Cilt Bakımı

Portakal Yağının Faydaları

Portakal Yağının Faydaları

Portakal C vitamini açısından en zengin meyveler arasında bulunmaktadır. Portakal yağı ise portakalın kabuğundan ya da portakal ağacında oluşan çiçeklerden elde edilir. Portakal yağının faydaları kullanmanızı gerektirecek kadar vardır. Portakal yağını selülitleriniz üzerinde kullanabilirsiniz. Selülitler üzerinde etkisi fazladır bunun haricindeki portakal yağının faydalarını sizler için kaleme alacağız. Bu faydaların haricinde vereceğimiz tariflerde göbek yağlarını eritmenizde size faydalı olacaktır. Bu tarz sorunlardan mustaripseniz bu yazının tamamını okumanız gerekmektedir. İlk olarak portakal yağının faydalarından başlayalım.

Portakal yağı hem koku hem de doku olarak çok sevilen yağlar arasında yer alıyor. Sağladığı faydalar cilt, vücut ve antibakteriyel özellikleri ile her derde devadır. Son dönemlerde kozmetik ürünlerin içerisinde yer alan kimyasal maddelerin zararlarını bilen herkes daha doğal ve bitkisel yöntemlere başvuruyor. Portakal yağıda başvurulan yöntemlerden sadece bir tanesidir.

Portakal Yağı Nedir?

Portakal yağı nedir? Portakal, meyve olarak vücuda oldukça faydalı meyvedir. C vitamini açısından zengin olan ve özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen meyveler arasında ilk sırada yer alan, toksinlerin atılmasına yardımcı olan, grip ve benzeri gibi vücudun direncinin düştüğü durumlarda hastalığın iyileştirilmesine yardımcı olur. Bu nedenle vücut direncinizi korumak için düzenli olarak portakal tüketmeniz gerekir.

Portakal bu kadar faydalıyken portakal yağının da birçok faydası vardır. Portakal yağı tanım olarak; portakal meyvesinin kabuğu soyularak, pres haline getirilerek üretilen bir yağdır. Diğer narenci meyveleri ile kıyaslandığı zaman her meyve de yapılan presleme işlemi portakalda aynı şekilde yapılmaz. Portakal kabuğundan elde edilen bu yağın presleme döneminde yapılması gerekir. Bu yağın faydalarından dolayı Türkiye’de ve dünyada sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.

Portakal Yağı Ne İşe Yarar?

Portakal yağı ne işe yarar? Portakal yağı bitkisel bir yağ olmasından dolayı hem cilde hem de vücudunuza çeşitli faydaları vardır. Özellikle iltihap ve enfeksiyon gibi durumlarda sıklıkla kullanılan bu yağı kesinlikle kullanmanızda yarar vardır. Herhangi bir zararı olmamasından dolayı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Portakal Yağı Nasıl Kullanılır?

Portakal yağı nasıl kullanılır? Portakal yağını hangi nedenler ile kullanacaksanız uygulamasını da o şekilde yapmanız gerekir. Örnek olarak gösterilecek olur ise saçlarınız için kullanacaksanız bir miktar portakal yağını saç diplerinize ve saç uçlarınıza sürerek 30 dakika kadar bekletin sonra da saçlarınızı duşta arındırın. Düzenli kullanım sonrasında saçlarınız dilediğiniz ve hayal ettiğiniz gibi şekillenir. Aynı zamanda hoş kokusu da saçlarınızda kalır.

Maske şeklinde saçlarınıza uygulamak istemiyorsanız direkt olarak şampuanınızın içerisine bir iki damla damlatarak kullanabilirsiniz. Eğer cildinize kullanacaksanız direkt olarak yağı cildinize sürmeyin. Cilde iyi gelen Hint yağı ve Badem yağı ile bir miktar karıştırarak cildinize sürmenizde fayda vardır. Selülit ve sıkılaşma gibi problemler için direkt olarak sorunlu olan noktaya portakal yağı sürerek kullanabilirsiniz. Sizlerde faydaları saymakla bitmeyen bu eşsiz yağın iyileştirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Yaklaşık bir ay kullandıktan sonra göz ile görülür bir şekilde faydalarını görebilirsiniz.

Portakal Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Portakal yağını kullanmanız sindirim sisteminize iyi gelir. Sindirim sistemi organlarından olan midenizin de rahatlamasına yardımcı olur.
  • Portakal yağını yaralarınızın ve yanıkların üzerine sürerek uygulayabilirsiniz. Bu işlemi yapmanız durumunda yaralarınıza ve yanıklarınıza iyi gelecektir.
  • Portakal yağını yukarıda da bahsettiğimiz gibi selülitleriniz üzerinde de kullanabilirsiniz. Selüloit geçirici etkisi bulunmaktadır.
  • Portakal yağı selüloitlerin üzerindeki etkisi haricinde cildinizi sıkılaştırır ve cildinizin güzel görünmesine yardımcı olur.
  • Portakal yağı cildinizde bulunan sivilce ve akneler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Sivilce ve aknelerin azalmasında rol oynar
  • Portakal yağını ateş düşürücü olarak kullanabilirsiniz. Yüksek ateş durumlarında portakal yağını kullanırsanız ateşinizi düşürmede yardımcı olur.
  • Portakal yağının romatizma üzerindeki etkisi de büyüktür. Romatizmalı bölge uygulandığı takdirde o bölgede rahatlama görünecektir.
  • Portakal yağını ağrılı bölgelerinizde kullanın. Ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Ağrılarınızı tedavi edici bir rolü bulunmaktadır.
  • Yağlı ciltlerde ve karma ciltler üzerinde etkisi bulunmaktadır.
  • Portakal yağı birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Kansızlık, şeker hastalığı, sinir bozukluğu ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılabilecek iyi gelen bir besindir.
  • Portakal yağı birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Bunlar vücut sağlığına katkıda bulunacak maddelerdir. Portakal yağı içerisinde B, E ve P vitaminlerini bir de magnezyum, bakır, potasyum ve proteini gibi mineralleri bünyesinde barındırır.

 Portakal yağının faydaları kadar nasıl kullanılacağı da önemlidir. Atalarımızın güzel sözlerinden birisi olan her şeyin fazlası zarardır lafı bu besin içinde geçerlidir. Portakal yağının kullanımını sizler için kısa kaleme alalım:

  • Yara ve yanıklar üzerinde kullanım kolaydır. Sadece iki damla damlatıp o bölgeye dağıtın etkisini bir süre sonra göreceksiniz.
  • Selüloitleriniz varsa ve kurtulmak istiyorsanız direk portakal yağını selüloitle bölgeye masaj yaparak uygulayınız.
  • Portakal yağını içmek için yarım fincan suyun içerisine 3 damla damlatın ve gün içerisin 2 yada 3 defa kullanın buda diğer rahatsızlıklar için etkili olacaktır.
  • Sivilcelerinizden rahatsızsanız bununda çözümü bir parça pamuğa portakal yağını damlatın ve sivilcenin bulunduğu yerlere nazikçe uygulayın.

Portakal yağının birçok farklı faydası bulunuyor. Saça faydaları yanında cilde ve çeşitli vücut problemlere de faydaları vardır. Portakal yağı faydaları şu şekilde sıralanabilir.

  • Spazmları Hafifleten Etkisi Vardır

Vücut üzerinde zaman geçtikçe spazmlar meydana gelebilir. Bu spazmlar tedavi edilmediği müddetçe çeşitli ağrılara yol açabilir. Kasılmalar bir yana kaslarda ve dokularda karşı konulamaz ağrılar olabilir. Bu gibi durumlarda portakal yağının mucizevî etkisi ile spazm ağrılarından bir nebzede olsun kurtulabilirsiniz. Portakal yağının spazmları gevşetici etkisi olmasından dolayı ağrıyan noktalarınızı onarır ve gevşemenize yardımcı olur. Düzenli kullanımda etkisini görebileceğiniz bu yağı belirli bir süre kullanmanızda fayda vardır. Ağrılarınızın geçmediği durumlarda mutlaka tıbbi destek alınması gerekir.

  • Stres ve Kaygının Azalması İçin Portakal Yağı Kullanın

Stres, üzüntü hayatın vazgeçilmez ikilisidir. Gerek iş hayatında, gerekse de normal hayatınızda yaşamış olduğunuz çeşitli olaylar sizleri strese sokar. Stres, vücuda iyi gelmeyen ve mutlaka kalıcı hasar bırakan psikolojik bir süreçtir. Stresli anlarınızda portakal yağını kullanarak bu streslerinizi azaltabilirsiniz. Vücudun fiziksel reaksiyonunu geri kazanmak, stresi hafifletmek için her ne kadar ilaç kullanılsa da uzun süreli ilaç kullanımları vücuda zarar verir. Sizler yaşadığınız bu olumsuz süreci en doğal yöntemler ile atlatmaya çalışarak mutsuzluğu kendinizden uzaklaştırın. Portakal yağını ister vücudunuza, isterseniz de bir iki damla olacak şekilde içeceğinizin içerisine ekleyerek tüketebilir ve masaj ile vücudunuza sürebilirsiniz. Kokusu ve hafifliği sizi stresten arındırmaya yetecektir.

  • Aşırı Gazın Vücuttan Atılmasını Sağlar

Portakal yağının sağladığı en büyük faydalardan bir tanesi vücudunuzda biriken ve sizleri rahatsız eden gazın vücuttan atılmasını sağlamasıdır. Bağırsaklarda meydana gelen çeşitli sorunlardan dolayı gaz oluşumu kaçınılmazdır. Vücudunuzdan atılamayan gazlar sıkışmaya neden olarak sizleri rahatsız eder. Vücudunuzda biriken bu gazdan kurtulmak istiyorsanız portakal yağı imdadınıza yetişebilir. Vücudun gevşeyerek biriken gazın dışarı atılmasını sağlayarak hayat akışınızı etkileyen bu önemli faktörden sizleri kurtarır.

  • Ruh Halini Onarır, Depresyonu Uzaklaştırır

Portakal yağının öyle bir etkisi vardır ki yağı kokladığınız andan itibaren düşük modu anında yükselterek depresyonu azaltmaya yardımcı olur. Depresyonu azaltması ise şu şekilde gerçekleşir; Soluma yöntemi ile portakal yağı koklandığı zaman içerisinde bulunan esans direkt olarak beyne ulaşır ve stres kaygı gibi problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Uyku problemleri yaşıyorsanız da dilerseniz bu yağı kullanabilirsiniz.

  • Dişleriniz Daha Bakımlı Olur

Dişlerinizin her daim bakımlı ve sağlıklı olmasını isterseniz bitkisel çözümlerin en faydalısı olan portakal yağını kullanmanızda fayda vardır. Özellikle toplumun en büyük sorunlarından bir tanesi olan ağız kokusu ve dişeti enfeksiyonunun giderilmesini sağlar. Hafif bir kokusu olan bu yağı dişleriniz için kullanabilirsiniz. Bakterileri önleyen yapısı ve iltihaplı dişetlerinin onarımını sağlamasından dolayı evinizden eksik etmemeniz gereken bir üründür. İsterseniz ılık su ile yağı karıştırarak ağzınızı bunun ile durulayabilirsiniz.

  • Kanser Riskini Azaltır

Türkiye’de ve dünyada yaşanan en problemli hastalıklardan bir tanesi kanserdir. Tüketilen besinler, stres ve depresyon gibi sıkıntılar kanseri tetikler. Kanser hücreleri hızlı bir şekilde büyüyerek vücudun çeşitli yerlerine sıçrar ve tahribatlara yol açar. Kanser tedavisi hem zorlu hem de yıpratıcı bir süreç olmasından dolayı hayat akışınızı ve yaşamınızı etkiler. Portakal yağının sağladığı en büyük faydalardan bir tanesi kanseri önleyici yapısının olmasıdır. İçerisinde bulunan çeşitli maddeler tedavinin yarattığı olumsuz koşulları tedavi ettiği gibi kanser hücrelerinin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Hücrelerin büyümesini engelleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar. Sizlerde bitkisel çözümler ile kanseri kendinizden uzak tutabilirsiniz.

  • Portakal Yağı Enfeksiyonları ve İltihabı Önler

Deride meydana gelen yaralar uzun bir süre cilt üzerinde kalır. Bu yaraların kolay iyileşmesini sağlamak için portakal yağı kullanabilirsiniz. Antiseptik özelliği ile bakterileri öldürerek yaranın iyileşme hızını artırır. İltihaplı çıkan sivilceler oldukça can sıkıcı bir hal alabilir. Bu sivilcelerin cilt üzerinden gitmesi belirli bir zamanı bulabilir. Bu gibi durumlarda işaret parmağınıza bir damla portakal yağını alarak iltihaplı olan sivilcenin üzerine sürerek 5 ila 10 dakika kadar bekletin. Birkaç gün tekrarladıktan sonra iltihaplı sivilcelerin kuruduğunu görebilirsiniz.

Portakal Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Cilt üzerinde zaman zaman oluşan akne, sivilce, siyah nokta, güneş lekeleri ve renk tonu eşitsizlikleri insanları etkileyen büyük bir problemdir. Piyasa üzerinde lekeleri giderici ve akneleri önleyici birçok ürün bulunsa da çoğu kişide bu durum ters etki yapabilir. Çoğu kişinin cildi yağlı ve akneliyken, çoğu kişinin ise kuru ve hassastır bu nedenle piyasa üzerinde satılan her ürün cilt için faydalı değildir.

Sizlerde çeşitli cilt problemleri yaşıyor ve cildinizin akneden arınmasını istiyorsanız mutlaka bitkisel çözümleri uygulamanızda fayda vardır. Portakal yağı cildi onaran ve iyileştiren bir yağdır. İçerisinde bulunan maddeler cildi besleyerek aknelerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Portakal yağının cilde faydaları şu şekildedir;

Cilt üzerinde yer alan sivilceler sebumun çok fazla üretilmesinden kaynaklıdır. Sivilcenin vücudunuzdan atılması için mutlaka bu sebum dengesinin düzenlenmesi gerekir. Portakal yağını cildinizi temizledikten sonra krem gibi kullanabilirsiniz. Cildin renk tonunu açarak eşit bir cilt oluşturur ve sivilceleri azaltır. 1 ay düzenli kullanımda sizlerde farkı görebilirsiniz.

Portakal Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Cilt ve vücuda faydası olduğu gibi saçlara da birçok faydası bulunur. Özellikle saç dökülmesi gibi problemler yaşıyorsanız bu problemleri ortadan kaldırabilirsiniz. Düzenli kullanım sonrasında saçların hacmini artırdığı da biliniyor. Saçlarınız eskisinden daha sağlıklı ve daha gür olmasını isterseniz portakal yağını kullanabilirsiniz.

Portakal Yağı ile Göbek Yağlarından Kurtulmanın Yolu

  • 1 tatlı kaşığı biberiye yağı
  • 1 tatlı kaşığı portakal yağı

Bu kürü eğer spor yaptıktan sonra kullanırsanız etkisini daha çabuk göreceksiniz. Bu malzemeleri karıştırın ve karın bölgenize sürün sonrasında da streç filmle o bölgeyi kapatın. Bu işlemi yaptıktan sonra 30 dakika bekletin. Bu işlemi yaptıktan sonra duş alın, duş alırken de bu karışımın cildinizden arınmasına özen gösterin. Karın bölgesinde bulunan yağların yakılmasında etkili bir kürdür.

Portakal Yağı Maskesi Nasıl Yapılır?

Portakal yağı birebir ölçüde badem yağı ile karıştırılarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra akneli ve yağlı cilt tipine sahipseniz evde doğal yöntemlerle ve portakal yağı kullanarak hazırlayabileceğiniz maske tarifi için malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı kil,
  • 1 tatlı kaşığı nişasta,
  • 1/2 limon suyu,
  • 4 damla portakal yağı,
  • Biraz su

Ebru Şallı’nın tarifi olan bu maskeyi hazırlamak için, öncelikle kil ve limon suyunu karıştırın, üzerine nişasta ilave edin, 4 damla portakal yağı ilave ettikten sonra  biraz su damlatıp güzelce karıştırın ve temizlenmiş cildinize uygulayın.

Portakal Yağı Selülit İçin Nasıl Kullanılır?

Portakal yağı tam bir selülit düşmanıdır ve selülit oluşumunu azalttığı bilinmektedir. Selülitli bölgeye portakal yağı ile dairesel şekilde yapılan masaj, düzenli uygulandığında kısa sürede etkisini göstermektedir. Portakal yağı metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızlandırır ve yağ hücrelerini küçültür.

Portakal Yağının Zararları

Portakal yağı her ne kadar bitkisel ve doğal bir çözüm olsa da herhangi bir zararının olup olmadığı merak edilen konulardan bir tanesidir. Portakal yağı, diğer yağlar ile kıyaslandığı zaman zararı en az olan yağlardan bir tanesidir. Ağız yolu ile alındığı zaman mide bulantısı, ishal ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir. Bu durumda da kullanım sıklığınızı ve dozunu ayarlamanız gerekir. Hamilelerin ve küçük çocuklarda ağız yolu ile alınması önerilmez. Cilt için portakal yağını kullanacaksanız eğer cilde sürüldüğü zaman direkt olarak gün ışığına çıkmamanız tavsiye edilir.

Portakal Yağının Fiyatı?

Portakal yağını her aktardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Fiyat olarak oldukça uygun olan bu yağın fiyatı değişkenlik gösterebilir. Boyut olarak ister küçük boy isterseniz de orta boy olarak alabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ