Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Makalede Neler Var?
Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diz vücudumuzda bulunan en büyük eklemdir. Koşma, yürüme, atlama gibi hareketlerin yapılmasında rol oynadığı için dizler gün içinde birçok etkiye maruz kalmaktadır. Dizlerin yapısı incelendiğinde çok karmaşık yapıda olduğu görülmüştür. Bu nedenle dizde oluşacak olan ağrıların pek çok farklı sebebi olabilmektedir.
Diz Ağrısı Nedenleri
Vücudun herhangi bir yerinde olan ağrı o bölgede bir sorun olduğunun belirtisidir. Öncelikle şunu belirtmekte fayda vardır ki ağrı için doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Toplumumuzda var olan inanışa göre ağrı kesicilerin o bölgedeki ağrıyı geçirdiğidir. Halbuki bu inanış tam olarak doğru değildi. O yüzden mutlaka ağrılarda doktora başvurulmalıdır.
Dizdeki ağrıların en basit sebebi herhangi bir düşme ya da yaralanma olaylarından olabilir. Bunun sebebi belli olduğu için korkulacak büyük bir durum olmayabilir. Düşme ve yaralanmalarda dikkat edilmesi gereken durum dizdeki bağların, tendonların zarar görmemesidir. Bu durumlarda dizin iyileşmesi daha çok zaman almaktadır ve ağrılar daha şiddetli şekilde görülmektedir. Diz kapaklarında iltihaplanmalarda görülebilmektedir. Bu durumda dizler şiddetli bir şekilde ağrımaktadır. Bu ağrı şekli daha çok koşu yapan ve bisiklet kullananlarda görülmektedir. Dizlerde menisküs yırtıkları da zamanla oluşabilmektedir. Daha çok ani bir hareketle oluşan menisküs yırtıkları futbolcularda oluşmaktadır. Bazı insanlarda görülen dizlerin hareketini kısıtlayan kilitlenme durumunda diz düz şekilde tutmakta zorluklar görülmektedir. Yıllar içinde vücudumuzda oluşan kireçlenme durumları dizler için de söz konusudur. Kireçlenme olayı ilerleyen yaşlarda görülen bir sağlık sorunudur. Dizlerin hareketsiz kalması ya da tam tersi çok hareket ettirilmesi dizdeki kireçlenme nedeniyle diz ağrısı vakalarını arttırmaktadır.
Kısaca diz ağrısı neden olur inceleyelim:
- Eklemlerdeki iltihaplanmalar,
- Menisküs yırtılmaları,
- Eklemlerde sıvı birikmesi,
- Aşırı hareketli olmak ya da gün içinde hareketsiz kalmak,
- Yatış pozisyonları (karnı içe doğru çekerek yatmak),
- Duruş bozuklukları,
- Aşırı kilolu olma durumu,
- Düztaban olma gibi durumlar,
- Kilitlenme olayları,
- Genetik rahatsızlıklar
dizde ağrıya neden olabilmektedir. Bu gibi rahatsızlardan herhangi bir ya da ikisini sıklıkla yaşıyorsanız bir ortopediste görünmenizi tavsiye ediyoruz. Sağlıklı bir şekilde yaşam kalitenizin devamı için ağrı kesici kullanmadan önce bir doktora mutlaka başvurunuz. Erken teşhis ve tedavi sayesinde diz hastalıklarında daha hızlı bir şekilde sonuç alınabilmektedir.
Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Doktora başvurulmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır; fakat içeriğinde steroid madde içermeyen ağrı kesici diz ağrılarını hafifletmektedir. Buz kompresi uygulamakta da fayda görülmektedir. Buz kompresi hem diz ağrılarını giderirken hem de dizdeki şişliklerin inmesini sağlar. Diz ağrılarını gidermenin bir diğer yolu da kan dolaşımını hızlandırmaktır. Doktor tarafından önerilen kültürfizik hareketleri de eksiksiz olarak her gün tavsiye edilen şekilde mutlaka yapılmalıdır. Doktor tarafından önerildiği takdirde bir fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi yapılmalıdır.
Diz Ağrısı Tedavisi
Diz ağrısına bitkisel çözüm yolları: Hayatımızın bir döneminde herhangi bir hastalığımızda bitkisel çözüm yollarını kullanmışızdır. Aynı durum diz ağrıları için de geçerlidir. Tıbbi yöntemlerin dışında ağrı hafifletmekte kullanabileceğiniz yapılması kolay bazı bitkisel çözümler şu şekildedir:
- Badem yağının onarıcı etkisi dizlerdeki aşınmaların onarılmasına karşı etkilidir. Oluşabilecek olan çatlakların giderilmesinde de kullanılabilir.
- Susam yağının içinde bulunan mineraller eklemlere kadar ulaşabilmektedir. Masaj yapılarak kullanılan susam yağı eklemlerde oluşan iltihapların giderilmesinde etkin bir yöntem olarak kullanılabilir.
- Kekik yağı düşme ve yaralanmalar sonucunda hasar görmüş olan deri üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
- Çamur banyosu yapmanın da diz ağrılarının iyileşmesinde faydası vardır.
- Vücudumuzun %75-80 ‘ini sudan oluşmaktadır. Bu nedenle diz tedavisinde mutlaka su içmelisiniz.