5 mg——————0,5 mg

4-8 yaş————–0,6 mg——————0,6 mg

9-13 yaş————-1,0 mg—————–1,0 mg

14-18 yaş————1,2 mg—————-1,3 mg

19-50 yaş————1,3 mg—————–1,3 mg

51 yaş üstü———-1,5 mg——————1,7 mg

Gebe——————-1,9 mg

Emziren—————2,0 mg

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.