Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?
Makalede Neler Var?
Dünya üzerinde sayısı belirsiz milyonlarca farklı türde bitki var. Bu bitkilerin birçoğu yenilebilen bitkiler olmakla beraber insan sağlığına da müthiş etkisi vardır. Bu makalemizde sizlere sağlığınıza onlarca yararı bulunan çiriş otundan ve çiriş otunun faydalarından detaylı olarak bahsedeceğiz.
Baharın gelmesi ile doğanın yeşillenmesi kuşların ötüşleri insanın cildine iyi geldiği gibi ruhuna da iyi gelmesini beraberinde getirmektedir. Bildiğiniz üzere cildimize, sağlığımıza, bağışıklık sistemimize iyi gelen bir çok bitki var. Enginar, pırasa, lahana, maydanoz ve daha nice bitki/sebze. Bu nice nimetlere bir çok faydası bulunan çiriş otu da ekleniyor. Çok merak edildiği üzere bu yazımızda da çiriş otunu ve faydalarını detaylı olarak ele alacağız.
Çiriş Otu Nedir?
Çiriş otu, yaprakları pırasaya benzeyen ancak pırasadan bir hayli küçük olan bir bitkiye denir. Nisan veya Temmuz aylarında çıkan çiriş otuna bazı bölgelerde ‘Yabani Pırasa’ veya ‘Güllük’ isimleri de verilmektedir. Özellikle Ege, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Birçok zaman nisan ve mayıs aylarında tezgahtaki yerini alır. Yeşil soğanla pırasa arasındaki benzerliği gidip gelen bu otun bakın ne çok faydası var.
Çiriş Otunun Faydaları
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: İçinde bulunan C vitamini limon ve portakalla kıyaslanabilir derecede bol miktardadır. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olacaktır.
- Regl döneminin düzenlenmesi: Özellikle yumurtalıklarda bulunan zararlı kistler yüzünden düzensiz yaşanan regl döneminin bir düzene girmesini sağlar.
- Enfeksiyondan kurtulmaya yardımcıdır: Çocuklarda daha sık görünen idrar yolu enfeksiyonun daha hızlı şekilde vücudu terk etmesine yardımcı olur.
- Saç dökülmelerine karşı iyi gelir: Daha çok erkeklerde görülen saç dökülmesi sorununa karşı çiriş otu gerçekten çok etkili bir doğal yöntemdir.
- İçinde bulunan vitaminler sayesinde basur rahatsızlığınıza iyi gelir.
- Emziren anneler için müthiş bir şekilde süt yapar.
- Cinsel gücü arttırır.
- Mesane taşlarına iyi yönde etkisi vardır.
- Adeta doğal ağrı kesici niteliğindedir.
- Hemoroid (basur) tedavilerinde kullanılır.
- Doğal idrar söktürücüdür.
- Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar.
- C vitamini kaynağıdır
- Saç kırana iyi gelir.
- Egzamayı tedavi eder.
Çiriş Otunun Zararları
Bilinen bir yan etkisi bulunmayan çiriş otunu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Sadece çok sık tüketimlerde idrar ve adet söktürücü etkisi bulunduğu için vücutta bir miktar halsizlik yapabilir. Ayrıca çiriş otunu güvenilir yerlerden almanız tavsiye edilir.
Çiriş Otu Nereden Alınır? Çiriş otu Nerelerde Yetişir? Çiriş Otu Ne Zaman Çıkar? Fiyatı Nedir?
Yukarıda belirtiğimiz üzere nisan veya mayıs aylarında tezgahtaki yerlerini almaya başlayan bu bitkiler pazarlardan ve süper marketlerin manav reyonlarından temin edilebilir. Bazı yörelerde temmuz ayında yetiştiği için bazen temmuz ayına kadar tezgahlarda olmayabiliyor. Yetişme alanı genellik dağlık yeşillik alanların arazilerinde bulunmaktadır. Çiriş otunun fiyatına gelecek olursak, çiriş otu fiyatı dönem dönem değişkenlik gösterse de ortalama 3 lira ila 10 lira arasında değişmektedir. Ucuza temin edebileceğiniz çiriş otunun faydaları fiyatına göre müthiştir. Yalnız söylemeden geçmeyelim, ilk tezgaha girdiğinde fiyatı 10 liradan satışa sunulmakta, bir süre sonra kilosu 3 liraya kadar inebilmektedir.
Bu arada mutlaka hatırlatmakta fayda var ki bu tür otlara karşı bir alerjiniz veya bir hastalığınız varsa sizin için ciddi tehlike oluşturabilir. Tüketirken mutlaka dikkatli olunuz. Çiriş otu tohumunu aktarlardan da elde edebilirsiniz.
Çiriş Otu Nasıl Kullanılır?
Çiriş otunun yaprakları yemeklerde kullanılabilir. Çiriş otu ile yemek yapıp tüketerek yukarıda bahsettiğimiz faydaları sağlayabilirsiniz. Çiriş otunun salatasını yapabilir, kavurmasını yapabilir veya zeytinyağlı yemeğini yaparak tüketebilirsiniz. Ayrıca börek içi olarak hazırlayarak çiriş otundan börek de yapabilirsiniz.
Çiriş Otu Yemekleri
Malzemeler:
1 kg. çiriş otu
1 adet soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kaynar su
Hazırlanışı:
1 adet soğan soyulur ve doğranır. Ardından Pirinç yıkanır. Çiriş otu kökünü kısımlarında ayırarak sap kısmı üzerinde bulunan şeffaf yaprakları tek tek ayrılır. Yaprağın ayrılması ile çiriş otu yaprakları serbest kalır. Yapraklar iyice yıkandıktan sonra ardından, suyu süzülmüş çiriş otu 2cm uzunluklarda küçük, küçük doğranıp, kabında bekletilir.
Tencereye zeytinyağı konulup iyice ısıtıldıktan sonra. Üzerine doğradığımız soğanlar ilave edilir ve düşük sıcaklıklarda kavrulur. Bu sırada tencereye 1 tatlı kaşığı domates salçası eklenip kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ve tuz ilave edildikten sonra üzerine doğranmış çiriş otu ilave edilip, karıştırılır.
Çiriş otunun diriliği kaybolup tencereye oturduktan sonra, pirinçler ilave edilir, malzemeler karıştırılır. Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılır. Ocak ısı ayarı en düşük ısı konumuna getirilir. 20 dakika sonra çiriş otu yemeğiniz afiyetle yenilmek üzere hazır hale gelir.
Yumurtalı Çiriş Otu Yemeği
Malzemeler:
- 1 kilo çiriş otu
- 3 tane kuru soğan
- 4 yumurta
- Pul biber
- Tuz
- Yeteri kadar sıvı yağ
Hazırlanışı:
Çiriş otunu üzerindeki yaprağından ayıklayıp küçük, küçük doğrayın. Ardından bir güzel yıkayıp süzgeçten geçirin. Tencereye sıvı yağı koyup, yağı iyice ısıttıktan sonra içine doğradığınız soğanları ilave edin. Soğan kavrulunca içine çiriş otunu boşaltın. Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biberini ilave edin çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtaları kırın yumurta pişince afiyetle tüketebilirsiniz.
Çiriş Otu Çayı Nasıl Yapılır
Kaynatmış olduğunuz bir fincan suyun içine, bir tatlı kaşığı çiriş otu konularak demlenmeye alınır. 5-10 dakika kadar bekleyip demlendikten sonra bal veya kendinize uygun bir tatlandırıcıyla tatlandırıp içmeye başlayabilirsiniz.
Çiriş Otunu Kullananlar
Çiriş otunu kullananları sosyal medya ve kullanıcı yorumlarını harmanlayarak sizlere sunmak istedik. Kullananlar neler demiş birlikte bakalım.
- Çiriş otunun çok faydalı olduğunu biliyorum. Çiriş otu pazarlarda satılıyor ve sekiz ila on lira arasında. Aslında çiriş otu sıcak iklim otu değildir. Dağların kuzey yamaçlarını daha çok seven bir ottur. Bizim yaylalarımızda çok yetişir. Genel olarak kar altında filizlenen,kar kalktıktan yedi ila onbeş gün içerisinde toplanması gerekir. Bu zamandan sonra yapraklarının uçları fazla güneşe dayanamaz. Kurumaya yüz tutar. Halk arasında erkekleme dediğimiz döneme girer. Yani ortasından çiçek açma dönemidir. Bu döneme girmeden çiriş otunu toplamak gerekir. aksi taktirde fazla lezzetli olmaz.
Bir de doğal ortamda yetişen çiriş otunun bazıları ince ve dar yapraklı. Bizim yörede keçi çirişi derler,pek tutunmaz. Bir de geniş yapraklı çiriş otu vardır .Buna da koyun çirişi derler. Çok lezzetlidir. Buda çirişin sarımsak pırasa ve soğan tadını verdiğinin doğru kanıtıdır. Sindirim sisteminin dostudur. 2018 mayısının ilk haftasında elli kilo topladım . Hafif haşlayıp dondurucuya koyup saklıyoruz. Daha sonra dondurucudan çıkarıp üç dört saat sonra yumurta ile kavurarak afiyet olsun.
- Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Memeli basuru tedavi eder. Mafsal ağrılarını dindirir. İdrar ve adet kanını söktürür. Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
- haşladıktan sonra tereyağıyla kavurup üstüne yumurta kırıldığında çok leziz olduğu , tadının kuzu etine benzediği iddia edilen ot. (ben pazarda otçunun başında ot almakta olan ve eskiden ağrı’da bulunmuş amcanın yalancısıyım). ağrı’da dağlarda yetişir, kar altından çıkarılırmış.
- çarşıdan aldım bin tane eve geldim bir tane örneğine denk gelen yeşillikler familyasının güzide üyelerinden..pişince bir avuç kalıverir. Ancak kendisine başka yandaşlar da bulup otlu börek, otlu gözleme vs gibi formlara da girebilir, dikkat etmek lazımdır.. her türlü otta yeşillikte söylendiği gibi iyi gelmediği hastalık, derman olmadığı dert yoktur! tabi bu sağaltıcı etkiler pazarda kurulan her tezgahta farklılık gösterebilir.
- Ispanağa yakın bir tadı ve görünümü var. Ancak ıspanak gibi dişlerde, ev anahtarı kemirmiş gibi bir tat bırakmıyor. Afiyet olsun.
- Pazarlardaki en organik yiyecektir. Hem kendiliğinden yetişir hem de dağda yetiştiği için etrafında ilaçlı tarlalar yoktur. Yetişmesi için ilaç, gübre, tohum kullanılmaz. Tertemiz işte. Yiyiniz, çocuklarınıza yediriniz. Salataya katınız bol limonla, börek yapınız, hatta ve hatta annem gibi tuzlayıp yufka ekmekle dürüm yapınız. Pazarlardaki en organik yiyecek demiştim herhalde.
- Bir diğer adı sarızambak olan, zambakgillerden ve çiriş otu çiçeği beyaz renkte olup, kökündeki yumrulardan çiriş yapılmaktadır. Nisan ve temmuz aylarında çiçek açar. Şifalı bitkilerdendir.
Güncelleme: 10.01.2019
İlgili Makaleler;
Kırkkilit Otu Nasıl Kullanılır
Sinameki Otunun Saça Faydaları
Bergamotu Saçlar İçin Nasıl Kullanabilirim?