İmplant Nedir? Nasıl Yapılır?
İmplant Nedir? Nasıl Yapılır? Bu konumuzda sizlere implant nedir? Nasıl Yapılır anlatmaya çalışacağız. Son zamanlarda implant çeşitleri ve fiyatları aramalarında artış yaşandığından 1ciltbakimi.com olarak sizlere implant hakkında detaylı bilgi vermek için geniş bir araştırma yapıp implant hakkında bilgi vermek istedik.
İmplant Nedir?
implant, ağız içerisinde eksik olan dişlerinizin yerine veya fonksiyonunu kaybetmiş olan dişinizin yerine çene kemiğine yerleştirilen, estetik ve gerçek görünümlü diş köküdür.
implant, geleneksel kaplama veya köprü,damak protezlerine göre çok daha güvenli ancak biraz daha maliyetli ve fonksiyonel bir tedavi şeklidir.
Dental implant , aslında yabancı bir kelimedir. Yabancı bir kelime olmasına rağmen insanlar arasında çok bilinen ve takip edilen bir kelime arasına gelmiştir. Implant yaklaşık olarak 20 yıl önce ağız ve diş sağlığına giren bir tedavi yöntemidir.
Dental implant , kelime anlamına bakacak olursak dental, diş ile ilgili , implant ise doku içerisine konan veya yerleştirilen anlamına gelmektedir.
Dental implant ise diş eksikliğini gidermeye ve ağızda kayıp edilen dişlerin tamamlanmasına yönelik çene kemiği içerisine yerleştirilen ve implant denilen ve alt yapıdan tutanak sağlayan aynı zamanda titanyumdan yapılan bir protez yapıdır.
En basit deyimle implant nedir? dersek; Ağzınızda kaybettiğiniz dişlerin doğal bir diş görünümü sağlayan yapılara denir. Ağzınızda bir dişi kaybederseniz ve doğal bir diş görünümü şeklinde bir diş tekrar ağzınıza kazandırılır. Implantın alt yapısı yani aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi vida damağınıza vidalanır ve demirin üzerine doğal görünümli bir takılır.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Diş implantı , ağız yapısına tamamen uygun ve titanyum üzerine gelen abutment ile birleştirildikten sonra kron yapılarak tedavi tamamlanmaktadır. Kron kelimesinin anlamı porselen veya zirkonyum uygulamasıdır.
implant nedir başlıklı yazımızda bahsettiğimiz vida, çene kemiğine tamamen uyumlu yapay bir diş köküdür. Implant tedavisi sonrasında , implant tedavisi görmüş olan hasta normal yaşamına hemen dönebilir.
Implant Tedavisi , hijyenik bir klinik ortamında, lokal anestezi yapılarak takılmaktadır. Lokal anestezi, damağınızın uyuşması ile yapılan iğne ile uyuşmasıdır. Damak uyuşturulduktan sonra cerrahi müdahale başlamaktadır.
Anestezi işleminden sonra , diş hekimi veya cerrah diş etini açarak çene kemiğini ortaya çıkartır. Ardından hekim, çene kemiğine kılavuz yol açmak için çok ince bir yol açar. Daha sonra kılavuz delik yavaş bir şekilde implantın girebileceği kadar genişletilir ve çene kemiğinde açılan boşluğa implant yerleştirilir.
Implant vidası yerleştirildikten sonra çene kemiği ve implant yapılan bölgenin iyileşmesi için yaklaşık olarak 2 ay kadar bir süre bekletilir. Bu bekleme süresinde implant içerisine bir vida ve kapak yerleştirilir. Ardından açılan diş eti dikilir.
Yaklaşık 2 ay gibi bir bekleme süresinden sonra implant içerisine takılan vida çıkartılır ve üzerine geçici bir kuron yerleştirilir. Geçici olarak takılan kuron, diş etinin doğal olarak şekillendirilmesi sağlanır. Şekillendirme bittikten sonra geçici kron (porselen veya zirkonyum) değiştirilir ve implant diş tedavisi tamamlanmış olur. Ardından hekiminizin vereceği ilaçlar ve antibiyotikler sayesinde iyileşme süreciniz daha da hızlanacaktır.