Kestane Balı Faydaları Nelerdir,Nasıl Kullanılır, Kaç Kaloridir

Kestane Balı Faydaları Nelerdir,Nasıl Kullanılır, Kaç Kaloridir

Kestane Balı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır, Kaç Kaloridir.. Kestane nasıl da lezzetli bir meyvedir değil mi? Nişastası ve şekeri bol, tam da bu yüzden hem leziz hem de doyurucu, hem de pek çok faydası olan nefis ve deva dolu bir yiyecek olan kestane, hem atıştırmalık olarak hem de yemeklerin içinde çeşni olarak çok sevilir ve sık tüketilir. Kestane, kendisi damaklara lezzet vermekle kalmaz, balıyla da gönülleri fetheder.

O halde kestane balı faydasından girelim, kestane balı zararlarına da şöyle bir değinelim, kestane balı nasıl tüketilmeli sorusuna da yanıt verelim ve hiç tanışmamışları da bu enfes balla tanıştırmış olalım.

Kestane Balı Faydaları Nelerdir

  • Çiçek balı ile kıyaslandığında daha koyu bir renge sahiptir ve çiçek balına göre neredeyse 2 katı daha fazla demir içerir.
  • Arılar kestane balını Haziran ayı başlarında kestane çiçeklerinden elde ederler. Kestane balının rengi koyu, kıvamı yoğun, tadı keskin, şeker oranı yüksek, lezzeti hafif buruk ve biraz da acımsı, kokusu ve aroması kestaneye özgüdür. Kestane balının antiseptik, yani mikrop kırıcı özelliği de vardır.
  • Özellikle kış mevsiminin en koyu zamanlarında sık olarak yaşanan soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, öksürük gibi şikayetlerde bir miktar karabiberle kullanıldığında öksürüğü kesecek kadar etkili bir bileşen olan kestane balı, bu özelliği ile bile son derece değerli bir bal türüdür.
  • Kestane balı antioksidan özelliğe sahip bir baldır, yani vücuttaki oksidasyon süreçlerini yavaşlatarak hücrelerin paslanmasını ve dolayısıyla hücre hasarını ve erken yaşlanmayı önler.
  • Akciğer hastalıklarına iyi gelir.
  • Kestane balının rengi çiçek balına göre daha koyudur, bu da şu demek oluyor, kestane balının etkisi özellikle kansere karşı koruma sağlama anlamında daha güçlüdür.
  • Antioksidan özelliği, ağız yaralarının da iyileşmesini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Afrodizyak etkisi de olan kestane balı cinsel gücü artırır.
  • Bağırsakta biriken gazların atılmasını sağlar.
  • Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.
  • Diğer tüm ballar gibi karbonhidrat içerir. Karbonhidrat, bağırsaklarda su tutulmasını sağlayan bir etki yapar. Yani bu durumda, kestane balının kabızlığa iyi geldiğini söyleyebiliriz.
  • Kan şekerini yükseltir ki bu da aynı zamanda acıkmak demek. Kestane balı iştah açan etkisiyle özellikle çok zayıf çocukların ve kilo alamayan yetişkinlerin de kilo almasına katkı sağlar.
  • İdrar kesesi enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir.
  • Mide ve kemik kanserine iyi geldiği sonucuna ulaşan araştırma sonuçları vardır.
  • Çiçek balına göre 2 kat daha fazla demire, 3.5 kat daha fazla kalsiyuma ve 5 kat daha fazla potasyum içeriğine sahiptir.
  • Astıma iyi gelir.
  • İshale de kabızlığa da iyi gelir.
  • Başta ülser olmak üzere pek çok mide hastalığına iyi gelir.
  • Birinci ve ikinci dereceden yanıklara iyi gelir.
  • Sarılık hastalığına karşı etkilidir.

Kestane Balı Zararları

Kestane balı faydası yanında zararları da olan bir bal mıdır derseniz, kısmen diyebiliriz. Aslında bunu zarar değil de yan etki olarak ifade etmek daha doğrudur.

Son derece faydalı ve şifalı bir besin olan kestane balının;

  • Kan şekerini hızlı yükseltme gibi bir yönü de vardır. Kan şekerinin hızlı yükselmesi, pankreasın insülin salgılamasını gerektirir ki kan şekeri düşsün. Bu da kan şekerinde dalgalanmalar meydana getirir.
  • Çabuk ve sık acıkma meydana gelir. Bu durum şeker hastaları ve fazla kilo problemi olan kişiler için sağlıklı bir durum değildir.
  • Kan şekeri dengesinde sıkıntı yaşayan kişilerin kestane balı tüketiminde ölçülü ve dikkatli olmaları gerekir.
  • Kestane balıyla birlikte çay tüketimi, balın kana daha hızlı karışmasına sebep olacağından ani baş dönmeleri yapabilir. Bu sebeple kestane balıyla birlikte yahut hemen ardından çay tüketimi yapılmamalıdır.
  • Şeker hastaları, hamilelik şekeri problemi olan anne adayları, şeker hastalığı riski bulunanlar, insülin direnci yaşayan kişiler ve polikistik over tanısı konulmuş kadınlar için riskli grupta bir besindir, dolayısıyla ölçülü tüketilmeli yahut hiç tüketilmemelidir.

Kestane Balı Fiyatları Nedir?

Nadir elde edilebilen bir bal çeşidi olduğundan fiyatı da diğer bal türlerine göre biraz daha pahalıdır. Kestane balı çok fazla çıkmadığından arıcılar süzme işlemi yaparak kavanozlar halinde satış yapar. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yoğun olarak üretilen kestane balı fiyatı kilogram olarak ortalama 200 TL’dir.

Kestane Balı Nasıl Kullanılır?

Bal çoğunlukla kahvaltıda ekmeğe sürülerek tüketilir. Ama elbette tek kullanış şekli bu değildir.

Bal, aç karnına tüketildiğinde mide asidinin artmasına sebep olacağından, tek başına değil de yanında ekmek veya başka besinlerle birlikte tüketilmelidir. Eğer bala karşı herhangi bir alerjiniz yoksa ve hekim tarafından yasaklanmamışsa günde 3 yemek kaşığı dolusu kestane balı tüketilebilir. Diyabet hastaları, hamilelik şekeri olan anne adayları, 1 yaşından küçük çocuklar ve polen alerjisi olan kişiler hariç herkesin bal yemesi sağlık açısından da faydalıdır.

Ekmekle yiyebilir, süte karıştırabilir, doğranmış muz ve cevizin üzerinde gezdirerek tüketebilirsiniz.

Kestane Balı Kaç Kalori?

Kestane balı kalorisine gelelim şimdi de. 1 tatlı kaşığı ortalama 15-20 kalori civarındadır. Kalorisi ve besin değeri hayli yüksek olan kestane balı dikkatli tüketilmelidir.

Soru&Cevap

Kestane balı günde ne kadar tüketilmeli?

Kestane balı ne kadar yenmeli? Gibi sorular akıllara takılıyor. Eğer her gün düzenli bir şekilde tüketim yapmak istiyorsanız günde en fazla 1 yemek kaşığı kadar tüketmelisiniz.

Kestane balı hangi hastalığa iyi gelir?

  • Mide. Mide yenilen ve içilen her şeyden kolayca etkilenebilen bir organ. …
  • Bağışıklık sistemi. Kestane balı B vitamini, C vitamini, mineraller ve demir açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahip.
  • Kasların güçlenmesi.
  • Boğaz ağrısı
  • Sindirim.
  • Yanık yaraları
  • Solunum enfeksiyonları
  • Kuru öksürük.

Kestane balı akciğeri temizler mi?

Kestane balı, antioksidan yani vücuttaki oksidatif süreçleri durduran bir nevi paslanmayı önleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle akciğer hastalıklarına iyi gelebilir.

Kestane balı çok yenirse ne olur?

Başından beri söylediğimiz gibi etkileri de tadı çok çok güçlü olan bu balı aşırıya kaçmadan tüketmeniz gerekiyor. Ölçüyü kaçırdığınızda kestane balı mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ani tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabiliyor.

Kestane balı damar tıkanıklığına iyi gelir mi?

KAN DOLAŞIMI: Akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı organik kestane balı alınız sabah aç karnına aynı işlemi tekrarlayın faydaları: Kan akışını kolaylaştırır damar sertliğini önler kandaki pıhtılaşmayı önler damarların tıkanmasını önler kolestrolü düşürür kalbin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Kestane balı öksürüğe iyi gelir mi?

Koyu renkli ve kıvamlı olan kestane balının tadı ise oldukça yoğun ve acıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren kestane balı özellikle öksürüğe kesin şifa sağlar.

Kestane balı günde kaç kaşık yenir?

Kestane balı ne kadar yenmeli? Gibi sorular akıllara takılıyor. Eğer her gün düzenli bir şekilde tüketim yapmak istiyorsanız günde en fazla 1 yemek kaşığı kadar tüketmelisiniz. Kahvaltılarda seçenek olarak eklenebilir ayrıca tatlı çeşitlerinin üzerine az miktarda eklenebilir.

Kestane balı hemoroide iyi gelir mi?

Sedef hastalığının tedavisinde de kullanılabilir. Kestane balı yukarıda sayılan faydaların dışında şu hastalıklara ve sorunlara da iyi gelir: Basur sorununa karşı kullanılır. Ayrıca prostat büyümesini durdurur.

Kestane balı aç mi tok mu?

Kestane balı tüketimi Karadeniz Bölgesinde ve Türkiye’de çok farklı. Sadece kahvaltıda kestane balı yiyoruz. ‘Ama doktorlarımız sabah  karnına, akşam yatmadan önce alın’ diyor Bir tatlı kaşığı olmak şartıyla, aynı saatlerde alınmalıdır.

Kestane mide ülserine iyi gelir mi?

Kestane balının, faranjit, astım, kansızlık gibi hastalık durumunda iyileştirici olduğu herkes tarafından kabul edilmiş. Bakanlık da bunu tıbbi mal kategorisine almış. Yapılan son çalışmalarda da mide ülserine iyi geldiği, tıbben ispatlandı

Kestane balı astımda nasıl kullanılır?

Astıma Karşı Kestane Balını Düzenli Tüketmek Önemlidir

Yarım kilo kestane balına 3 yemek kaşığı zencefil ekleyip iyice karıştırarak macun kıvamına getirip günde 2-3 kez bir kaşık yemek astımdan kurtulmanıza yardım eder.

Kestane balı alerjik astıma iyi gelir mi?

Rengi koyu kıvamı gevşek olan kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde etkili olduğu için ”Doğal Antibiyotik” olarak da adlandırılıyor

Kestane balı kilo verdirir mi?

İçerisinde sinameki, kestane balı, meyan kökü, melisa, kişniş gibi doğal birkiler yer alıyor. Bu bitkiler kestane balı karışımı ile karıştıktan sonra iştah kesici ve tok tutucu özellik taşıyor. Bu sayede formda kalınabiliyor ve zayıflamanıza da büyük ölçüde katkı sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.