Çiğ Badem Kaç Kalori, Çiğ Badem Diyeti Nasıl Yapılır, Çiğ Badem Nelere İyi Gelir, Çiğ Badem Nasıl Saklanır?

Çiğ badem kaç kalori, kuruyemişler içinde en faydalı ve lezzetlilerinden birisi olan badem, lifli ve bol mineralli yapısıyla da vücuda sayısız şifa sağlar. Çiğ badem besin değeri açısından son derece zengindir. Protein, lif, riboflavin, magnezyum, fosfor, bakır, mangan ve E vitamini içeren badem, son derece sağlıklı ve şifa dolu bir yağlı tohumdur.
Bademin en yüz güldüren faydalarından birisi de kilo vermeye ve özellikle de karın yağlarını eritmeye yardımcı olmasıdır. 100 gram badem tüketildiğinde gün içinde gerekli olan lif ihtiyacının büyük kısmı karşılanmış olur.
Çiğ badem içindeki magnezyum, vücuda kaliteli enerji verirken, kan şekerini de düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekerinin dengede olması da aşırı yemek yemeyi ve açlık krizlerini önlüyor, bu sayede de kilo alımını engelliyor.
Çiğ badem içi tok tutucu etkisi de yine fazla kalori almayı engelleyerek, kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Bademdeki yağ asitleri ve lifler sayesinde uzun müddet tokluk hissetmek mümkündür.
Kuruyemişleri kavrulmuş şeklinden ziyade, çiğ şekilleriyle tüketmek çok daha sağlıklı ve ideal bir seçimdir. Bademin de kavrulmuş ve işlenmişinden ziyade çiğini tercih etmek, bademin içindeki faydalı bileşenlerden daha fazla istifade etmeyi sağlayacaktır.
Çiğ badem kalorisine göz atacak olursak şöyle bir tablo karşımız çıkar:
- 30 gram yani ortalama 25 adet bademin kalorisi 170’tir.
- 100 gram çiğ badem ortalama 570 kalori içerir.
- Görüldüğü üzere bademin kalorisi hiç de azımsanacak türden değildir. Bu sebeple dikkatli tüketilmesinde fayda vardır.
Çiğ Badem Diyeti
Çiğ badem diyetinden bahsetmek gün boyu avuç avuç çiğ badem içi yemek anlamına gelmiyor; zira çok faydalı olan bu kuruyemiş, fazla miktarda tüketildiğinde kilo aldırıcı etki de yapabiliyor. Bademi sabah aç karnına kahvaltı yerine tüketebilir, yahut yemeğin üzerine içeceğiniz kahvenin yanında 3-4 adet tüketebilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda 10 hafta süresince iki ayrı gruptan birine düşük kalorili diyet ve yanında belli oranda badem verilmiş. Badem verilen grupta kilo anlamında %18’lik bir düşüş gözlemlenmiş, badem verilmeyen grupta ise %11’lik düşüş görülmüş. Badem tüketen gruptakilerin bel çevresindeki incelme de, tüketmeyen gruptakilere göre daha fazla olmuş.
Çiğ Badem Nelere İyi Gelir?
Çiğ bademin faydalarını bilmek her gün düzenli badem yemek için ittirici bir güç olacaktır.
Çiğ bademde yoğun olarak demir minerali bulunur. Bademin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller vücuttaki pek çok derde şifa olur.
Çiğ badem içi kolesterol hastalığına karşı son derece iyi gelmektedir. Doymamış yağ içeriği sayesinde özellikle kolesterol hastaları tarafından sıkça tüketilmelidir.
Badem mucizevi faydalarıyla kalp damar tıkanıklığı yaşayan hastalara da son derece iyi gelmektedir. Ama bademim işlem görmemiş olması, yani çiğ olması gerekmektedir.
Çiğ badem faydaları diyabet hastalarını da ilgilendirmektedir. Diyabet hastaları için de son derece faydalıdır. Özellikle yemekten sonra meydana gelen kandaki şeker dalgalanmalarını önleyen ve düzenleyen çiğ badem, hem damak tadı hem de sağlık sunar.
- Çiğ badem tüketenlerin daha hızlı ve kolay kilo verdikleri kanıtlanmıştır.
- Çiğ badem içi tüketen kişilerin safra kesesi rahatsızlığına yakalanma oranları oldukça düşüktür.
- Her gün 30 gram çiğ badem içi tüketmenin kemik sağlığını koruduğu bilinmektedir.
Çiğ Badem Nasıl Saklanır?
Eğer elinizde gramaj olarak fazla badem varsa bunları bayatlamadan nasıl muhafaza etmeniz gerektiği de oldukça önemli bir husustur. Bademi kabuğu ile muhafaza edebilirsiniz. Kabuklu badem 1-2 yıl bozulmadan durabilir.
Kabuğu ayıklanmış bademin nemlenme özelliği olduğundan hem koku çeker, hem de kısa sürede bozulur. Bu sebeple çiğ bademlerinizi kavurarak, hem koku çekmesini, hem filizlenmesini, hem de toksik madde üretmesini engelleyebilirsiniz. Kavurduğunuz bademleri hava almayacak bir kaba yahut saklama poşetlerine doldurarak karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 2 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yaz mevsiminde hasatı yapılan çiğ bademi kabuğundan ayırdıktan sonra rüzgarlı ve güneşli bir havada kurutabilirsiniz. Ancak şunu da hatırlatalım, çiğ badem 26 derece ve üzerinde 7-8 ay gibi bir süreçte tat ve koku anlamında değişine uğrayabilmektedir.
Çiğ bademi hava almayan, ağız kısmı kilitli, vakumlu poşetlerde gün ışığı almayan ve serin bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Çiğ badem vakumlanmış halde 10 derece ısıdaki bir ortamda yaklaşık 10 ay saklanabilmektedir. Buradan yola çıkarak, buzdolaplarının bu iş için ideal bir ortam olduğu söylenebilir.
Çiğ badem fiyatına bakacak olursak 500 gram çiğ bademin ortalama 30 TL olduğunu söyleyebiliriz.