Jojoba Yağının Faydaları ve Zararları

Jojoba Yağının Faydaları ve Zararları

Jojoba yağının faydaları ve zararları nelerdir, jojoba yağı ne işe yarar? Jojoba yağı kozmetik ve ilaç sanayinin önemli yağlarından biridir. Bağırsaklarda çözümlenmesi istenen, yani kana çabuk karışması istenen, mide asidinin eritemeyeceği ilaçların yapımına katılır. Bu yağın mide asidi tarafından çözülmediği kanıtlandıktan sonra penisilin yapımında kullanılmıştır. Jojoba yağı diğer bir yandan sivilce ve siğil tedavisinde kullanılır. Jojoba Yağının Faydaları Ve Zararları hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Jojoba Yağı Nedir?

Jojoba yağı nedir? Jojoba bitkisinden üretilen az aside sahip olan sarımtırak sıvıdır. Cilt ve kıl köklerine fazlası ile faydası dokunan, yağ asitlerinden ve alkol grubundan oluşan, doğal bitki yağıdır. Yağ asitlerini birbirine bağlayan ester bağlarından ve E vitamininden oldukça zengin olan bir yapısı vardır. Görüntüsü fındık boyutunda olup, boyutundan büyük faydalara sahiptir. Eskilerden beri var olan jojoba bitkisi çölde yetişir ve bir kesim çöl yerlileri tarafından zamanında deri kanserinin tedavisinde kullanılmıştır. Bunun dışında kozmetiğe henüz girmediği dönemlerde parfümlerin yapımında kullanmışlardır.

Günümüzde ise cilt ve saç bakımına olan özen arttıkça bu yağa olan rağbet de çoğalmıştır. Raf ömrü ve dayanıklılığı çoğu yağa göre fazla olmasıyla beraber birçok kozmetik ürünlerinin içeriğinde son zamanlar yerini almış bulunur. Aynı zamanda ekşime, soğuma ve küflenme yapmayan bir yağdır. İlk fark edildiği dönemde ticarete dökülemeyen Jojoba bitkisi, faydaları fark edildikçe ticareti yapılmaya başlanmıştır.

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba yağının kullanım alanları oldukça fazladır. Başlarda balina yağının yerine kullanılırken daha sonra etki alanları arttırılmıştır. Şu anlarda ise her ne kadar etrafımızda sadece cilt bakım ürünlerinde kullanılıyor gibi dursa da başka işe yararlılık alanları da mevcuttur. Her sıcaklıktaki ortamda kendi öz ısısı değişmediği için ve aynı derce de fazlası ile nemli bir yağ olduğundan ötürü sürtünmeyi önleyen önemli bir buluştur. Bu da büyük makinelerin yağlanmasında kullanımına yol açar.

Bunun dışında penisilin üretiminde genellikle yerfıstığı yağı kullanılır fakat onun yerine jojobanın yağı kullanılır ise daha yoğun miktarda yağ çıkardığı için az ölçüsü bile çok etki göstereceğinden dolayı tasarruf edilmiş olur. Bunlar haricinde tıpta, kozmetikte, endüstride de kullanılır.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Cilde verdiği parlaklık ve doygunluk sebebi ile nasıl kullanıldığı sorusu önemlidir. Duş sonrası kullanılması daha doğrudur çünkü iyi bir sonuç elde etmek için temiz bir zemin gerekir. Temiz cilt yüzeyine yedirerek sürülebildiği gibi, fondötenin içine bir kaç damla konulması da makyaj yapımı aşamasında yüzünüze parlaklık verir.

Kuru ciltlere sürüldüğü takdirde iyi bir nem oluşturur. Kıl köklerine etkisi olduğu için, saç ve sakala uygulanması aşamasında ister parmaklarınızla ovalayarak ister de fırça benzeri bir aparat yardımı ile saç ve sakal derisine iyice yedirilerek sürülebilir. Ayrıca adı her ne kadar yağ olursa olsun görünürde yağlı bir hissiyat ve görüntü oluşturmadığı için gün içinde rahatlıkla sürülüp dışarı çıkılabilir.

Makyaj sonrası onu temizleme aşamasında bir temizleme diskine sürülüp yüze uygulanması makyajı kolaylıkla çıkarır ve silme hareketlerinin cildi tahriş etmesini de önler. Temiz tırnağa sürüp bir müddet beklemekte tırnağın yapısını güçlendirir.

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Birden fazla alanda etkisi olan jojoba yağının faydalarını belli başlı konularda toplamışlardır.
Mesela iyi bir yağlayıcı olmasından ötürü ağır iş makinelerinin sürtünmesini engellemede fayda sağlar ve iyi bir cilalayıcıdır.

E vitamini ve nem deposu olmasından kaynaklı ise bakım ürünlerine ve kozmetiğe etkileri çok fazladır. Ayrıca medikal müdahalelerden sonra kullanılması da antiokasidan özelliğinden kaynaklıdır. Müdahalenin olduğu bölgede iltihap oluşumunu önler.

Bu faydaların yanı sıra, oksidasyona karşı çok dayanıklı olduğu için raf ömrünün uzundur, bu sebeple bazı yiyeceklerde koruyucu olarak kullanılır.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Nemlendirme özelliği kuru cilt tiplerine fayda sağlar.
  • Düzenli kullanıldığı zaman vücutta var olan kuruluğu, çatlakları, kırışıklığı, yanıkları ve doğum sonrası oluşan selilülitleri giderir.
  • Cansız gözüken cilt tiplerinde canlı, sağlıklı ve parlak bir görüntü oluşturur.
  • Dış etkenlerin oluşturduğu yanıklara kullanımında da faydaları vardır, içinde ki E vitamini dolayısıyla yaraların ve yanıkların iyileşme sürecini arttırır.
  • Anti bakteriyel olma özelliği de cilt üzerinde oluşabilecek sivilce, leke ve aknelerin oluşumunu önler.
  • Ayakaltındaki döküntülere, nasıra ve kötü kokuya da faydası vardır.
  • Düzenli kullanıldığı takdirde sık karşılaşılan nerdeyse tüm cilt problemlerine etki eder.
  • Yağ oranı cildin kendi yağ oranına yakın olduğu için tüm cilt tiplerine etki eder.
  • Yapış yapış bir etkisi olmadığı için de gündelik hayatta teninizin yüzeyine rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Kıl köklerine etki etmesi cildinizde kullanırken endişe yaratabilir fakat korkulacak bir durum yoktur.
    • Yüzde kıllanmaya sebep olmaz.

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Saç ve sakal dökülmesine çözüm olarak kullanılan bu yağ, kıl köklerini sağlamlaştırır ve kırılmaları önler.
  • Saçın seyrekliğine etki ederken gürleşmesine sebep olur.
  • Anti bakteriyel özelliği kepek yapımını önleyip saç derisini temizler.
  • Kuru saç tellerini nemlendirir, ayrıca yağlanma yapmaz.
  • Parlaklık ve nem verme etkisi sadece cilde mahsus değildir, saçı da nemlendirir ve geriye yumuşak, kolay şekil alan saçlar bırakır.
  • Ayrıca saç derisinin kendi yağına yakın bir yapısı olduğu için deriye zararı da olmaz.
  • Boyalı saçlara sürülmesi ise boya renginin korunmasını sağlar.

Jojoba Yağının Zararları Nelerdir?

Birçok faydasının olduğu gibi bazı jojoba yağının zararları da vardır. Tabi bu kişinin alerjik geçmişi ile ilgilidir, yağın genel bir zararı değildir. Hassas ciltlere sürdüğünde alerjik reaksiyon gösterip, kızarıklık ve tahrişe sebep olabilir.

Bir cilt tipine tek başına sürüldüğü takdirde olumlu etki gösterirken, bazı kimyasallarla ya da başka yağlar ile karıştırılarak uygulanması durumunda olumsuz bir etki de yaratabilmektedir.

Ayrıca yağın sahte olması da ters etkiler gösterip yarardan çok zarar verir. Tabi bir de bebek ve çocuklara doktor izni olmadan asla kullanılmaması gerekir çünkü onların cildi yetişkinlere nazaran çok daha hassastır ve henüz dıştan gelen bir yağa ihtiyaçları yoktur.
Yağ sürüldükten hemen sonra güneşe çıkılması da ters etki yaratmasına sebep olacağından, en az yarım saat önce sürülmüş olması gerekir.

Ayrıca bu yağın hamilelik durumunda kullanımında da zararları olacağından ötürü doğumdan sonra kullanılması tavsiye edilir.

Jojoba Yağının Fiyatı

Jojoba yağının fiyatı, alacağınız ürünün içindeki miktara ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Alacağınız ürünün organik, yarı organik ya da sahte olması da fiyat etiketindeki değerde farklılığa sebep olur. Satın alım sırasında mutlaka orijinal jojoba yağı almaya özen gösterilmelidir. Sahte ürünlerin cilde faydadan çok zarar getirdiği bilinen bir durumdur.

Jojoba Yağının Organik Olduğunu Nasıl Anlarız?

Piyasada organik satıldığı gibi sahte ürün satışı da çokça mevcuttur. Bunu bir giysi ya da alet alırken anlamak kolay olsa da bir yağ alırken anlamak zor olabilir. Bunun için ancak aldıktan sonra anlayabilirsiniz sahte ya da organik olduğunu. Cildinize sürdüğünüzde kolayca emilmek yerine teninizin üzerinde birikme yapıyor ya da gözenekleri tıkadığını fark ediyorsanız bu yağ sahte demektir. Bunun dışında farklı sıcaklıktaki ortamlarda donma ya da buharlaşma yapıyorsa organik değil demektir.

Yağın doğalı sürüldüğünde yapış yapış ve yağlı bir görüntü ortaya çıkarmaz eğer aldığınız üründe bu etkiyi görüyorsanız bir problem var demektir. Fondötenin içine az miktarda koyduğunuz taktirde daha hoş bir görüntü oluşturan bu yağ eğer fondötene girdiği an onun yapısını bozuyorsa her ikisini de kullanmamak da fayda vardır.

Jojoba Yağının Tıptaki Yeri

Birçok etkisi olan bu bitkisel yağın tıpta kullanım alanları da vardır. Cerrahi operasyonlardan sonra oluşan kesiklerin üstüne sürülür. Doğum sonrası ağrıların giderilmesi ve kasların gevşemesinde etkilidir. Mantar ve bakteri oluşumunu, operasyon sonrası enfeksiyonu önler. Bazı ilaçların da yapım aşamasında mevcuttur. Sentetik kaynaklı olan ilaçların yerine doğal kaynaklar tercih edildiğinde beri, ilaç üretiminde de bir değere sahip olmuştur. Yapılan bazı deneylerde ise yağın verem mikrobunun gelişmesini önlemede etkisi olduğunu gözlemlemişlerdir.

Jojoba bitkisi hasadı yapıldığı takdirde balina yağına nazaran daha ekonomik ve daha kolay elde edilebilirdir. Tabi hasadı o kadar kolay değildir. Ağır bir iş olduğundan ötürü işçilere verilecek ücret de artar. Aynı zaman da diğer bir zorluğu ise tohumun ekimi için geniş ve elverişli bir toprak gerekir. Çölde kolaylıkla yetiştirilen bu yağ her toprakta büyümez. Fakat bu şartlar sağlandıktan sonra Jojoba bitkisinden üretilecek olan yağ iyi bir gelir kaynağı haline gelir. Dünyada bu yağın en çok ihracatı yapıldığı Ülkeler Meksika, ABD ve Arjantin’dir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.